HomeSanatate

Medicii din rural şi oraşele mici vor primi mai mulți bani

Medicii care îşi desfăşoară activitatea în mediul rural şi în oraşele sub 10.000 de locuitori vor primi sporuri mai mari, odată cu majorarea punctelor care se acordă în baza diferitelor criterii pentru care se acordă acest spor. 

Creşterea sporurilor pentru medicii de familie şi cei din ambulatoriul de specialitate din mediul rural şi oraşele mici, care are loc începând cu 1 aprilie, face parte dintr-un demers care are scopul de a atrage doctori în zonele respective. „Intenţia este să atragem cât mai mulţi medici către acele comunităţi deficitare, izolate, mai ales cele din mediul rural. Pentru medicii care lucrează în zone izolate, defavorizate, la sate, vrem să acordăm sporuri de 100%, chiar şi 200%, pentru a-i aduce în respective zone şi, mai ales, pentru a-i menţine”, a declarat Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

De exemplu, până acum, dacă deplasarea medicului la domiciliul beneficiarilor de servicii medicale se făcea pe drumuri neasfaltate şi nepietruite în proporţie de peste 50%, acesta primea două puncte la calculul sporului; de acum, el va primi patru puncte. Se acordă punctaj şi pentru dispersia populaţiei din zona în care se desfăşoară activitatea. Dacă densitatea populaţiei este între 75 şi 150 de locuitori pe kilometru pătrat, medicul primeşte două puncte, iar dacă este sub 75 locuitori, medicului îi revin patru puncte.

Până în acest moment, dacă distanţa rutieră dintre localitatea unde se află sediul cabinetului medical şi localitatea cea mai apropiată unde se află o structură de primire urgenţe din cadrul aceluiaşi judeţ era peste 60 de kilometri, medicul primea şase puncte la calculul sporului, însă de acum va primi opt puncte.

În cazul medicilor de familie, sporul pentru condiţii deosebite de lucru se calculează în funcţie de numărul de pacienţi înscrişi pe lista unui cabinet medical. Până acum, din cei 247 de medici de familie din judeţul Neamţ, 105 dintre ei, care au cabinete în 80 de localităţi, majoritatea din mediul rural, beneficiau de sporuri pentru condiţii deosebite. Din cei 105 medici de familie, patru primeau sporuri între 31 şi 40%, 14 – între 21 şi 30%, 81 primeau între 11 şi 20% şi şase primeau un spor sub 10%.

Toate modificările se găsesc în Ordinul ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, pentru aprobarea criteriilor de încadrare a cabinetelor medicale şi punctelor de lucru ale cabinetelor medicale din asistenţa medicală primară şi din ambulatoriul de specialitate, pentru specialităţile clinice, inclusiv reabilitare medicală, din mediul rural şi din mediul urban, pentru oraşele cu până în 10.000 locuitori, funcţie de condiţiile în care se desfăşoară activitatea, care se pune în aplicare de la 1 aprilie 2015.

Comentarii

WORDPRESS: 0