În ultima perioadă, medicii epidemiologi au intensificat avertizările cu privire la faptul că țara noastră ar putea fi lovită de o epidemie de gripă. Pe de altă parte, pacienții nu vor să se vaccineze împotriva gripei.
În țările Europei, precum Franța, Olanda sau Marea Britanie, gripa deja afectează o mare parte din populație, iar SUA se confruntă cu cea mai gravă epidemie din ultimii ani, 20 de copii murind din cauza virusului gripal. Și în județul Neamț, epidemiologii spun că se așteaptă la apariția gripei, în special în luna februarie, și sfătuiesc pacienții, în special pe cei care prezintă un risc mai mare de îmbolnăvire, să se vaccineze gratuit. Vaccinul se efectuează în cabinetele medicilor de familie, însă puțini pacienți au cerut să fie vaccinați.
„Până în momentul de față, la nivelul întregului județ s-au vaccinat 17.292 de persoane, iar în depozitele noastre mai există 15.708 doze. Îndemnăm pacienții să se vaccineze gratuit, în special persoanele cu risc crescut de îmbolnăvire. Aici sunt incluși bătrânii, bolnavii cu afecțiuni cronice, copiii și cadrele medicale. Medicii de familie care nu mai au vaccin antigripal ne pot solicita oricând doze, pentru că avem suficiente în stocurile noastre. Din păcate, deși este o metodă dovedită de protecție împotriva gripei, mulți pacienți sunt reticenți la vaccinare. De altfel, populația a devenit reticentă la mai toate campaniile de vaccinare„, a declarat medicul epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Neamț.
Potrivit acesteia, pacienții refuză vaccinarea și din cauza reacțiilor adverse, însă medicul epidemiolog spune că acestea sunt absolut normale și că, de multe ori, se exagerează mai ales în privința numărului de cazuri în care apar reacții adverse.
Comentarii