Prima paginăSanatate

Medicii de familie vor face mai multe consultații la domiciliu

Dimensiune text

Proiectul de modificare a pachetului de servicii medicale şi a contractului cadru care va fi încheiat între furnizorii de servicii medicale şi Casa de Asigurări de Sănătate prevede ca numărul de consultaţii pe care medicii de familie le vor putea efectua la domiciliul pacienţilor să poată fi dublat, de la 1 aprilie. 

În data de 26 februarie, Guvernul a emis o hotărâre pentru modificarea şi completarea Hotărârii 400/2014, pentru aprobarea pachetelor de servicii şi a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2014 – 2015.

Noua hotărâre va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2015, dată până la care, dacă nu intervin alte modificări, toţi furnizorii de servicii medicale vor fi chemaţi la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) pentru semnarea contractului de finanţare pentru anul 2015.

Principala modificare care va fi făcută în noul contract o reprezintă introducerea obligativităţii utilizării cardului naţional de sănătate în întreg sistemul medical, de la medicii de familie, la medicii specialişti, spitale, farmacii sau laboratoare de analize.

Modificări vor fi făcute şi în pachetul de servicii medicale. De exemplu, la serviciile medicale de bază pentru medicina dentară se elimină obligaţia de a se efectua anestezii prin infiltraţie, în cazul extracţiilor sau al altor proceduri, permiţându-se efectuarea oricărui tip de anestezie. În ceea ce priveşte serviciile medicale puse la dispoziţie de laboratoarele de analize medicale, se introduc alte opt categorii de analize care pot fi efectuate gratuit de către asiguraţi, în categoria examinărilor histopatologice şi citologice.

Citește și:   67 de cazuri noi de infecție COVID-19 în Neamț. Care este incidența pe localități în județ

Începând cu intrarea în vigoare a noului contract şi a noului pachet de servicii medicale, se va permite spitalizare de zi pentru mai multe categorii de bolnavi, cum ar fi pentru monitorizarea bolnavilor oncologici sau pentru monitorizarea sifilisului genital primar şi a sifilisului secundar al pielii şi mucoaselor.

Referitor la medicii de familie, o modificare majoră va fi dublarea numărului de consultaţii pe care un medic de familie le poate efectua la domiciliul pacienţilor lunar, de la 21, cât era până în prezent, la 42, dar nu mai mult de trei consultaţii pe zi.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0