HomeSanatate

Medicii olandezi sprijină medicina de familie din Neamț

Miercuri, 22 mai, patru medici olandezi au ținut, în comuna Ion Creangă, un curs practic de îngrijiri paliative, destinat medicilor de familie din zona Romanului.

 

 

Ei au fost însoțiți de trei medici de familie din Iași, iar la curs au participat medici de familie din Roman, Săbăoani, Averești, Ion Creangă și alte sate învecinate.

Acest curs face parte dintr-un proiect al fundației olandeze Semper Amici, din localitatea Amersfoort, fundație din care fac parte medici de familie. Ei au fost însoțiți de către medicul român Cassandra Swaan Gagenel, care, de 22 de ani, este medic de familie în Olanda. Fundația și-a început activitatea în anul 1996, iar din 2001 este finanțată din donații private, astfel că activitatea în România este o inițiativă privată a medicilor de familie. Potrivit medicului Paul Heuberg, președintele fundației Semper Amici, ei au ales România pentru că, aici, tehnicile de îngrijiri paliative sunt la început, iar medicii de familie întâmpină dificultăți în ceea ce privește prescrierea medicației. De asemenea, el a vorbit și despre importanța medicului de familie în Olanda, despre sprijinul pe care îl acordă autoritățile de acolo, dar și despre modul în care sunt văzuți cei 60 de medici români, de diferite specialități, care activează în Olanda. „Medicii de familie sunt foarte iubiți de autorități și de casele de asigurări și au tot sprijinul lor, pentru că au înțeles că, dacă sistemul de medicină de familie este bine pus la punct, atunci costurile în sănătate se reduc foarte mult, pentru că tratamentele în spitale sunt foarte costisitoare”, a spus medicul de familie Paul Heuberg.

„Fundația noastră, care se află în regiunea centrală a Olandei, este implicată într-un program de școlarizare a medicilor de familie din România. Programul a început în 1996 și a avut susținerea financiară în baza unui acord între România și Olanda. Programul a fost închis după cinci ani, dar colegul meu, Paul Heuberg, s-a decis să-l continue, cu forțe financiare proprii. Am ales comuna Ion Creangă pentru că am fost invitați de medicii de familie din zonă. De cele mai multe ori, am ținut cursuri în Iași și zona Iașului. Medicina de familie în Olanda este o specialitate cu vechime foarte mare, de sine stătătoare. Noi suntem linia întâi, care are rolul de a tria pacienții înainte de a ajunge în spital. Este o meserie foarte frumoasă și foarte vastă. În ceea ce privește mentalitatea, noi suntem foarte aproape de pacienți și lumea chiar își dorește să vină la noi. Suntem un grup de 60 de medici români și suntem extrem de bine văzuți de către autorități și pacienți. Școala de medicină românească este o școală foarte bună, cu tradiție și suntem foarte mândri de asta”, a spus medicul Cassandra Swaan Gagenel.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0