HomeActualitate

„Micul Mall” din Roman aduce pagube

Tera Center riscă insolvența din cauza datoriilor

• imposibilitatea de a recupera sume datorate de alte firme, dar și neplata la timp a împrumutului bancar cu sprijinul căruia a fost construit mall-ul de lîngă BancPost sînt cauzele pentru care societatea romașcană a intrat în insolvență

• singura salvare a firmei Tera Center este depunerea și respectarea unui plan de reorganizare

Înființată în anul 2004, firma romașcană Tera Center SRL, administrată de Adrian Dămoc, Nicolae Ștefan și Liudmila Cărpușor, a construit la Roman, lîngă sediul BancPost, o clădire ce urma să fie transformată în mall. Afacerea mall-ului de la Roman nu s-a dovedit a fi una profitabilă în timp, firma Tera Center acumulînd datorii atît la bugetele de stat, cît și către diverși creditori. Finalul anului 2011 a adus administratorilor societății romașcane o veste proastă – deschiderea procedurii de insolvență.

Notificarea privind deschiderea procedurii de insolvență în cazul firmei Tera Center SRL a fost publicată pe data de 29 decembrie 2011, ca urmare a încheierii dosarului 5727/103/2011, aflat pe rolul secției civile de contencios administrativ și fiscal din cadrul Tribunalului Neamț. Două datorii vechi ale firmei Tera Center SRL au condus la deschiderea procedurii de insolvență, însă, dacă administratorii societății romașcane vor depune un plan de reorganizare și îl vor și respecta, firma va fi salvată de la faliment. Construirea mall-ului de lîngă BancPost a fost posibilă ca urmare a unei investiții de peste 850.000 de euro, bani obținuți atît prin contribuția celor trei administratori ai firmei Tera Center SRL, cît și din credite bancare. Din anul 2010, societatea romașcană nu și-a mai putut achita la timp ratele către banca de la care a contractat împrumutul destinat realizării acestei investiții. Întîrzierea cu mai bine de jumătate de an la rambursarea creditului bancar a condus la deschiderea procedurii de insolvență.

Tera Center SRL a mai fost chemată în instanță și de E.On Gaz România, în iulie 2010, pentru neonorarea unei somații de plată. La acea vreme, firma din Roman datora furnizorului de gaz 6.000 de lei. Tot pe parcursul anului 2010, Tera Center SRL a încercat să recupereze în instanță și o serie de debite înregistrate de firme precum So & Nel SRL, Lenada Grup SRL, Lukas – Style SRL, Silvertop SRL, Impact Ec SRL și Miseda SRL. În unele dintre aceste cazuri, Tera Center SRL a renunțat la proces, recuperîndu-și banii, iar în alte cazuri sumele nu au mai putut fi recuperate deoarece debitorii se aflau deja în reorganizare judiciară – perioadă în care toate acțiunile judiciare și extrajudiciare promovate împotriva debitoarei se suspendă.

Anul trecut, Administrația Finanțelor Publice Roman a încercat să vîndă un teren ce aparține firmei Tera Center, în speranța că va recupera astfel o parte din datoriile pe care societatea le înregistra către buget. Bunul imobil era grevat de o sarcină de 47.559 de lei. Firma Tera Center SRL a încheiat anii 2005 – 2007 pe minus din punct de vedere al profitului. Anul 2008 a adus societății un profit de 214.734 de lei, o cifră de afaceri de 1.089.450 de lei și datorii de 3.567.871 de lei, iar anul 2009 – un profit de 64.559 de lei, datorii de 3.305.525 de lei și o cifră de afaceri de 904.802 lei. În 2010, Tera Center SRL a înregistrat o pierdere de 164.318 lei și datorii de 3,312 milioane de lei.

Comentarii

WORDPRESS: 0