HomeEconomie

„Mîncăm” electronice pe pîine

Magazinele fabricii de pîine se transformă în spații de comercializare a produselor electronice și electrocasnice. Produsele sînt aduse de noii acționari. Unul dintre acționarii fabricii susține că, dacă intențiile noilor acționari sînt de a falimenta fabrica de pîine, va solicita în instanță retragerea dreptului acestora de a administra societatea.

 

La sfîrșitul lunii iulie, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la societatea Morărit Panificație a revocat membrii consiliului de administrație, actualul CA fiind condus de ieșeanul Giulio Patriche, director al Vinia Iași, și de un controversat om de afaceri miliardar din Galați, Cătălin Chelu, care controlează și firma ieșeană. Împreună, noii acționari dețin 45% din acțiunile societății Morărit Panificație SA Roman. Noile activități pe care aceștia le-au promovat în cadrul fabricii de pîine au pus pe gînduri ceilalți acționari ai societății, care suspectează că soarta Morărit Panificație SA este cea a falimentului.

Unele dintre magazinele societății comercializează acum, în loc de pîine, produse electronice și electrocasnice, stocul fiind realizat de noii acționari. Cum aceștia nu au mai convocat nici o altă ședință a CA, unii dintre acționari iau în considerare varianta că Giulio Patriche și Cătălin Chelu utilizează banii încasați de Morărit Panificație SA din activitatea de realizare a produselor de panificație, prin vînzarea către fabrica de pîine a unor produse de uz casnic pe care magazinele fabricii trebuie să le vîndă, ulterior.

Mai mulți romașcani m-au întrebat dacă magazinele de pîine ale fabricii se închid. Unele dintre aceste magazine vînd produse electrocasnice și electronice, precum și apă minerală sau sucuri, stocul lor fiind realizat de noii acționari. Am înțeles că magaziile acestor puncte de desfacere sînt pline cu astfel de produse, care nu au nici o legătură cu activitatea firmei Morărit Panificație. Am discutat pe această temă cu Giulio Patriche, l-am întrebat dacă intenția lor este de a falimenta societatea, așa cum se aude în oraș. Nu mi-a dat nici un răspuns. Mi-a promis că vom discuta ulterior, dar acest lucru nu s-a mai întîmplat. Singurul lucru pe care trebuie să îl aflăm este dacă noii acționari încasează banii pe acele produse electronice și electrocasnice înainte ca ele să fie vîndute către clienți sau dacă încasează banii cînd produsele se vînd, caz în care au intenții bune. Dacă, însă, se dovedește că vor să falimenteze fabrica, eu intenționez să îi acționez în instanță, în vederea retragerii dreptului de administrare, pentru că legea îmi permite acest lucru„, a precizat Dumitru Ouatu, care deține aproximativ 10% din acțiunile Morărit Panificație SA.

În prezent, situația fabricii de panificație nu este una tocmai bună, date fiind pierderile înregistrate ca urmare a utilizării în procesul de producție a unei tehnologii învechite și costisitoare.

Gălățeanul Cătălin Chelu a intrat în lumea afacerilor deschizînd o firmă de cablu și o televiziune locală, apoi a făcut bani grei cumpărînd și vînzînd acțiuni și intrînd, astfel, în posesia unor societăți importante din Galați și, apoi, din întreaga țară. După cîțiva ani petrecuți în lumea afacerilor, Cătălin Chelu a intrat în topul celor mai bogați 300 de români. În anul 2010, gălățeanul a fost reținut și arestat pentru o tentativă de mituire a secretarului de stat din cadrul Ministerului Administrației și Internelor Dan Valentin Fătuloiu. Odată cu acel episod, a ieșit la iveală și faptul că același Cătălin Chelu fusese cercetat în 48 de dosare pentru infracțiuni la legea pieței de capital, evaziune fiscală și spălare de bani. Cătălin Chelu, alături de Giulio Patriche, controlează și producătorul de ulei Argus Constanța, dar și societatea Vinia SA Iași. Punctul de vedere al acționarului majoritar nu a putut fi consemnat pînă la închiderea ediției.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • mihaita 10 ani ago

    Dragi romascani, pai daca ceva mai merge in oraselul nostru, nu trebuie distrus si pus pe chituci ?

  • moscovici dan 10 ani ago

    DIN RAU IN RAU PANA LA FALIMENT

  • moscovici dan 10 ani ago

    vai de bietii oameni de la morarit nu stiu ce-i asteapta, ar trebui sa plece cit mai au timp