Prima paginăSanatate

Mii de copii de la țară sunt în pericol

Dimensiune text

Pe 25 iunie, când absolvenții școlilor generale dau examenul de capacitate, elevii din mediul rural nu vor beneficia de asistență medicală. DSP Neamț ridică din umeri și spune că nu sunt bani.

 

 

Elevii școlilor generale din mediul rural se pregătesc pentru o săptămână incendiară, la propriu. Pe 25 iunie va începe examenul de capacitate și, cum ar fi trebuit să fie într-o țară civilizată, asistența medicală gratuită pentru acest eveniment ar fi trebuit să fie acordată de către medicii de familie.
Medicii de familie din mediul rural spun că, din cauza dezinteresului primăriilor, care nu au încheiat contracte cu medicii de familie, copiii vor rămâne nesupravegheați din punct de vedere medical.
„În comuna Bâra, primăria a fost bine intenționată și a încheiat contract cu medicul de familie, pentru asistența medicală în școli. A venit, în schimb, Curtea de Conturi, și a decis că acest contract este ilegal, pentru că trebuia încheiat cu direcția de sănătate publică, deși legea spune foarte clar că direcția de sănătate publică nu are atribuții în acest domeniu. A trebuit să dau înapoi aproximativ 2.000 de lei, bani pe care primăria i-a dat pentru asigurarea asistenței medicale în școli. Acum, am primit adresă de la DSP Neamț prin care suntem rugați să asigurăm asistență medicală la examenul de capacitate. Îi înțelegem pe elevi pentru că, având în vedere temperaturile caniculare anunțate, sigur vor fi probleme, dar niciun medic de familie nu va face muncă voluntară”, a declarat medicul Filip Panait, medic de familie în comuna Bâra.

„Este adevărat. Am primit această adresă de la direcția de sănătate publică. În mediul rural, pentru medicina școlară, primăriile trebuiau să încheie contracte cu medicii de familie în acest sens. Cele mai multe primării nu au făcut acest, lucru pentru că s-au plâns că nu sunt bani. Cu direcția de sănătate publică noi am încheiat contracte doar pentru vaccinări. Acum, a venit această solicitare, pe care noi nu o vom onora, pentru că nimeni nu mai face muncă patriotică”, a declarat medicul Angela Bica (foto), vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
„I-am rugat pe medicii de familie din județ să asigure asistența medicală gratuită la examenul de capacitate, dar, vă rog, nu mă mai deranjați, pentru că sunt în concediu. De la Ministerul Sănătății ni s-a spus că nu sunt bani pentru plata medicilor la acest capitol”, a spus medicul Dan Morenciu, directorul executiv al Direcției de Sănătate Public (DSP) Neamț.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • anton sorana 8 ani

    Deci sa fim bine intelesi: medicii de familie nu sunt salariati ai statului , ei sunt platiti pentru servicii medicale din Fondul National de asigurari de sanatate..deci nu este ca la bugetari, lucrezi nu lucrezi leafa vine..nu! ei din munca lor traiesc! Cum sa asigure asistenta gratuit? Ia rugati un notar sau un avocat sa faca ceva gratuit! Si ei sunt la fel, traiesc din munca lor ! Rusine statului roman ca nu poate asigura asistenta medicala elevilor!