Liceele organizează sesiuni de promovare a ofertelor educaţionale în domeniul învăţământului profesional. În lipsa meseriaşilor pe care să-i angajeze, micii producători preferă să încheie contracte cu şcolile, pentru a-şi pregăti singuri viitorii angajaţi.
Elevii care intenţionează să facă o şcoală profesională pot participa, în această săptămână, la activităţi care să-i ajute să ia mai uşor o hotărâre. Până pe 15 noiembrie, toate şcolile care şi-au propus înfiinţarea de clase de şcoală profesională pentru viitorul an şcolar organizează, sub genericul „Săptămâna meseriilor”, activităţi prin care îşi fac cunoscută oferta educaţională în domeniul învăţământului profesional.
„Printre activităţile propuse se numără vizite la agenţii economici cu care noi avem încheiate deja contracte de parteneriat pentru efectuarea stagiilor de practică ale elevilor şi întâlniri cu elevii de clasa a IX-a, cei care se pot înscrie în viitorul an şcolar la profesională, şi cu părinţii acestora. Ne propunem să înfiinţăm o clasă cu două specializări, mecanic utilaje şi instalaţii industriale şi lăcătuş mecanic prestări servicii”, a spus profesoara Gabriela Dascălu, director adjunct al Colegiului Tehnic „Petru Poni”.
O astfel de întâlnire este programată a avea loc joi, 14 noiembrie, şi la Colegiul Tehnic „Miron Costin”, şcoală unde vor funcţiona două clase pentru meseria de mecanic auto. În sală vor fi prezenţi elevii claselor a IX-a şi reprezentanţii firmelor la care elevii vor face orele de practică. „În cadrul acestor întâlniri, urmărim promovarea învăţământului profesional şi tehnic, dar şi informarea părinţilor şi elevilor cu privire la condiţiile în care elevii pot avea acces la şcoala profesională şi la beneficiile pe care le au urmând această rută şcolară”, a spus profesoara Cristina Sava, director adjunct al Colegiului Tehnic „Miron Costin”.
Înfiinţate ca o alternativă la învăţământul liceal, adresată elevilor care nu strălucesc la învăţătură şi care doresc să iasă mai repede pe piaţa muncii învăţând o meserie, şcolile profesionale nu s-au bucurat, însă, de succesul scontat. Mai mult de 100 de locuri au rămas neocupate în anul şcolar trecut în Neamţ, atât din cauza meseriilor neatractive propuse, dar şi din cauza mentalităţii elevilor, care preferă statutul de licean, deşi fac cu greu faţă cerinţelor impuse la şcoală.
„Sunt foarte puţini tineri care să aibă răbdare să aştepte”
Pentru că îi era foarte greu să găsească muncitori care să ştie meserie, Dan Ioan Bodea, proprietarul unei afaceri mici în domeniul prestărilor de servicii, a decis, în acest an, să încheie un contract de parteneriat cu Colegiul Tehnic „Petru Poni”, angajându-se să le asigure elevilor condiţii de efectuarea practicii. „Eu lucrez în domeniul sudurilor speciale şi mi-a fost foarte greu să găsesc meseriaşi. În general, în şcoli se fac tot felul de specializări care nu au legătură cu ce se cere concret pe piaţa muncii. Sunt nişte denumiri pompoase, dar, la finalul studiilor, elevul nu ştie să facă nimic concret. Elevii nu au habar de metodele care se folosesc acum, chiar în domeniul pe care l-au terminat, habar nu au să utilizeze aparatura. Tocmai de aceea am decis să încerc să-mi pregătesc singur viitorii angajaţi. În străinătate, un muncitor din domeniul procedurilor speciale, aşa cum este şi sudura pe aluminiu pe care o fac la atelierul meu, este plătit cu 15 – 20 de euro pe oră. Este o meserie care se plăteşte bine şi la noi, pentru că sunt foarte puţini cei care sunt meseriaşi. Cred că fiecare mic producător din domeniul prestărilor de servicii ar trebui să încheie un astfel de contract cu şcolile. Elevii au posibilitatea de a învăţa meserie cu adevărat, de a şti ce se caută în acest moment pe piaţa muncii şi angajatorii ar şti că pot găsi muncitori bine pregătiţi. Mă tem că adevărata criză de meseriaşi pe piaţa muncii este abia la început, şi din cauza mentalităţii şi din cauza situaţiei din învăţământul tehnic. Eu consider că indiferent ce lucru ştii să faci, dacă îl faci bine, indiferent că e vorba de tuns, de făcut unghii sau de sudat, poţi să ai succes şi un client să te caute şi a doua, şi a treia oară”, a spus Dan Bodea.
Absolvent al fostului Liceu nr. 1, cu specializarea prelucrător prin aşchiere, Dan Ioan Bodea a lucrat la UMARO câţiva ani, după care a învăţat meserie în străinătate. Cu banii strânşi muncind peste hotare nu s-a grăbit să îşi facă o casă, ci a investit într-o afacere. „Nevoia este cel mai bun profesor. Eu pot să spun că am plecat de pe minus, tocmai rămăsesem fără loc de muncă şi trebuia să îmi întreţin familia. Am văzut ce se munceşte afară, care sunt tehnicile şi mi-am zis să încerc şi eu. Altă ţară nu înseamnă altă planetă. Am investit în utilaje, am ridicat hala, tot ce am aici reprezintă rodul a 15 ani de muncă. Din păcate, sunt foarte puţini tineri care să aibă răbdare să aştepte. Toţi vor mult şi vor repede”, a spus Dan Ioan Bodea.
Comentarii
Bravo Dane,poate la anu’ ne vedem in hala:D