HomeActualitateNeamt

Mii de containere pentru deşeurile din mediul rural

CJ Neamţ a fost semnat un nou contract legat de proiectul judeţean privind gestionarea deşeurilor.

Joi, la Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ s-a semnat un nou contract din cadrul MasterPlanului privind sistemul de management integrat al deşeurilor din judeţ. „Astăzi semnăm contractul de «Furnizare de echipamente de precolectare şi unităţi de compostare individuală a deşeurilor în judeţul Neamţ», din cadrul proiectului «Sistem de Management Integrat al Deşeurilor», finanţat prin Programul Operaţional Sectorial Mediu, pentru lotul nr.2 al acestuia. Contractul de furnizare pentru acest lot a fost atribuit, prin licitaţie deschisă, Intreprinderii individuale Greco Achille, cu sediul în Torano Castello Scalo CS Italia, şi este compus din 3.024 de containere metalice de 1,1 metri cubi, pentru colectarea deşeurilor reziduale în zonele rurale ale Judeţului Neamţ”, a afirmat Culiţă Tărâţă, preşedintele CJ Neamţ.

Cele 3.000 de containere sunt din metal şi în acestea vor fi colectate gunoaiele care nu pot fi refolosite, cum ar fi pungile murdare, resturile amestecate şi alte elemente. „Deşeurile reziduale nu trebuie puse în containerele destinate deşeurile ce pot fi refolosite, fiindcă afectează întreaga cantitate. Spre exemplu, dacă în containerul destinat colectării PET-urilor se aruncă pungi de plastic murdare sau pline cu resturi de mâncare, toată cantiatea din container ar fi compromisă, nu se va mai putea recicla nimic din cantitatea respectivă”, a explicat Mihaela Popa, managerul de proiect.

Valoarea contractului semnat joi este de 6.319.958 lei, inclusiv TVA, acesta fiind ultimul dintr-o serie de trei contracte semnate pentru achiziţionarea de containere şi unităţi de compostare.

Contractele de furnizare pentru loturile 1 şi 3  au fost atribuite, prin licitaţie deschisă, asocierii SC Grădinariu Import Export SRL, Bucureşti şi SC Triplast SRL Tîrgu Mureş. Lotul nr. 1 este compus din 52.000 bucăţi unităţi de compostare individuală, a căror valoare este de 11.656.049,60 lei, inclusiv TVA. Acestea sunt utilizate pentru implementarea compostării deşeurilor biodegradabile la 50% din gospodăriile din zona rurală. Unităţile de compostare au început să fie livrate, iar oamenii sunt învăţaţi cum să prepare compostul ce va deveni, ulterior, îngrăşământ natural pentru pământ.

Lotul nr. 3 este compus din 4.545 containere din plastic, cu o capacitate de 1,1 metri cubi, pentru colectarea deşeurilor de hârtie şi carton, a deşeurilor de sticlă, respectiv a deşeurilor de plastic, în vederea dotării platformelor de colectare, construite prin proiect atât în mediul urban, cât şi în cel rural, precum şi 20.900 de pubele din plastic, cu o capacitate de 120 litri, pentru deşeurile biodegradabile şi pentru deşeurile reziduale din mediul urban, în valoare de 6.093.856 lei, inclusiv TVA.

Comentarii

WORDPRESS: 0