Prima paginăSanatate

Medicii specialiști, obligați să prescrie rețete compensate sau gratuite

Dimensiune text

Medicii specialiști sînt obligați să prescrie pacienților rețete gratuite și compensate. Acest lucru se poate face numai în limita numărului de consultații zilnice, stabilit de lege. Dacă nu respectă prevederile legii, medicii riscă diminuarea fondurilor.

 
Astfel, pentru specialitățile clinice, pentru medicii care lucrează în fitoterapie, homeopatie și planificare familială, programul de lucru este de șapte ore pe zi, timp în care pot fi consultați 28 de pacienți. Pentru specialitatea psihiatrie, inclusiv cea pediatrică, la un program de șapte ore pe zi, se pot acorda 14 consultații, timpul unei consultații fiind de jumătate de oră pentru un pacient. Pentru specialitatea neurologie, numărul de consultații va fi, în medie, de 21 pe zi.

 

 

Conform legii, medicii specialiști sînt obligați, printre altele, să prescrie pacienților medicamente cu și fără contribuție personală și să-i înștiințeze pe aceștia cu privire la eventualele efecte adverse. În cazul în care se constată că medicul nu-și respectă programul de lucru ori nu prescrie rețete, la prima abatere se va reduce valoarea minimă garantată a punctului cu 10%, la a doua abatere se va reduce cu 20%, iar la a treia abatere – cu 30%.

De asemenea, numărul rețetelor nu trebuie să depășească numărul consultațiilor acordate într-o zi.

 

 

La începutul anului, medicii de familie din județ s-au plîns de faptul că unii medici specialiști refuză să prescrie rețete compensate sau gratuite, iar conducerea Casei de Asigurări de Sănătate Neamț a promis că va media conflictul dintre cele două categorii de medici.

COMENTARII

WORDPRESS: 0