HomeSanatate

Medicii de familie au făcut pace cu ginecologii

Medicii de familie au ajuns la o înțelegere cu medicii ginecologi din cadrul Spitalului Municipal de Urgență Roman, astfel că programul de depistare a cancerului de col poate începe.

 

 

Demarat la începutul lunii septembrie în toată țara, programul național de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin s-a blocat în județul Neamț, mai întîi din cauza faptului că spitalele din județ au fost acreditate cu întîrziere de către Institutul Oncologic din Iași, care este managerul de proiect. Ulterior, medicii de familie din zona Romanului au intrat în conflict cu medicii ginecologi din cadrul Spitalului Roman, pe motiv că aceștia din urmă ar fi refuzat să semneze contractele cu cabinetele medicilor de familie care ar fi urmat să recolteze probe. Medicii ginecologi au refuzat acest lucru, susținînd că medicii de familie nu ar fi avut competențe în recoltarea de probe.

În cele din urmă, medicii au ajuns la un acord, iar programul poate demara de la 1 noiembrie. „Am reușit, în cele din urmă, să cădem la înțelegere și am început încheierea contractelor cu spitalul. Pînă acum sînt 30 de medici care vor oferi consiliere și 16 care vor recolta și probe, dar la final vor fi mai mulți, pentru că noi vrem ca toți cei 85 de medici din zona Romanului să intre în program. Sperăm ca de la 1 noiembrie să facem primele teste Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin. Practic, toate femeile din listele noastre, cu vîrsta cuprinsă între 25 și 65 de ani, vor beneficia de consiliere și de un test gratuit, la fiecare cinci ani. În cabinetele din mediul rural se vor organiza centre de recoltare, care vor trimite probele la Spitalul Roman, astfel ca pacientele să nu mai fie nevoite să se deplaseze în oraș pentru acest lucru„, a precizat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.

Comentarii

WORDPRESS: 0