Prima paginăSanatate

Medicii de familie, în pragul falimentului

Dimensiune text

Medicii de familie sînt din ce în ce mai îngrijorați de soarta cabintelor medicale, mai ales a celor din mediul rural. Aceștia susțin că veniturile cabinetelor s-au redus cu pînă la 70%.

 

Ei susțin că, în condițiile finanțării actuale, în curînd ar putea fi nevoiți să pună lacăt pe cabinete, pentru că au ajuns în situția de a a aduce bani de acasă pentru plata facturilor.
Deși veniturile cabintelor din județ sînt cuprinse între 8.000 și 20.000 de lei, în funcție de numărul pacienților, medicii spun că, în condițiile economice actuale, veniturile s-au redus cu pînă 70%. „În ultimii ani, veniturile noastre s-au redus drastic. Mai întîi s-a redus plata per capita de la 70% la 50%, apoi s-a redus valoarea punctului pe servicii de la patru la trei lei. Apoi s-a limitat numărul consultațiilor la 20 de consultații pe zi. Consultațiile peste acest număr se plătesc cu 10 lei. Noi, medicii, ca și avocații, sîntem liberi profesioniști și săntem plătiți de către casa de asigurări de sănătate pe baza unui onorariu. Onorariul este însă mai mic decît ar trebui, iar diferența n-o plătește nimeni„, a explicat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.
Aceasta spune că majoritatea cabinetelor și-au redus veniturile cu pînă la 70%, în condițiile în care cursul euro a sărit în aer, iar prețurile au crescut și ele. „O să ajungem în situația de a aduce bani de acasă ca să putem plăti facturile. De exemplu, în timpul verii, factura la energie electrică a cabinetului meu este de șase milioane de lei lunar, iar în timpul iernii factura atinge 12 milioane de lei lunar. Sîntem obligați să ne dotăm cu imprimante laser, dar un singur cartuș pentru o astfel de imprimantă costă 250 de lei. Dacă mai punem la socoteală plata asistenților, a taxelor, a benzinei pentru deplasările din teren, ajungem în situația să punem bani de la noi. Sînt unii medici care și-au făcut rate pentru modernizarea cabinetelor, iar acum, datorită cursului euro, nu mai sînt în stare să le plătească. Există medici care trăiesc din banii celuilalt soț, iar alții supraviețuiesc din banii rudelor care muncesc în străinătate„, a mai spus medicul de familie Angela Bica.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 2
  • dani3l 9 ani

    Faliment pe dracu…pentru un căcat de adeverință plătim 20 de lei medicului de familie…

  • care este moneda Romaniei? in acelasi articol se vorbeste de 6 milioane lei, 12 milioane lei, 10 lei, 8000-20000 lei, 250 lei. ce fel de ziaristi sunteti?