HomeRoman

Mii de euro, prețul handbalistelor

Afirmațiile primarului Leoreanu cu privire la faptul că profesorii-antrenori ar fi cerut bani de la primărie pentru a lăsa jucătoarele să evolueze la HCM Roman au stârnit reacții. Profesorii cer dovezi și nume. Marți, la prima oră, directorul LPS era în ședință cu primarul Leoreanu. FRH și cluburile care descoperă handbaliste talentate iau câte 4.000 de euro pentru fiecare.

 

Foto: Primarul Laurențiu Dan Leoreanu și directorul LPS, Petrică Sandu

 

 

Declarațiile de luni ale primarului Laurențiu Dan Leoreanu, privind tranzacționarea jucătoarelor formate în cadrul Liceului cu Program Sportiv (LPS) Roman către alte cluburi din țară, nu au rămas fără ecou. Marți, încă de la prima oră, directorul LPS Roman, Petrică Sandu, a avut o întâlnire cu primarul Leoreanu, care este și președintele de onoare al HCM Roman.

„Am stat de vorbă 30 de minute cu domnul primar în legătură cu această temă. Din discuția cu domnia sa, am înțeles că, la câte  probleme are în legătură cu orașul, numai asta mai trebuia să apară. Cred că profesorii de la LPS nu au cerut și nu vor cere niciodată șpagă. În cazul în care sportivii noștri sunt promovați la loturile naționale și la ligi superioare, unitatea care îi formează primește o grilă stabilită de Federația Română de Handbal (FRH) din care, tot prin lege, profesorul care a format jucătorul are dreptul la o premiere, pe statul de plată, din care i se oprește impozit, CAS. De-a lungul timpului, de la Clubul Sportiv Școlar Roman și LPS Roman au fost promovați sportivi foarte mari la nivel de națională a României, precum Tereza Tamaș sau surorile Popa. În acele timpuri, Romanul nu avea echipă în Liga Națională. Normal, prin menirea noastră de liceu vocațional, am fost obligați să-i promovăm. Din câte știu, nu s-a primit nici un fel de grilă. Doar pentru Simona Popa s-au primit 3.000 de dolari, care au intrat în contul clubului, cu acte în regulă. La acea vreme, profesorul care descoperea și forma jucătoarea nu primea nicio premiere. Să nu uităm că bazele acestei echipe a HCM Roman au fost puse de LPS Roman, sub conducerea directorului Petrică Sandu, și rezultatele se datorează antrenorilor Ioan Holban și Dan Moisii, bazei sportive de la LPS Roman și la cel puțin 90% din jucătoare, provenite de la LPS și care nu au cerut niciodată niciun fel de grilă, ci doar mândrie și respect”, a afirmat Petrică Sandu, director al LPS Roman și președintele HCM Roman.

Acesta a precizat că, în ultimii trei ani, când la conducerea tehnică a HCM a fost profesorul Bădulescu, lotul a fost întărit cu două jucătoare de la lotul național de tineret, dintre care una era Roxana Varga, elevă la LPS Roman. „Am cerut antrenorului ca acele două jucătoare să rămână în lotul HCM. Dar trebuia să achităm la FRH câte 4.000 de euro pentru fiecare, apoi câte 4.000 de euro la cluburile care le-au descoperit. Dacă nu se achitau acești bani, nu primeau dezlegare. Din discuția cu domnul Bădulescu, s-a ajuns la concluzia că sunt foarte scumpe și că nu ar face față în Liga Națională. Atunci, FRH a luat măsura de a-și scoate banii investiți la lot, pe cele două, din alte părți, astfel că Varga a ajuns la HC Zalău și cealaltă la U Cluj”,  a explicat Petrică Sandu.

Profesorii de la LPS au reacționat diferit la declarațiile făcute de primarul Leoreanu. „Nu comentez declarațiile domnului primar. Să vină cu dovezi și, după aceea, să discutăm. Eu cred că această colaborare dintre primărie și LPS a fost destul de benefică, chiar am avut jucătoare de la junioare care au jucat la HCM Roman. Nu văd de ce-am fi noi implicați în treaba asta”, a afirmat Viorel Lazăr, profesor și antrenor la LPS Roman al lotului de handbal junioare III.

„Consider că domnul primar nu a fost informat corect, cine îi aduce la cunoștință probleme de genul acesta ori nu are profesionalism, ori e altceva. Domnul primar nu a făcut acele declarații cunoscând corect realitatea. E păcat, se aruncă blam asupra unor oameni. Ar trebui să spună exact cine și ce a cerut, nu să acuze așa, la modul general”, a spus profesorul Ioan Holban, antrenorul lotului de handbal junioare II al LPS. Profesorul Ioan Holban a adăugat că antrenorul unei jucătoare, conform legii, beneficiază de o cotă de 20 – 30% din suma pe care o primește clubul care tranzacționează o jucătoare. Acesta a mai spus că jucătoarele pleacă acolo unde li se oferă condiții mai bune: „Este cazul lui Varga, care a plecat acum doi ani. Ea a fost la Centrul de Excelență, s-a întors la HCM Roman, iar în vară a plecat la Zalău, fiindcă la Roman nu prea a jucat. Acum, după un an la HC Zalău, este în lotul național de senioare”.

