Medicul Cleopatra Andrieș continuă să vindece suflete, de Sus, din Ceruri!

HomeSanatate

Medicul Cleopatra Andrieș continuă să vindece suflete, de Sus, din Ceruri!

Nu există persoană care, dacă a întâlnit-o măcar o dată în această viață pe Cleopatra Andrieș, medic primar psihiatru, să nu o fi apreciat, admirat sau chiar îndrăgit. „Nebun” să fii, dar chiar știa să „trateze” pe toată lumea așa cum se cuvine. Redacția Ziarului de Roman o cunoaște bine și aproape toată lumea care a făcut școala de presă în acest loc a cunoscut-o. Pentru că înțelegea apetența jurnaliștilor pentru subiecte de presă, dar, în același timp, își respecta meseria și, mai ales, pe pacienți. Vorbea rar despre intimitățile firești dintre doctor-pacient, pentru că știa că ce este în sufletul lor nu trebuie strigat, ci trebuie mai întâi alinat.

La 82 de ani, Cleopatra Andrieș s-a stins din viață, la finalul săptămânii trecute, tristul anunț fiind făcut chiar de fiica acesteia, iar părerile de rău ale oamenilor care au cunoscut-o au curs cu sutele. Atât ea, cât și soțul acesteia, pe care toți cei apropiați îl cunoșteau ca „Luș”, au fost oameni care au pus, cărămidă cu cărămidă, la temelia sistemului sanitar din județul Neamț. În 2004, a decis să se retragă oficial din viața profesională, în aceeași zi în care împlinea 41 de ani de căsătorie, o iubire din care s-au născut doi copii. Când s-a retras din activitate, medicul Cleopatra Andrieș și-a îndreptat toată viața pentru a avea grijă de soțul acesteia, de copii și de nepoți. Corneliu Andrieș s-a stins înaintea ei. Pe 6 noiembrie s-a dus și ea, ca să-i fie, din nou, alături. „A fost mama mea… un om bun, care a ajutat pe toți cei din jur… Acum e fericită alături de tata … dar în cer… 10.04.1939 – 6.11.2021”, a fost mesajul fiicei celor doi, care a întristat Romanul și multe suflete care au cunoscut-o.

Redăm mai jos un articol pe care l-am publicat acum 20 de ani, unde extraordinarul medic Cleopatra Andrieș ne povestea câte puțin, poate prea puțin, din ceea ce trăise:

 

Cleopatra Andrieș – doctorul sufletelor noastre

Doctorița Cleopatra Andrieș este născută pe data de 10 aprilie 1939, în satul Miroslovești, județul Iași. Ea provine dintr-o familie de intelectuali, ambii părinți fiind cadre didactice, tatăl – profesor de matematică, iar mama – învățătoare. A urmat cursurile primare în satul natal. „Am întâmpinat numeroase piedici din partea autorităților, deoarece tatăl meu era socotit chiabur. În urma memoriilor înaintate de mama mea, am reușit să intru la Liceul din Pașcani”, a mărturisit doctorița Cleopatra Andrieș.

În anul 1956, doctorița a terminat studiile medii cu diplomă de merit. Acest lucru îi permitea să intre la orice facultate fără concurs de admitere. Deși părinții au luat decizia ca ea să urmeze Facultatea de Matematică, destinul i-a schimbat viitorul. „După ce am terminat liceul, am vrut să urmez Facultatea de Matematică. Tatăl meu m-a condus la gară și eu le-am promis că mă înscriu la Matematică. În Iași, m-am întâlnit cu o prietenă foarte bună, care era în anul III de Medicină. A fost foarte surprinsă când i-am povestit despre planurile mele de a urma matematica. Am ezitat asupra deciziei, după ce prietena mea mi-a atras atenția că sunt o fire sensibilă, iar matematica nu îmi este potrivită. Întotdeauna am avut o pasiune în a îngriji persoanele bolnave și animalele lipsite de apărare”, a povestit doctorița Cleopatra Andrieș.

A urmat cu succes primii trei ani de cursuri. Cu toate acestea, piedicile ivite au determinat-o să întrerupă cursurile. „În anul 1959, am fost exmatriculată din facultate, deoarece tatăl meu fusese iar arestat. Pentru a-mi ajuta familia, m-am angajat ca infirmieră la un dispensar. Aici, doctorul care mă avea în subordine m-a învățat foarte multe lucruri, dându-mi șansa să îl ajut”, a precizat Cleopatra Andrieș.

