HomeSanatate

Medicul Gabriela Popovici a primit trofeul pentru locul I la dans sportiv

Teodor Tăbăcariu, multiplu campion naţional la dans sportiv, are probleme de sănătate care nu îi permit să facă efort la antrenamente. În semn de respect și apreciere față de medicul care îl ajută, Teodor i-a oferit trofeul primit ca ocupant al locului I pe țară.

 

Teodor Tăbăcariu este elev în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Roman-Vodă”, la profilul matematică-informatică. De şapte ani face dans sportiv de performanţă, dar viitorul lui este ameninţat de o afecţiune cronică a plămânilor, astmul bronşic. La începutul lunii iulie, în  2013, Teodor s-a prezentat pentru prima dată la cabinetul medicului pneumolog Gabriela Popovici, speriat fiind de crizele de astm pe care le făcea tot mai des. „Băiatul s-a prezentat la cabinet într-o criză de astm bronşic, cu o insuficienţă respiratorie extrem de severă, speriat, dar şi foarte supărat, din cauza faptului că acele crize de astm îi limitau foarte mult activitatea. El începea să aibă crize imediat ce începea antrenamentul. Prima dată când l-am văzut era disperat pentru că nu mai putea continua”, spune medicul Gabriela Popovici.

În general, astmul bronşic debutează la copii la vârste fragede, însă Teodor Tăbăcariu a făcut o formă de astm dependentă de efort.

„Am început încurajarea psihică, mai întâi, pentru că de asta avea nevoie Teodor în acel moment, după care am început tratamentul pentru astm, după ce i-am făcut investigaţii suplimentare în cabinet. Din fericire, acest băiat a reacţionat foarte bine la tratament”, afirmă medicul pneumolog.

 

Premiul I, dedicat medicului pneumolog

Teodor TabacariuDupă ce Teodor a intrat la liceu, la fiecare trei luni revenea în cabinetul medicului Popovici, pentru consult şi prescrierea tratamentului. Între timp, ajutat şi de medic, a depus dosarul pentru a primi o bursă şcolară. „Familia băiatului este modestă şi are posibilităţi materiale limitate. Fiecare ajutor, cât de mic, contează foarte mult. Anul trecut, în luna octombrie, mi-a prezentat un dosar care conţinea toate diplomele lui, obţinute la campionate de dans, şi nu erau deloc puţine. L-am ajutat, după aceea, să obţină un ajutor şi din partea Asociaţiei Piatra Soarelui, apoi am prezentat portofoliul băiatului oricui am avut ocazia, pentru a-l ajuta să îşi continue visul. Participările la competiţii, costumele, costă foarte mult şi, de aceea, orice sprijin este binevenit. Teodor a avut bucuria, anul trecut, de a ajunge chiar şi în atenţia deputatului Elena Udrea, care i-a oferit un ajutor material cu ocazia sărbătorilor de iarnă”, mai spune medicul Gabriela Popovici.

Teodor a continuat să urmeze tratamentul, iar evoluţia stării sale de sănătate este foarte bună şi nu a mai avut crize. Săptămâna trecută, când trebuia să se prezinte la controlul de trei luni, băiatul i-a făcut o surpriză medicului Popovici. În luna iunie, participase la un concurs naţional, unde a obţinut locul I la stilul său de dans. Drept recunoştinţă față de medicul care l-a ajutat să ţină boala sub control şi să nu întrerupă antrenamentele, Teodor i-a dăruit cupa obţinută la concurs. „Teodor este un copil obişnuit, dar extrem de talentat, de o modestie deosebită şi de un bun simţ extraordinar. Pentru faptul că l-am ajutat, a avut şi el dorinţa de a ne oferi un cadou. A venit la mine cu această cupă, obţinută la ultimul concurs. Iniţial, nu am vrut să o accept, dar el m-a rugat să o primesc, spunând că este o cupă închinată unui serviciu care i s-a făcut. M-a impresionat foarte mult gestul lui”, mărturiseşte medicul pneumolog.

Dacă Teodor ar renunţa la dansuri, nu ar mai face efort atât de mare, care să îi provoace o nouă criză de astm. Însă, chiar dacă nu i-ar mai fi pusă în pericol sănătatea, Teodor susţine că nu ar putea trăi fără dans, aşa că personalul medical face tot ce poate pentru a-l ajuta să îşi ducă visul mai departe.

Comentarii

WORDPRESS: 0