HomeRural

Milioane de euro pentru Italia, mii de euro pentru Săbăoani

Mii de români din zona Romanului contribuie la bugetul de stat al Italiei. Dacă, în Italia, românii plătesc 640 de milioane de euro impozit pe venit, în Săbăoani, stranierii plătesc impozit de până la 140 de mii de euro.

 

 

Românii emigranți în diferitele state ale Uniunii Europene se dovedesc cei mai conștiincioși contribuabili. Nu la noi în țară, unde banii ar putea fi folosiți în numeroase domenii, ci în țările unde muncesc și își plătesc impozitele.

În acest fel, ei aduc un plus economiei țărilor unde lucrează, în timp ce, la noi în țară, sumele plătite sunt mai mult simbolice. Conform unui studiu realizat în Italia,  românii contribuie cu 10,3% din impozitul pe venit plătit de contribuabilii străini, în valoare de 6,2 miliarde de euro. Adică românii plătesc circa 640 de milioane de euro.
În medie, românii plătesc 1.700 euro pe an impozit pe venit. 6,2% dintre contribuabilii din Italia sunt născuți în străinătate și contribuie cu 4,1% la totalul impozitului pe venit plătit, spune un studiu privind comportamentul fiscal al imigranților. Peste 2 milioane de contribuabili născuți în străinătate au plătit, în 2010, impozit net în valoare de 6,2 miliarde de euro. Față de 2009, numărul contribuabililor străini s-a diminuat cu 1%, valoarea impozitului plătit de ei a crescut, în schimb, cu 4,3%.
Din comuna noastră sunt aproximativ 2.500 de persoane plecate la muncă în străinătate. Pentru casele și proprietățile pe care le au aici, consătenii noștri plătesc impozit în jur de 250 de lei pe an. Aici ne referim doar la construcțiile noi și spațioase„, a declarat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.
La un calcul simplu, cei plecați la muncă în străinătate contribuie la bugetul loc al comunei cu aproximativ 140 de mii de euro, în vreme ce, în Italia, mulți alți români contribuie cu sute de milioane de euro.

Comentarii

WORDPRESS: 4
 • L.P. 11 ani ago

  lucrez in italia. la 1450 euro in mana(net) platesc numai eu impozit 650 euro la luna la salar. apoi din cei 1450, 500 euro se duc la chirie garsoniera, 400 la mancare pe luna la 2 persoane(desi eu am mancare si la servici platita partial de fabrica la pranz)pt ca si aici pretul a crescut mult, circa 80 euro la luna motorina de transport, si cam 240 la facturi. raman 190 euro din care mai iei de imbracat, cosmetice deci salarul meu se face praf, noroc ca lucreaza sotia si economisim ala, sperand sa putem sa ne luam si noi o casa in romania. Celui care a scris articolul ai doresc sa ai ia lui dublu impozit fata de cat are acum din salar daca i se pare ok. conform acordului impotriva dublei impozitari mie nu pot sa imi ia si nici nu as avea de unde. de ce se tot bat campii cu aceste jicniri ca si cele cu mamele care isi lasa copii? adevarul… aici esti un strain tot timpul, si suntem aici si platim aici impozitul doar pentru un singur lucru. in italia sindicatele au reusit sa obtina un acord de plata la ora cu o anumita suma in functie de industrie, deci stai 10 ore deja stii cat iei ziua respectiva iar controalele verifica numarul de ore lucrate si se dau amenzi foarte mari. in romania patronii te tin cat vor la munca si te platesc la luna cu putin(apa de ploaie in ochi). Daca in romania ar exista aceasta reglementare desigur am sta toti langa parintii nostri sau copii nostri si am plati impozit acolo . stress e mult si aici si esti privit altfel decat un italian tot timpul, daca gaseste un italian mai bun sau egal cu tine postul e al lui. Milioanele din articol sunt aici pt ca cei ce conduc romania „dorm” desigur la relativ ca au afaceri de invartit…Atat vreau sa spun , vina e a celor de acolo nu a noastra care muncim si platim taxe cinstit… visam si noi la un viitor si la o siguranta a zilei de maine , care acum pe criza sunt destul de negre pentru multi, eu pot spune ca sunt norocos ca am de munca, in constructii e jale si aici. Criza = politica celor ce guverneaza UE. Cand cei din tara vor face ca sa lucram acolo atunci vom plati taxe acolo, se pare ca nu vor asa ceva, ci sa platim pensiile celor de aici. Nu ne simtim in culpa dar ne vine greata ca suntem priviti ca niste tradatori, nu noi suntem tradatorii….doar incercam sa ne construim un viitor nepermis in romania si destul de greu de facut si aici, e extraordinar de greu acum peste tot…

  • roman 11 ani ago

   Da, se vede ca muncesti in Italia ca mai toti romanii. DEGEABA. In primul rand matematica ai facut cu femeia de servici. Dupa toate calculele ramai cu 230 euro nu cu 190. Si dupa alte calcule, daca vrei intradevar sa muncesti la banii astia gasesti in Romania servici. Si poate mai binisor cu banii. Asa ca nu va mai plangeti degeaba. V-ati dus in tarile calde sa nu va mai doara capul de nimic. Stati, aveti conditii si va plangeti ca statul roman nu face nimic pentru voi. Dar ce ati vrea sa faca fratilor? Sa va dea salar moca? Da noua astora care muncim in Romania si platim impozite ce ne da statul??? Duceti-va si sa va intoarceti cati am botezat eu. Si sa ramai cu visatul ca doar atat mai puteti face.

   • adrian 11 ani ago

    Nu trebuie sa ne dea statul roman nimic ,e destul sa gasim de munca pe o perioada mai lunga, in schimb voi cere-ti prea multe de la statul roman si munca cat mai putina.

   • Gabriel 11 ani ago

    Aveti dreptate! La cele scrise de dv as dori sa mai adaug o singura chestiune: cei care se tot plang ca ,,nu le ofera statul nimic”, as vrea sa ne spuna ei ce ofera statului roman in schimb? Ca impozitul platit de ei merge la statul Italian!