Medicii, cu stetoscop şi tabletă

HomeActualitate

Medicii, cu stetoscop şi tabletă

 

Statul român a implementat un proiect de aproape 58 de milioane de lei, mare parte fonduri europene, pentru „extinderea infrastructurii informatice a Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă până la nivelul resurselor mobile ale agenţiilor de intervenţie Ambulanţă şi SMURD şi al Unităţilor de Primiri Urgenţe”. Parte din acest proiect este implementat, de joi, 1 septembrie, şi la Spitalul Municipal de Urgenţă Roman, în Centrul de Primiri Urgenţe (CPU).

Date transmise în timp real la DSU

Mai exact, la CPU Roman s-au adus trei tablete şi două calculatoare pentru ca fiecare pacient să fie introdus într-o bază de dată unică. Ideea este aceea ca, la nivel central, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) să cunoască în timp real care sunt nevoile din teritoriu şi să vină cu soluţii şi ajutoare, mai ales în cazul unor eventuale accidente cu multiple victime. Pentru că sistemul este nou, se va merge în paralel cu fişele de observaţie de pe hârtie şi cele în format electronic.

„Înregistrarea pacienţilor se va face în sistemul informatic unic, la nivel naţional, şi toate datele legate de pacient – nume, prenume, CNP, motivele internării, antecedentele, examenul clinic, investigaţii şi rezultatele – vor fi trecute în acest sistem, pe calculator sau pe tabletă. Iniţial se va merge, în paralel, cu fişele de observaţie a pacientului, pentru ca, ulterior, aceste date să fie făcute doar electronic. Pentru acest proiect, cei de la STS (Serviciul de Telecomunicaţii Speciale) au alocat CPU Roman trei tablete şi două calculatoare. Un calculator se află în triajul CPU, unde sunt introduse datele personale ale pacientului şi codul de urgenţă, date care sunt preluate de medic, ce se află legat în reţea cu tableta. Medicul se loghează la program şi apasă pe ecran, moment în care este memorată ora la care vine pacientul. În perioada cât este văzut şi consultat pacientul, medicul este delogat de la sistem, pentru ca, ulterior, după consult să se relogheze şi să transmită datele la Bucureşti, la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă”, a explicat medicul Maria Andrici, managerul Spitalului Roman.

Tabletele nu sunt pentru prinsul pokemonilor

Chiar şi fără acest sistem integrat, la fiecare 12 ore, CPU Roman raporta la Bucureşti toate datele legate de pacienţii veniţi prin sistemul de urgenţă. Acum, pentru operativitate, se doreşte ca datele să fie transmise în timp real, pentru a se putea interveni în cazuri speciale. Este drept că, de principiu, sistemul pare complicat şi poate ridica unele semne de întrebare din partea pacienţilor sau aparţinătorilor, însă medicii fac apel la aceştia să înţeleagă eficienţa programului. Asta deoarece sistemul este legat şi la Ambulanţă şi totul se face în interesul pacienţilor.

„Sperăm ca pacienţii să înţeleagă şi, atunci când văd medicul cu tableta, să nu creadă că se joacă sau prind pokemoni în CPU, ci doar îşi fac datoria pentru a transmite datele în timp real la DSU. Acest program este implementat şi la Serviciul de Ambulanţă şi pot vedea ce pacienţi ajung în CPU şi cu ce probleme. De asemenea, dacă cei de pe Ambulanţă au nevoie de sprijin, se pot transmite date între cele două servicii”, a mai precizat managerul Andrici.

O bază de date comună, care să cuprindă informaţii despre toţi pacienţii, este binevenită, pentru ca un bolnav care ajunge în altă unitate medicală, unde nu a mai fost, să poată oferi, prin acest sistem, informaţii despre antecedente, tratamente sau intervenţii corecte şi care pot ajuta şi mai mult la recuperarea sa. În acelaşi timp, experienţele din trecut pe ceea ce înseamnă informatizarea din sistemul medical au demonstrat şi că există erori sau momente de nefuncţionalitate, la care se adaugă şi reacţia unor pacienţi, oricum nemulţumiţi de faptul că nu sunt trataţi după cum şi-ar dori, iar un astfel de gadget ar putea produce şi mai multe nelinişti.

 

Comentarii

WORDPRESS: 1
  • Da, e clar. De asta acest ziar apare doar in format electronic. Si anume din cauza ca redactorii sunt pe langa limba romana. Exemplul nr. 1 : ” pentru ca sistemul este nou, se va merge in paralel cu fisele de observatie de pe hartie si cele in format electronic.” Corect si romaneste, ar fi fost ” se va merge in paralel cu fisele de observatie de pe hartie si cu cele in format electronic” sau ” vor merge in paralel fisele de observatie de pe hartie si cele in format electronic”.
    Exemplul nr. 2 : exact in fraza care urmeaza ” motivele internarii, antecedentele, examenul clinic, investigatii si rezultatele „. Pai daca le-ai articulat atunci trebuie sa le articulezi pe toate mai romanco . Corect ar fi fost „investigatiile si rezultatele”. Mai pune mana pe carte si mai lasa bautura !