Reamintim că luni, în cadrul unei conferințe de presă, primarul Laurențiu Dan Leoreanu s-a arătat nemulțumit de unii profesori-antrenori de la LPS Roman. Acesta a declarat că a fost cerută mită pentru ca unele jucătoare tinere de valoare să rămână la HCM Roman și să nu fie tranzacționate la alte cluburi, în condițiile în care formarea acestor jucătoare se datorează și Primăriei Roman, care pune la dispoziție, în mod gratuit, Sala Polivalentă pentru toate antrenamentele. „Nu mi se pare corect ca bugetul local să susțină un liceu prin punerea la dispoziție necondiționat și fără nicio plată a Sălii Polivalente pentru antrenamentele jucătoarelor, iar jucătoarele să fie vândute către alte cluburi de profesorii-antrenori, pentru a-și lua partea. S-a ajuns să se ceară șpagă la Primărie! Eu am mai auzit în țară că șpaga se dă la primărie, nu că se ia de la primărie. Noi cheltuim bani cu echipa, jucătoarele pleacă la alte cluburi din țară, iar noi nu avem drept de preempțiune. Dacă acest lucru se va întâmpla, Sala Polivalentă se închide pentru Liceul cu Program Sportiv (LPS). Să facă antrenamentele pe toloacă, pe malul Moldovei, și apoi să vedem cum vând jucătoarele de acolo”, a declarat, în cursul zilei de luni, Laurențiu Leoreanu. Primarul Laurențiu Dan Leoreanu a dezvăluit și faptul că antrenorul HCM Roman, Dumitru Muși, deranjează pentru că se duce la antrenamentele de tineret. Primarul a precizat că șpaga cerută de la primărie pentru o jucătoare tânără este de două – trei mii de euro.

Antrenorul principal al HCM Roman s-a limitat, marți, la declarații diplomatice. „Vă rog să nu mă implicați în probleme de acest gen! Am o colaborare bună cu profesorii la HCM, facem schimb de sugestii, ne sfătuim. În rest, nu cunosc reacții ale antrenorilor de la LPS Roman”, a afirmat Dumitru Muși. Tot în cursul zilei de marți, tonul primarului Leoreanu s-a mai îndulcit. „Am ajuns la o concluzie cu domnul Sandu: să nu vorbim mai mult. Din respect pentru dumnealui, fiindcă mi-a fost alături, nu pot să spun mai mult de atât”.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 6
 • ioana 9 ani ago

  DOMNUL PRIMAR LEOREANU ,SUNT O FOSTA JUCATOARE LA LPS ROMAN SI HCM ROMAN,AM JUCAT LA JUNIOARE SI APOI LA SENIOARE ,IMI AMINTESC CA ANTRENOAREA MEA MI-A SPUS CA PRIMARIA NU A DAT UN BAN LA LPS ROMAN CA M-AM DUS SA JOC LA SENIOARE.ASA CA DACA NU CUNOASTETI NU VORBITI.

  • Viky 9 ani ago

   Daca nu te superi,ce performante ai avut ca handbalista? iti zic tot eu, zero ca handbalista.In schimb ai stat prin baruri si discoteci cum defapt se practica si acum cu fetele de la HCM,TRAIASCA STRADA NOUA,CA EI SE BUCURA DE TRUPURILE LA ACESTE FETE. .

 • ALT ROMASCAN 9 ani ago

  DOMNUL PRIMAR ARE INTENTII BUNE DAR UNELE PERSOANE DIN ECHIPA SA , PROFITORI SI NULI CA PERFORMANTE IL INFORMEAZA GRESIT. PACAT CA NU SE AFLA ADEVARUL DOMNULE PRIMAR.

 • sportiv 9 ani ago

  Pe celelalte jucatoare aduse la HCM nu platiti domnule primar ? Ba platiti,sigur platiti si inca foarte mult.Daca faceti echipa numai cu fete de la Roman va costa mult mai putin,dar nu va convine,pentru ca nu aveti rabdare sa cresteti o echipa tinara;Nu improscati cu noroi pe cei de la LPS care au rezultate foarte bune la junioare,profitati si tineti talentele acasa,chiar daca mai trebuie sa si platiti, sunt grile stabilite de FRH. Sala polivalenta nu a fost facuta numai pentru HCM;LASATI COPIII URBEI SA FACA SPORT NU-I TRIMITETI PE toloaca ,domnule primar

  • AI PERFECTA DREPTATE (SPORTIV) SALA ACEASTA NU A FOST FACUTA DOAR PENTRU HCM ROMAN,CI PENTRU TOT SPORTUL DE SALA ROMASCAN….DUPA CE TOTI AGENTII ECONOMICI DIN ROMAN PLATESC O TAXA PT SPORT,TREBUIE SA MAI PLATIM SI ATUNCI CAND VREM SA JUCAM UN FOTBAL SAU TENIS! DE CE?

 • Flory 9 ani ago

  daca s-a cerut spaga (mita) de ce nu se sesizeaza nimeni?
  mita este infractiune