Prima paginăActualitateRoman

Microhidrocentrala funcționează aproape de capacitatea maximă

Dimensiune text

Sâmbătă, energia electrică produsă de microhidrocentrală a fost de 12 MWh, foarte aproape de maximul posibil, de 13 MWh. 

Microhidrocentrala construită pe râul Moldova a început să producă, oficial, energie electrică, începând cu data de 3 martie 2015. Un prim raport întocmit de Serviciul Tehnic din cadrul Primăriei Roman, după zece zile de funcţionare, arată că microhidrocentrala funcţionează foarte bine, aproape de capacitatea maximă.

„În zece zile de funcţionare, microhidrocentrala deja a furnizat 100 de MWh. Sâmbătă a fost vârful, de 12 MWh. Maximul posibil pe care microhidrocentrala îl poate furniza este de 13 MWh. Suntem bucuroşi de modul cum lucrează şi de prima evaluare. Aşadar, de acum, apă să fie pe Moldova, că energie se poate produce în cele mai bune condiţii”, a afirmat primarul municipiului Roman, Laurenţiu Dan Leoreanu.

Microhidrocentrala de pe râul Moldova a fost realizată cu fonduri europene, prin Programul Operaţional Sectorial: Creşterea Competitivităţii Economice. Contractul de finanţare s-a semnat pe 14 decembrie 2011, iar pe 7 mai 2012 s-a semnat contractul de lucrări între Primăria Roman şi firma Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi, contract în valoare de 22.210.674,52 lei. Valoarea totală a investiţiei a fost de 25.895.880 de lei, din care doar 1.508.160 de lei au reprezentat contribuţia Primăriei Roman. Inaugurarea obiectivului s-a făcut în septembrie 2014.

Energia electrică produsă de microhidrocentrală asigură iluminatul public în municipiul Roman. Energia anuală pe care se estimează că o va produce centrala hidroenergetică va fi de 3 GWh.

COMENTARII

WORDPRESS: 3
 • felicitari pentru investitie ,sa se realzeze tot mai multe cu fonduri europene .Pentru cei care au geamuri sparte ar trebui interzis accesul in carciumi.

  • b1 tv 6 ani

   Hidrocentrala , la prima ploaie, pierde diguletul pentru deversarea apei, neavand niciun fel de armatura inclusa, la urmatoarea viitura cedeaza digurile pneumatice,si energia produsa nu acopera consumul electrocompresoarelor compensatoare;Acum „merge” la jumatate din capacitatea nominala din cauza debitului de apa redus. (Ce se va intampla la vara cand debitele vor fi f.reduse?)

   • Elefteros 6 ani

    Documentati-va mai bine inainte de a initia o discutie