HomeSanatate

Meningită bacteriană la Roman

După ce în județul Neamț au apărut primele cazuri de meningită virală, acum medicii au înregistrat și primul caz de meningită bacteriană.

 

Potrivit medicului epidemiolog Roxana Pipirigeanu, șeful Serviciului epidemiologic din cadrul Direcției de Sănătate Publică Neamț, este vorba despre un pacient în vîrstă de 38 de ani, care a fost diagnosticat cu meningită bacteriană. Deși starea sa nu era gravă, el a fost transferat la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.

Meningita bacteriană este o infecție gravă a lichidului din măduva spinării și a celui care înconjoară creierul. Afecțiunea este, de obicei, cauzată de o infecție cu un virus sau o bacterie. Este important să se cunoască dacă meningita este declanșată de un virus sau o bacterie din cauza diferențelor privind gravitatea afecțiunii și a tratamentului necesar.
Unele forme de meningită bacteriană sînt contagioase. Bacteria se poate transmite de la o persoana la alta prin prin intermediul tusei, sărutului și strănutului. Din fericire, nici una dintre bacteriile care cauzează meningita nu sînt la fel de contagioase ca cele caracteristice gripei sau răcelii. De asemenea, bacteriile nu pot fi răspîndite prin aerul expirat de o persoană cu meningită.
La copiii de peste doi ani, simptomele comune sînt: febra mare, dureri de cap și înțepenirea gîtului.

Aceste simptome se pot dezvolta în decursul a mai multor ore sau pot evolua în două zile. Alte simptome posibile sînt vărsăturile, greața, sensibilitatea la lumină, confuzie, somnolență. În stadiile avansate ale bolii se formează, rapid, vînătăi la nivelul pielii. Diagnosticul precoce și tratamentul adecvat sînt foarte importante. Dacă apar simptome, pacientul va consulta imediat medicul.