Mieii și cozonacii au trecut granița

Rudele din Italia au primit de acasă peste trei tone de produse specifice sărbătorilor de Paște. Cele mai mari pachete au conținut miei, vin și țuică, borș, pătrunjel și leuștean, dar, mai ales, cozonaci și pască.

 

 

Pentru a le îndulci dorul de casă celor plecați la muncă în Italia, rudele s-au întrecut în a le trimite din toate bunătățile ce se pun pe masa de Paște. Una dintre firmele de transport internațional din Roman, Sempre Dritto Tour, a asigurat cele mai multe curse dedicate acestei perioade, care a cuprins ambele sărbători, și pentru catolici și pentru ortodocși.

„Mi s-a părut că au fost mai generoși în acest an, poate și pentru faptul că în Italia se simte tare recesiunea, iar mulți dintre cei plecați la muncă nu mai au aceleași venituri ori nu și-au putut permite să vină acasă de sărbători. Noi ne-am obișnuit deja, de cîți ani asigurăm aceste curse, cu tot felul de sfaturi din partea clienților. Este de înțeles, fiind vorba, în special, de produse alimentare perisabile. Plus că fiecare știe ce i-ar bucura pe cei plecați și încearcă, pe cît posibil, să le mai mîngîie sufletul cu bunătăți ca la mama acasă”, a mărturisit Eugen Păuleț, managerul firmei.

Din cele peste trei tone de produse transportate înainte de Paște n-au lipsit cozonacii, pasca, vinul și țuica, brînza, dar și borșul proaspăt, pătrunjelul sau leușteanul, mieii gata de pus la cuptor și chiar sarmale.

„Și în sens invers se trimit surprize de sărbători, mai ales dulciuri și jucării pentru copii, dar și lucruri utile pentru casă ori alte atenții care să le dovedească celor de acasă că sînt iubiți și doriți, dar și că celor plecați la muncă le merge bine. Singurul semnal vizibil că parcurgem cu toții o perioadă nu prea bună din punct de vedere economic a fost acela că foarte puțini au ales să vină acasă de sărbători, spre deosebire de alți ani. Din datele firmei pot să vă spun că au venit în țară  pentru Paștele catolic doar 345 de persoane, față de cîteva mii în alți ani. Dorul de familie, de casă și de țară cred că e copleșit de îngrijorarea pentru locul de muncă și pentru banii necesari traiului de zi cu zi”, a apreciat Eugen Păuleț.


COMENTARII

WORDPRESS: 0