Prima paginăSocialReligie

Mii de romaşcani au sărbătorit Izvorul Tămăduirii în cimitir

Dimensiune text

Localnici şi pelerini sosiţi din toată ţara şi din străinătate au petrecut câteva ore la mormintele strămoşilor.

Mii de romaşcani şi pelerini veniţi din ţară şi din străinătate au lăsat deoparte grijile, iar unii chiar locul de muncă, pentru a fi, în ziua de Izvorul Tămăduirii, la mormintele în care odihnesc părinţi, rude şi oameni dragi. Pregătirile au fost făcute cu câteva zile înainte, pentru cei veniţi de la drum lung, sau chiar în dimineaţa de vineri, pentru localnici. Drumul lung până la Cimitirul „Eternitatea” din Roman şi norii care, aproape de orele amiezii, au dat câteva reprize scurte de ploaie, nu au fost obstacole pentru cei care au petrecut câteva ore din această zi la căpătâiul celor dragi, trecuţi în lumea de dincolo. Numărul celor care au venit la sărbătoare s-a putut măsura şi după şirul lung al autoturimelor parcate în faţa cimitirului, de o parte şi de cealaltă a străzii. Magazinele specializate din faţa cimitirului, dar şi vânzătorii ambulanţi au venit în întâmpinarea celor care, din grabă, au uitat acasă candele, lumânări, tămâie şi flori. Un ajutor reciproc între comercianţi şi pelerini, din care ambele părţi au avut de câştigat. La buna desfăşurare a sărbătorii au sărit şi poliţiştii care au asigurat ordinea în zona „obiectivului”.

cimitir izvorul tamaduirii 5Ziua reculegii la căpătâiul strămoşilor

După ce a trecut de poarta cimitirului, mulţimea s-a îndreptat către locurile unde rudele îşi dorm somnul de veci. Nu au mers în maşini, ci pe jos. Doar este locul unde oamenii sunt egali. Cu coşul plin de bucate pascale, lângă care au aşezat tămâia şi pomelnicul, vinul şi lumânările, cu candela aprinsă, fiecare a aşteptat sosirea preotului, aflat într-un du-te – vino perpetuu. Scurta slujbă îi trimite pe cei aflaţi în jurul mormântului, pentru scurtă vreme, cu gândul la cei dragi, la momente demult trăite pe care le-au lăsat în urmă din cauza preocupărilor multiple. După ce preotul a făcut slujba, familia mai are o grijă: să împartă pomana nevoiaşilor. După ce totul a fost împărţit, aşa cum spune tradiţia, mulțumirea sufletească este ca și suficientă până anul viitor.

Săracii oraşului au mai fost salvați câteva zile de la foame cu produsele pascale primite de la credincioşi. Pentru săraci a fost un miracol petrecut chiar în ziua cunoscută pentru întâmplările uluitoare făcute de Maica Domnului.

Ca în fiecare an, ţiganii „cu stare” s-au întrecut pe ei înşişi.

Aceştia au venit cu toată familia în cimitir, îmbrăcaţi în straie curate, şi au întins mese pline cu bucate alese. Aperitive şi friptură, sucuri şi băuturi scumpe, toate au fost din belşug dăruite rudelor trecute în lumea de dincolo.

cimitir izvorul tamaduirii 7Izvorul Tămăduirii, miracolul revederii colegilor de şcoală

„În Biserica Ortodoxă Română, cultul morţilor s-a dezvoltat ca urmare a dragostei celor vii pentru cei răposaţi. Tradiţia Bisericii face ca în fiecare comunitate să se rânduiască anumite zile în care să se meargă la mormintele strămoşilor şi, pe lângă rostirea unor rugăciuni specifice, să se împartă daruri pentru cei dragi, plecaţi dintre noi. În ziua de Izvorul Tămăduirii, la Roman, preoţii de la toate parohiile merg la mormintele din cimitir pentru a face slujbe de pomenire, deoarece Învierea este o bucurie în Cer şi pe Pământ”, a spus părintele Florin Aurel Țuscanu, de la Biserica „Sfântul Vasile cel Mare” din Roman.

Părintele Țuscanu a avut parte de o întâlnire plină de emoţie. Aflat în cimitir, la datorie, părintele Țuscanu a fost plăcut surprins să constate, în timp ce slujea la mormântul părinţilor unei familii, că unul dintre membri era chiar colega lui de bancă din şcoala generală. „A fost o surpriză plăcută pentru mine să mă întâlnesc cu Vera Creţu, fosta mea colegă de bancă din şcoala generală, pe care nu am mai văzut-o din copilărie. Ea este stabilită în Germania şi a venit special la Roman pentru această tradiţie locală. Nu este prima dată când mă întâlnesc cu oameni dragi, foşti colegi şi profesori din şcoală şi liceu. Este un eveniment în care ne regăsim, povestim şi valorificăm aceste întâlniri”, a spus preotul Țuscanu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0