Prima paginăSanatateNeamt

Medici, farmacişti şi pacienți dau Casa de Sănătate în judecată

Dimensiune text

Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ este implicată în mai multe procese la Tribunalul Neamţ, intentate în special de persoane fizice. Pacienții care au beneficiat de rețete sau asistență medicală fără a fi asigurați au fost dați în judecată de Casa de Sănătate. 

Medici nemulţumiţi de sporurile primite, farmacişti care consideră că nu şi-au primit banii la timp, persoane fizice care fie au înşelat medicul de familie, pentru a primi reţetă compensată, fie au beneficiat de servicii medicale gratuite, fără a fi asigurate, se judecă, în acest moment, cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ (CAS), sperând ca instanţa să le dea câştig de cauză.

Unul dintre procesele în care este implicată CAS Neamţ este cel intentant de medicul de familie Filip Panait, din Bîra, care este nemulţumit de faptul că, din 2013, i s-a redus sporul de rural pe care îl primea. „În realitate, sporul de rural nu a fost redus, ci recalculat, în toamna anului 2013. Aceste sporuri se scordă în funcţie de mai multe criterii, cum ar fi dacă acel cabinet se aprovizionează cu apă din fântână, în funcţie de numărul de kilometri la care este situat cabinetul faţă de cel mai apropiat spital sau dacă este asfalt în comună. Aceste sporuri sunt calculate de o comisie paritară, din care nu face parte numai CAS, ci şi Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, Colegiul Medicilor Neamţ şi Patronatul Medicilor de Familie. Practic, procesul ar trebui să fie între medic şi această comisie. De asemenea, el reclamă şi faptul că primeşte prea puţini bani pentru pacienţii pe care îi are înscrişi pe listă, însă el a calculat şi pacienţii înscrişi la punctele de lucru, şi nu numai pe cei de pe lista cabinetului unde esti titular, din Bîra. În final, instanţa va decide cine are dreptate”, a declarat juristul Radu Firăstrău, preşedintele-director al CAS Neamţ.

Procese intentate de CAS Neamţ

Radu Firăstrău, preşedintele-director al CAS Neamţ

Radu Firăstrău, preşedintele-director al CAS Neamţ

Și CAS Neamţ a dat în judecată mai multe persoane fizice. Este vorba despre acei asiguraţi, pensionari, care au primit reţete compensate 90%, declarând, pe propria răspundere, în faţa medicului de familie, că nu au venituri mai mari de 700 de lei pe lună, iar în final s-a dovedit că venitul lor era mai mare. Diferenţa de bani, până la compensarea de 50%, cât aveau dreptul, a fost imputată persoanelor respective, iar unele dintre ele au refuzat să plătească.

„Mai sunt persoane cu care ne judecăm, care au beneficiat de asistenţă medicală în ţară, sau chiar în străinătate, pe baza cardului european de sănătate, deşi, la momentul respectiv, nu mai erau asigurate. Acestea pretindeau că noi trebuie să decontăm plata acelor servicii, dar, în realitate, pacienţii erau cei care trebuie să plătească, deoarece nu mai beneficiau de asigurare medicală în acel moment şi nu aveau dreptul la servicii medicale gratuite”, spune Radu Firăstrău, directorul CAS Neamț.

Într-un alt proces, un grup de farmacii din judeţ a dat în judecată CAS Neamţ pentru neplata unor facturi din 2010. CAS Neamţ consideră că acele farmacii au depăşit plafonul lunar pe care îl aveau atunci la dispoziţie pentru a da medicamente compensate sau gratuite, iar diferenţa de bani vor să o primească tot de la CAS.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • sam 6 ani

    in principiu e vorba numai si numai de magarii.medici,farmacisti si simpli cetateni care vor bani „moca”…”sa ne dea statu…”.da de ce sa va dea statu? adica noi astia care nu cerem nimic „moca”???