Prima paginăSanatate

Medicii de familie fac muncă voluntară în centrele de permanență

Dimensiune text

Aceștia se plîng că nu au mai fost plătiți din luna februarie.

 

 

Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF) și Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) solicită Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) remedierea urgentă a situației plăților restante pentru centrele de permanență. În ciuda problemelor cunoscute din anii anteriori legate de plată, medicii de familie au acceptat să lucreze în centrele de permanență, astfel încît, în ultimul an, numărul centrelor a crescut de la 88 la 192, ceea ce demonstrează o disponibilitate mare a medicilor de familie pentru a lucra suplimentar în aceste centre.

„Prin insistențele Ministerului Sănătății de a înființa centre de permanență, în mod accelerat, începînd cu anul trecut, autoritățile au fost de acord că medicii de familie, prin activitatea din centrele de permanență, aduc reale economii în sistem, asigură un grad sporit de rezolvare a problemelor de sănătate ale populației și degrevează serviciile de urgență. Din păcate, însă, casele județene de asigurări de sănătate au mari întîrzieri în ceea ce privește plata medicilor care activează în aceste centre, deși au transmis la timp către CNAS cererile de bugetare. Medicii de familie și asistenții medicali din centre nu au mai fost plătiți din luna februarie, existînd și cazuri în care restanțele la plată există din luna decembrie 2011! Situația este cu atît mai gravă cu cît nepăsarea autorităților face ca bugetul alocat centrelor de permanență pentru anul 2012 să fie, de fapt, suficient doar pînă la mijlocul acestui an”, se afirmă într-un comunicat al medicilor de familie.

Citește și:   Certificat de vaccinare COVID-19 pentru cinci comune din județ. Avertismentul polițiștilor

Aceștia mai arată că bugetul alocat în anul 2011, cînd existau doar 88 de centre de permanență, a fost de 20 de milioane lei. Bugetul alocat pentru anul 2012 este tot de 20 de milioane lei, deși, la 1 ianuarie 2012, existau deja 192 de centre de permanență. Îngrijorarea medicilor de familie care lucrează în centrele de permanență încă din anul 2004 este fundamentată și de amintirea perioadei aprilie – iunie 2008, pentru care nu au fost plătiți nici pînă în prezent. În anii 2010 – 2011, întîrzierile la plată au constituit mai degrabă regula și nu excepția. Mai mult, o inadvertență legislativă aduce amenințarea returnării de către medici a unei părți din plata primită în anul 2011, pe motivul că aceste sume ar fi fost în mod greșit plătite de către casele de asigurări, în urma unei interpretări eronate a legislației.

„În ultima vreme, direcțiile de sănătate publică județene au început o întrecere socialistă din înființarea acestor centre de permanență. Colegii noștri nu au fost plătiți din luna februarie, în condițiile în care bugetul este la fel ca anul trecut, deși sînt mai multe centre de permanență. Tot ce au reușit să obțină a fost doar o promisiune că situația va fi rezolvată, însă nu se știe cînd”, a precizat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Partajează articolul
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

COMENTARII

WORDPRESS: 1
 • ionutz 9 ani

  Ce cazuri au rezolvat in aceste centre???? probabil au si transpirat muncind????? .Intr-un cuvint,nu l-e mai ajung banii ,,saracii de ei,,.