Medicul Constantin Mărzescu a fost primul chirurg care a avut post în Roman. În vreme de război, el a devenit medicul șef al orașului. De numele său se leagă importante modernizări ale Spitalului „Precista Mare”.
Foto: Spitalul „Precista Mare” în 1916
Joi, 9 mai, la Spitalul Municipal de Urgență Roman a avut loc sesiunea de primăvară a Societății de Istorie a Medicinei și Farmaciei (SIMF) Roman. La întâlnire au participat medici și farmaciști, fiind prezentate lucrări de specialitate, dar și momente unice de istorie din viața medicală a Romanului. „La întâlnire au participat un număr destul de mare de membri și invitați, programul fiind destul de variat. Domnul doctor Victor Firăstrău a prezentat un caz clinic la o femeie însărcinată în două săptămâni, doamna doctor Dorina Luchian a prezentat tema «Oncologia: trecut și viitor», iar doamna farmacistă Mihaela Avădanei a prezentat lucrarea «Farmacia Aruncus, la 20 de ani». Au mai fost discutate și probleme administrative ale societății. Întodeauna, pe lângă partea științifică, întâlnirile noastre au avut și o parte socială, discuții între colegi”, a afirmat medicul Ioan Chereji, președintele SIMF Roman.
Medicul șef al orașului
O prezentare deosebită a avut-o medicul chirurg Dan Gabriel Arvătescu, care a evocat cariera primului medic chirurg pe care l-a avut orașul Roman, și anume medicul Constantin Mărzescu (foto dreapta), care a trăit între anii 1879-1929 și despre care se cunosc foarte puține date. „După cum se știe, chirurgia a început la Roman în 1864, deci anul viitor se vor împlini 150 de ani de chirurgie la Roman. L-am ales pe medicul Constantin Mărzescu pentru că are, pe nedrept, parte de un con de umbră, din cauză că pe internet nu se găsesc niciun fel de informații despre el. Poate și pentru că este eclipsat de cei din familia sa. Tatăl său a fost profesor de drept la Universitatea din Iași și ministru în mai multe guverne liberale. Fratele său mai mare a fost și el profesor de drept, primar al Iașului, apoi ministru al Justiției, iar în această calitate a fost cel care a reușit să scoată Partidul Comunist în afara legii”, a spus medicul Dan Gabriel Arvătescu.
Potrivit acestuia, medicul Constantin Mărzescu a terminat facultatea de medicină la Iași în anul 1904, fiind considerat primul medic care a efectuat operații de cancer genital la Iași. În 1909 a câștigat, prin concurs, postul de medic chirurg primar la Spitalul „Precista Mare” din Roman, fiind confirmat, ulterior, prin decret regal, în acest post. „Doctorul Mărzescu a preluat spitalul într-o perioadă extrem de dificilă. De numele său se leagă realizări importante, cum ar fi introducerea iluminatului, branșarea la rețeaua de apă și canalizare, construirea scării interioare. Fiecare medic șef trebuia să publice un fel de dare de seamă anuală. Din ea aflăm că, la vremea respectivă, în spital lucrau trei chirurgi, un subchirurg, două surori, două infirmiere și patru «gardieni». Acești gardieni au o poveste interesantă. Întrucât operațiile se desfășurau cu mare repeziciune, era nevoie de oameni puternici care să țină pacientul, iar acesta era rolul gardienilor”, a mai spus chirurgul Dan Gabriel Arvătescu.
O perioadă, medicul Mărzescu lucrează în paralel și la Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași. Este mobilizat în armată în 1916, dar se prezintă la post abia în 1919. „Tot din dările de seamă ale vremii putem afla că, în anul 1911, la Spitalul Roman s-au efectuat peste 300 de operații, iar rata mortalității a fost de 3%. În 1916, ca urmare a războiului, Spitalul «Precista Mare» devine spital de război, iar medicul Constantin Mărzescu devine medicul șef al orașului. În acele vremuri, în spital lucrau și infirmiere voluntare, dar nu erau orice femei. De exemplu, infirmiere voluntare erau soția medicului șef, soția primarului din acele vremuri, o profesoară de pian sau președinta Crucii Roșii. În 1918, medicul Constantin Mărzescu a fost decorat cu «Steaua României», pentru merite deosebite”, a mai povestit medicul Dan Gabriel Arvătescu.
Medicul șef al orașului, Constantin Mărzescu, a murit de cancer, în 1929.
[sam id=”3″ codes=”true”]
Comentarii