După un an, timp în care a lucrat la dispensar, Cleopatra Andrieș s-a înscris la Școala Sanitară Ploiești. După terminarea cursurilor, a fost încadrată ca asistentă medicală la secția Chirurgie, din cadrul Spitalului Ploiești. Experiența acumulată până atunci a jucat un rol important în viitoarea carieră a doctoriței Andrieș.

În audiență la Maurer

În tot acest timp, familia ei a înaintat memorii către Consiliul de Stat, pentru ca tânăra să se poată întoarce la Facultatea de Medicină din Iași. Am fost în audiență la Ion Gheorghe Maurer și am obținut dreptul de a mă întoarce la facultate, cu condiția să repet anul III, a mărturisit doctorița Cleopatra Andrieș.

În timpul facultății, Cleopatra și-a întâlnit soțul, pe Corneliu Andrieș, student la aceeași facultate. În cei patru ani, cît și-a abandonat studiile, cei doi au ținut legătura. Pe 10 aprilie 1963, de ziua ei, cei doi și-au unit destinele. Deși Cleopatra era încă studentă, iar soțul era medic de igienă sanitară la Sanepid Pașcani, distanța dintre cei doi nu a reprezentat un obstacol. În anul IV de facultate, Cleopatra Andrieș a născut primul copil al familiei, Cezar. În educația și creșterea fiului, un rol important l-au avut și bunicii.

În anul 1967, doctorița Andrieș a terminat Facultatea de Medicină cu media 10. Împreună cu soțul, Cleopatra Andrieș a pus temelia dispensarului din Săbăoani. Timp de patru ani am lucrat cu devotament și plăcere în dispensarul din Săbăoani, unde și locuiam, motiv pentru care viața de familie a fost îmbinată armonios cu cea de serviciu, a mărturisit doctorița Andrieș.

La un an după terminarea Facultății, doctorița Andrieș a adus pe lume cel de-al doilea copil, o fetiță – Angela Codrina. În anul 1971, doctorița Andrieș s-a angajat ca medic de medicină generală la dispensarul Fabricii de Prefabricate, din Roman. La scurt timp, doctorița Andrieș a dat examenul de medic primar specializat în medicină generală, pe care l-a trecut cu brio. În anul 1973, a dat secundariatul ca medic psihiatru. Stagiul de secundariat l-am urmat la Spitalul Socola, din Iași. Timp de 13 luni m-am instruit intens, sub îndrumarea profesorului Petre Brânzei, a spus doctorița Cleopatra Andrieș, medic psihiatru.

În tot acest timp, doctorul Corneliu Andrieș a fost încadrat ca medic pediatru la un dispensar. Deși, între anii 1974-1975, doctorița Andrieș și-a dat doctoratul, titlu l-a obținut abia în 1984. În tot acest timp, doctorița a redactat 60-70 de lucrări științifice.

Cu ajutorului profesorului Petre Brânzei, a cărei poză nu lipsește de pe biroul doctoriței Andrieș, a deschis primul cabinet de psihiatrie în Policlinica Roman, sub tutela Clinicii din Iași. Am efectuat serviciile aferente unui medic primar și coordonarea de specialitate. Profesorul Brînzei venea foarte des la Roman și mă ajuta pe toate planurile, a mărturisit doctorița Cleopatra Andrieș, medic psihiatru.

Deși în anul 1977, doctorița Andrieș a dat examenul de specialitate în psihiatrie, confirmările au fost primite abia după un an. La cabinetul din Policlinică am studiat teritoriul, cazurile cronice și am realizat că morbiditatea din teritoriu este foarte ridicată. Pentru că nu exista un așezământ pentru bolnavii mintali, am făcut tot ce mi-a stat în putere pentru a înființa o secție specială de psihiatrie, a spus doctorița Andrieș, medic primar psihiatru, doctor în medicină.

Ctitor de spitale

În anul 1979 a fost înființată secția de ergoterapie de la Climești, secție dotată cu 100 de paturi. Având în vedere numărul mare de bolnavi cu afecțiuni psihice, pe perioada iernii secția nu făcea față solicitărilor. Doctorul Corneliu Andrieș a renunțat la postul de medic pediatru și i s-a alăturat soției. Timp de trei ani am lucrat împreună, în condiții deosebite. La secția de la Climești am organizat sectoare de lucru. Bolnavii internați în secție munceau în aceste sectoare, primind, în schimb, bani, a subliniat doctorița Cleopatra Andrieș, medic primar psihiatru.

