HomeRoman

Milionari din închirierea spațiilor comerciale

Chiriile i-au adus omului de afaceri romașcan Lucian Grecu profit de patru milioane de lei, anual, chiar și în vremuri de criză. Și romașcanul Dumitru Ouatu a ieșit pe profit anul trecut, din închirierea celor aproximativ 20 de spații. Prețul chiriilor nu va mai scădea în perioada următoare, susțin afaceriștii romașcani.

 

Perioada de criză economică a convins proprietarii de spații comerciale să scadă prețul chiriilor la jumătate față de cele din anul 2008. Chiar și la preț redus, închirierea spațiilor se dovedește a fi o afacere profitabilă, firmele care dețin astfel de spații de închiriat înregistrînd profituri destul de mari pentru vremurile negre ale economiei.

Unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri romașcani, Lucian Grecu, a deschis firma Metex SA în anul 1991, avînd ca obiect principal de activitate închirierea și subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.
Anul 2008 i-a adus romașcanului un profit record, de 4,144 milioane de lei, din închirierea spațiilor.
În timp ce alte afaceri s-au năruit din cauza crizei economice, Metex SA a terminat fiecare an pe profit: un plus de patru milioane de lei în 2009, 3,8 milioane de lei în 2010 și 3,65 milioane de lei în 2011, la o cifră de afaceri de 9,317 milioane de lei.

Tot din închirieri, firma Dovilg Com Roman, administrată de Dumitru Ouatu, a reușit să obțină anul trecut un profit de 215.165 de lei, la o cifră de afaceri de 1,15 milioane de lei. Cei mai buni ani din punct de vedere al profitului firmei romașcane s-au dovedit a fi tot 2006 – 2008: în anul 2008, Dumitru Ouatu a scos profit de 458.000 de lei din închirierea spațiilor. „Acum, abia mai scoți bani suficienți să îți achiți impozitele și taxele. Am redus chiriile la limita pe care clienții o pot suporta, însă nu putem să lăsăm prețurile mai jos de atît, pentru că nu am mai reuși să plătim impozite, să întreținem și să reparăm acele spații. Scăderile de prețuri ale chiriilor s-au manifestat mai ales în anii 2010 și 2011. Acum prețurile sînt la jumătate față de cele din 2008 și variază între trei și 15 euro pe metru pătrat, în funcție de zona în care se află spațiul respectiv„, a spus afaceristul romașcan.

Dumitru Ouatu gestionează aproximativ 20 de spații de închiriat, iar clienții săi utilizează astfel de spații în special pentru comercializarea de produse IT, produse alimentare și articole de îmbrăcăminte.

Năzărel Doboș, administrator al societății Patirom, a încheiat anul 2011 pe minus, cu pierderi de 148.000 de lei, însă romașcanul spune că închirierea spațiilor este, încă, o afacere profitabilă.
Prețurile au scăzut, treptat, în fiecare an, cu cîte 10-15%, din 2009 și pînă acum. Un spațiu de 60 de metri pătrați, situat într-o zonă mai retrasă, este închiriat de noi cu 100 de euro, iar un spațiu de 150 de metri pătrați, situat în zonă ultracentrală – cu 1.500 de euro. Ne-am adaptat din mers, am aplicat reduceri la chirii, am urmărit activitatea agenților economici către care au fost închiriate spațiile„, susține Năzărel Doboș.
Printre clienții săi se numără Vodafone, un magazin de cosmetice, o casă de amanet, magazine alimentare și de îmbrăcăminte second-hand. „Bunii platnici sînt cei care știu să se organizeze„, consideră omul de afaceri romașcan.

Pentru perioada următoare, oamenii de afaceri din Roman estimează că prețul chiriilor nu va mai înregistra scăderi, acesta fiind prețul minim care garantează supraviețuirea firmelor ce gestionează spațiile de închiriat, dar și întreținerea spațiilor respective.

Comentarii

WORDPRESS: 3
  • O, dar vor mai scadea…..
    E evident ca proprietarii acelor spatii au interesul sa mentina preturi cat mai ridicate. Ca asa se face banu` gros. Insa…problema e relativ simpla, economic vorbind. Nu scazi pretul, nu inchiriezi. Nu inchiriezi, nu obtii venituri. Un spatiu neinchiriat devine din producator de bani, consumator.
    In conditiile in care vad o gramada de astfel de spatii goale , nu vad cum pot fi mentinute preturile la 15 eur/mp. La un moment dat, intelegerea (neoficiala) intre proprietari va cadea…

  • un romascan 12 ani ago

    Chiar asa, in 1991 a deschis Grecu firma Metex? Treziti-va sau documentati-va daca ati venit abia acuma in Roman!

  • fachirul 12 ani ago

    Domnul L.Grecu a cumparat actiuni la firma Metex SA in anul 1998, nu in 1991! Pana atunci a fost proprietatea FPS (Fondul proprietatii de Stat). Fiti responsabil domnule ziarist si documentati-va cum trebuie!N-a infiintat-o el!