Medicii discută despre mărirea salariilor şi o posibilă grevă generală

Dimensiune text

Peste 18.000 de medici au aderat la un grup de iniţiativă creat pe Facebook, în care discută despre deblocarea situaţiei salariilor mici din sistemul sanitar, dar şi despre o posibilă grevă generală. Grupul ‎„Medici gata de grevă generală. Solicităm salarii decente!” numără peste 18.000 de membri, înregistrându-se în permanenţă membri noi. „Solicităm eliminarea statutului de funcţionar public al medicului şi salarii decente‎”, se arată în prezentarea grupului.

Membrii săi discută despre situaţia din sistemul sanitar de stat, referindu-se la aspecte precum salariile mici, infrastructura învechită, lipsa medicamentelor şi materialelor sanitare, precum şi foloasele materiale primite de la pacienţi, declarate recent ilegale.

Pe grup este promovată şi o petiţie lansată de Grupul de iniţiativă pentru un act medical de calitate pe petitieonline.com şi semnată până în prezent de peste 1.700 de persoane.

În petiţie se vorbeşte despre ‎”degradarea climatului de lucru din sistemul sanitar din ţara noastră‎”. ‎”Cadrele medicale părăsesc masiv ţara, pacienţii sunt profund nemulţumiţi de modul în care sunt trataţi în sistem, decidenţii sunt ezitanţi, fără o strategie clară, sindicatele murmură ceva ce nu aude nimeni, Colegiul Medicilor tace şi tăcerea tuturor devine asurzitoare, complice şi vinovată‎”, arată iniţiatorii.

Colegiul Medicilor din România (CMR) a criticat, vineri, decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care a dispus că medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, fiind asimilaţi funcţionarilor publici. „Nu pot să spun cât este de frustrant pentru un medic să se simtă dependent de o atenţie, de un cadou, de o donaţie pe care o face pacientul. Repet, aceasta este o situaţie frustrantă pentru toţi medicii care lucrează în România. Toţi medicii vor spune că veniturile lor sunt dependente de această formă de finanţare”, a spus preşedintele CMR, Gheorghe Borcean.

El a atras atenţia că medicii sunt primii care nu mai doresc menţinerea acestui sistem – „dependenţa de o situaţie neconformă care oricând poate fi considerată penală”. Preşedintele CMR mai spune că organizaţia a făcut numeroase demersuri către toţi miniştrii Sănătăţii pentru creşterea veniturilor medicilor şi toţi miniştrii au promis acest lucru.

Medicii care lucrează în sistemul public de sănătate nu pot primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţii lor, această practică fiind în dezacord cu normele penale aflate în vigoare, potrivit unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), publicată pe 5 august în Monitorul Oficial. „Stabileşte că fapta medicului din sistemul public de sănătate, care are calitatea de funcţionar public, în accepţiunea dispoziţiilor art. 175, alin.1, lit. b, teza a II-a din Codul penal, de a primi plăţi suplimentare sau donaţii de la pacienţi, în sensul art. 34, alin. 2, din Legea nr.46/2003 privind drepturile pacientului, nu constituie o exercitare a unui drept recunoscut de lege care să atragă incidenţa dispoziţiilor art. 21, alin.1, teza I din Codul penal”, au hotărât magistraţii instanţei supreme.

Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34, alineatul 2, din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului, se arată că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice, totodată, primirea unor plăţi suplimentare sau donaţii de către aceştia din urmă.

„Am văzut, în aceste zile, reacţia medicilor şi voi face tot posibilul ca meseria aceasta să primească respectul cuvenit. Ca medic, sunt alături de colegii mei, care lucrează în condiţii şi cu salarii care nu reflectă importanţa medicilor şi a personalului mediu sanitar. Mă voi întâlni, săptămâna viitoare, cu reprezentanţii sindicatelor din sănătate şi ai medicilor, dar şi cu premierul Victor Ponta şi ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi sunt convins că vom găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor”, a transmis ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.COMENTARII

WORDPRESS: 0