HomeActualitate

Medicii veterinari nu sînt lăsați să-și facă datoria

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Neamț reclamă faptul că proprietarii de animale îi împiedică pe medicii veterinari să-și facă datoria.

 

 

În județul Neamț, supravegherea sanitară veterinară este asigurată de medicii veterinari care deservesc 83 de localități din județ. Anul trecut, pe teritoriul județului au fost depistate mai multe focare de boli infecțioase la animale, din care unele au fost stinse, iar altele sînt în curs de stingere.
Ne confruntăm, ca profesie, cu ignoranța unor proprietari în ceea ce privește riscul de apariție a unor boli transmisibile, prin neprezentarea cu animalele la acțiunile profilactice obligatorii sau refuzul de a permite accesul medicului veterinar în curtea proprietarului pentru efectuarea acestor acțiuni, existînd, astfel, riscul transmiterii acestor boli la om, inclusiv pagube economice imense. De aceea, informăm periodic proprietarii de animale cu privire la necesitatea cooperării cu medicul veterinar din localitate„, a declarat doctorul Constantin Lipan, director executiv al DSVSA.

Proprietarii de animale sînt despăgubiți de către stat în cazul apariției de boli la animalele acestora, respectiv: TBC, leucoza enzootică bovină, turbare, pesta porcină clasică, anemia infecțioasă ecvină sau trichineloza.

Comentarii

WORDPRESS: 0