Reprezentanții unor firme din Franța și Italia au fost prezenți, joi, la Roman, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la microhidrocentrală.
Construcția microhidrocentralei de pe râul Moldova a adus la Roman reprezentanții unor firme din Franța și Italia. Marc Leclerc, președintele MJ2 Technologies, din Franța, și Lorenzo Montenezzo, sales manager al STE Energy, din Italia, au fost prezenți, joi, la Roman, pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la microhidrocentrală și ce particularități prezintă șantierul, în condițiile în care aceste firme vor realiza turbo-generatoarele care vor funcționa la Microhidrocentrala de pe Moldova.
„Mulțumesc Primăriei Roman că a ales turbinele de foarte joasă cădere (very low head – VLH). Este primul proiect pe care îl realizăm în România. Turbinele VLH au fost dezvoltate cu o tehnologie nouă. Acestea sunt complet sub apă, nu au impact vizibil, sunt silențioase și nici nu emit vibrații. Acestea au și un impact ecologic, nu distrug ecosistemul subacvatic, fapt demostrat în numeroase teste realizate de noi”, a afirmat Marc Leclerc, președintele MJ2 Technologies.
Acesta a prezentat mai multe materiale video cu turbine VLH, montate în diferite țări europene. Discuțiile au fost tehnice, scopul lor fiind acela de a informa beneficiarul și constructorul lucrării de avantajul folosirii turbinelor VLH.
Finanțarea proiectului microhidrocentralei este asigurată în cadrul Programului Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice, domeniul de intervenție 4.2 – „Valorificarea resurselor regenerabile de energie pentru producerea energiei verzi”. Valoarea estimată a proiectului a fost de 22.228.240 de lei, inclusiv TVA. La licitație au participat două firme – Romelectro SA București și Construcții Hidrotehnice SA Iași -, cîștigătorul desemnat fiind societatea ieșeană, care are peste 35 de ani de experiență în domeniul acestui tip de lucrări. Contractul atribuit firmei Construcții Hidrotehnice SA Iași este în valoare de 22.210.674 de lei, inclusiv TVA. Microhidrocentrala ar urma să fie construită în termen de 24 de luni, deci pînă în luna mai a anului 2014. Prin punerea în aplicare a acestui proiect, autoritățile locale estimează beneficii anuale de 2,5 milioane de lei, din producția de energie electrică.
Zona viitoarei microhidrocentrale de pe râul Moldova poate fi vizionată on-line, prin intermediul unei camere video amplasate în zona punții dinspre Cotu-Vameș și conectate la Internet, de orice doritor, pe site-ul www.romancity.ro .
[sam_ad id=”127″ codes=”true”]
Comentarii
„Zona viitoarei microhidrocentrale de pe râul Moldova poate fi vizionată on-line, prin intermediul unei camere video amplasate în zona punții dinspre Cotu-Vameș și conectate la Internet, de orice doritor, pe site-ul http://www.romancity.ro .” verificati inainte sa postati ceva …. siteul nu functioneaza
Nu stiu pe website ai intrat tu…vezi ca merge, nu mai arunca cu noroi
Nu functioneaza si pentru strigoii care vor sa vizioneze pe intuneric. Incearca la lumina zilei! Dar asa suntem noi, daca nu se face „de ce nu se face” (normal as spune), daca se face „de ce se face”….
…. „nu vreti sa intelegeti… nu depinde de ce firma este facuta constructia microhidrocentralei…. daca tot au venit la Roman experti din franta si Italia… au adus cu ei si cate un „RAU” plin cu apa?… pentru ca raul Moldova nu are un debit de apa indeajuns pentru capacitatea necesara a acestui edificiu… DACA PLOUA LA DEAL VOM AVEA APA PREA MULTA… DACA NU VA PLOUA LA DEAL(vorba populara) SI VA FI SECETA ATUNCI PRIN ALBIA RAULUI VOR TRECE TURMELE DE OI, VITE…. DE PE UN MAL PE ALTUL SI, DE UNDE APA LA MICROHIDROCENTRALA… singura sansa pentru a asigura debitul de apa necesar este, sa de(vie)m Siretul de la cursul lui „actual” si sa-l construim in asa fel ca apa s-o ia la deal…. pacat, se cheltuiesc sume enorme… bani pe care ii putem folosi si in alte scopuri…. mai este ceva normal pe lumea asta?…”nu o spun din rautate, dar ma doare pentru ca nu se fac lucrurile cu cap… asta a fost opinia mea!