În anul 1982, un incendiu a distrus secția de la Climești. Conacul de la Gâdinți era destinat post-curei hepatice, dar cazurile scăzuseră considerabil, motiv pentru care, în același an, a fost înființată secția de psihiatrie din Spitalul Gâdinți. Apoi, secția a fost transformată în spital, cu o capacitate de 120 de paturi. În decembrie 1982, a avut loc inaugurarea Spitalului Gâdinți. Cu această ocazie, a avut loc și un simpozion, la care au participat personalități în domeniu. Cu banii pe care îi acumulasem pe perioada activității din secția de la Climești – 22.000 de lei, am reușit să construim solarii, să cumpărăm vaci și porci, pentru a asigura autogospodărirea, rememorează doctorița Andrieș.

La 1 martie 1983 a fost înființată secția de Psihiatrie pentru bolnavi acuți la Roman. Capacitatea acestei noi secții era de 50 de paturi, bolnavii cronici fiind tratați la Gâdinți. Am început instruirea unei noi echipe. Cu ajutorul profesorului Brânzei, în secție au fost transferați medicii: Petrescu, Leahu, Bujor și Țubucanu, a spus doctorița Andrieș.

Bolnavii psihic pot deveni prietenii tăi

Pacienții doctoriței Andrieș, din secția Psihiatrie, sunt persoane deosebit de periculoase. Relațiile între doctori și pacienți sunt extrem de delicate. Este foarte important ca orice reacție a pacienților să fie corect interpretată și, în cazul în care este necesar, să fie luate măsurile de siguranță. Incidentele dintre cadre și pacienți sunt un lucru obișnuit. Am avut un pacient care a venit în cabinet cu o plasă cu ouă, pe care mi le-a oferit. Am refuzat și am crezut că pleacă liniștit acasă. În schimb, s-a dus la ușă, și a început să arunce cu ouă în mine. Din fericire, nu a reușit să mă lovească, dar a murdărit tot cabinetul. Aș menționa faptul că bolnavii psihic pot deveni prietenii tăi, dacă nu îți e frică de ei. Multe persoane grav bolnave, după perioada de tratament, au început să colaboreze în limitele normalului, a precizat doctorița Cleopatra Andrieș, medic primar psihiatru, doctor în psihiatrie, șefa secției de Psihiatrie.

Cea mai mare realizare pe plan medical este, în opinia doctoriței Andrieș, înființarea secție de Psihiatrie și munca ce îi aduce satisfacții. Munca și dăruirea depuse pentru tratarea bolnavilor i-au dovedit doctoriței că ambiția și puterea pot învinge, în cele mai multe cazuri, drama psihicului. Dacă ar fi să o iau de la capăt, tot Psihiatria aș alege! Femeile au mai multă putere de intuiție și au spiritul de observație mult mai fin, motiv pentru care sînt mult mai potrivite pentru meseria de medic psihiatru, a declarat doctorița Cleopatra Andrieș, medic primar psihiatru și șefa secției de Psihiatrie.

Copiii și nepoții împlinesc o viață de succes

Deși munca le solicita soților Andrieș cea mai mare parte a timpului, cu ajutorul părinților și a sacrificiului lor au reușit, cu succes, să îmbine viața de medic cu cea de familie. În fiecare an, familia Andrieș a plecat în vacanță. Eu, cu Luș (n.r.- doctor Corneliu Andrieș), am reușit să ne potrivim și în hobby-uri. La amândoi ne plac foarte mult excursiile, motiv pentru care am reușit să ne facem timp pentru o astfel de escapadă. Am călătorit pe: marea Mediterană, am vizitat continentul asiatic, Egiptul, Africa și toată România. Singurele lucruri unde nu am ajuns, dar mai este timp, sunt SUA, Anglia și Australia, a mărturisit doctorița Cleopatra Andrieș, medic primar psihiatru și șefa secției de Psihiatrie.

Cea mai mare realizare a doctorilor Andrieș sunt copiii, dar împlinirea le-a fost adusă de nepoți, cu care sunt foarte afectuoși. Ca dovadă, doctorița Andrieș și-a însoțit nepoata la festivitatea de sfârșit de an, eveniment ce a avut loc într-unul din cluburile romașcane. Abilitatea și puterea de a se adapta la voioșenia copiilor demonstrează că, în ciuda vârstei, sufletul doctoriței Andrieș a rămas tânăr. (Claudia MATEI – Articol publicat în luna iulie 2001. Foto: Cleopatra Andrieș, arhiva Ziarul de Roman)

 

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0