Cristina draga, nu stiu ce specialitate in domeniul tehnic ai si mai precis in micro-hidro-centrale !? Si hidrocentrala dela Bicaz depinde tot de ploi in amonte ,ca dealtfel ori ce hidrocentrala. Dar de asta se fac lacuri de acumulare,pentru a suplini seceta temporara.Si hidrocentrala dela Portile de fier ,de pe Dunare patimeste cand Dunarea nu are suficient debit.. Ai auzit ca cea mai ieftina energie electrica este cea „Hidro” ?.Asa ca aprecierea ta ca s-ar risipi bani este total nelalocul ei, a unui profan in materie.Dar internetul este la indemana tuturor.Ce sa facem??.
Cristina, e bine că se face acest obiectiv! Cei care l-au proiectat şi constructorul nu sunt
nişte diletanţi…mai avem microcentrale în ţară, care funcţionează nomal.
Iar lacul de acumulare, va asigura un debit constant de apă.
Ca să fiu şi eu obiectiv ca tine, sunt de acord, cu microcentrala…nu sunt de acord cu tăierea abuzivă a pomilor, care a făcut un rău ireparabil oraşului…
cristina ! unde isi baga coada uniunea europeana a neunitilor totul incepe sa puta. am sa-ti explic eu cum stau treburile. totul se rezuma la bani.nu conteaza apa, moldova, debite….etc… tu chiar nu observi cate inutilitati se construiesc cu bani europeni, cristina ? ce doresc eu sa tii minte pana ai sa inchizi ochii este urmatorul adevar : pe lumea asta nimic nu este nerambursabil . ori ai platit deja si nu ai stiut ori ai sa platesti in viitor ori a platit altul pentru tine fara voia lui. uniunea nu a dat si nu da nimic gratis. hidrocentrala aia este o vrajeala. insa ce e bun la ea este ca lucreaza oameni. deci au de lucru. se misca ceva bani.restul nu mai conteaza ,cristina. sunt sute de proiecte europene.sincer mie uniunea asta imi face de foarte mult timp greata. uniunea europeana ,,pune coada la pruna,, expresia este senzational de misto.,, sa pui coada la pruna,,
projeturi date in lucru ca sa aiva unii cu ce sa ocupe paginile realizarilor marete
sunt si eu de acord cu tine cristina, se lucra fara cap la noi se arunca bani
….nu vreau ca sa se inteleaga gresit. microhidrocentrala asta va ajunge o epava… de ce?.. pentru ca nu poate sa mearga la capacitatea ei, ma refer la debitul de apa… cineva spunea ca… este bine ca se lucreaza la aceasta constructie s-a creat locuri de munca… ia mergeti si vedeti cati muncitori sunt din Roman si muncesc acolo… dar nu asta este problema… ori ce as spune nu este bun… daca se adeveresc ceea ce am spus, ca si de alte dati, toti se fac ca ploua!… pacat, totul se face in bataie de joc… pentru a se unfla unii „in pene”… va veni timpul… in care va veti uita inapoi… dar nu veti vedea mai nimic!!!… cei care au trait perioada 1960 1980, este doar istorie, nu veti vedea niciodata „Romanul”, asa cum a fost in acei ani…. sistemul din trecut… te baga la puscarie daca nu mergeai la munca… astazi li se dau bani la unii ca sa stea acasa… iar primaria trebuie sa plateasca alti oameni pentru a presta o munca in folosul comunitatii…. pestele de la cap se impute…. si ne uitam unii la altii cum „lenea” sta in coada de peste… „democratie domnilor!!”… „sper ca nu am jacnit pe nimeni!”… asta a fost opinia mea!…