Prima paginăSport

Medalii de argint şi bronz pentru Roman, la lupte, cadeți

Dimensiune text

Gabriela Gorgos este vicecampioană naţională. Adelina Vasiliu şi Adelin Artene au urcat pe treapta a treia a podiumului. 

Gabriela Gorgos, Adelina Vasiliu şi Adelin Artene sunt romaşcanii care au luat medalii la Campionatul naţional de lupte, cadeţi, care s-a încheiat duminica trecută. În perioada 10-12 iulie, la Constanţa au avut loc întrecerile turneului final al naţionalelor, individual. Clubul Atletic Roman a avut trei reprezentante, eleve ale antrenorului emerit Dumitru Artene. Este vorba despre Gabriela Gorgos, la categoria 38 de kilograme, Adelina Vasiliu, la categoria 40 kilograme, respectiv Ramona Caia, la categoria 46 kilograme. Romanul a fost reprezentat la această competiţie şi de Adelin Artene, sportiv legitimat la SCM Bacău. De la Clubul Atletic Roman a mai participat la internaţionale şi Ramona Caia, la categoria 46 kilograme.

Medalie de argint pentru Gorgos

În urmă cu două luni, la prima sa participare la Campionatele Internaţionale de Lupte ale României, Gabriela Gorgos, de la Clubul Atletic Roman, a luat medalie de bronz. Acum, la naţionalele cadeţilor de la Constanţa, Gabriela Gorgos a devenit vicecampioană naţională. Antrenorul emerit Dumitru Artene nu este chiar mulţumit: „A câştigat primele trei meciuri. A învins de trei ori până în finală. Le-a învins clar pe sportivele pe care le-a întâlnit până la meciul în care s-a stabilit campioana. Au fost victorii, detaşate, la puncte şi prin tuş. Trebuia să iasă campioană. S-a văzut că nu a făcut categoria cum trebuie, fiind epuizată în finala pe care a pierdut-o cu 0-6. Sunt, un pic, supărat. Este o sportivă harnică, în care ne punem speranţe mari. Îi doresc să continue să se pregătească la lotul naţional şi, la anul, să fie reprezentantă a României la Campionatul European de Lupte al cadeţilor. Are calitate”.

Bronz după aur: Adelina Vasiliu

Adelina Vasiliu s-a clasat pe locul al treilea la categoria de greutate 40 de kilograme. Cu alte cuvinte, a prins podiumul, ceea ce nu este deloc din drum. Este un loc merituos, la un campionat naţional, la care puţini pot ajunge. A câştigat două meciuri şi a pierdut alte două. Antrenorul Dumitru Artene are a reproşa: „După două meciuri câştigate foarte greu, având mari probleme în pregătire, calităţile ei fizice au ajutat-o să obţină medalia de bronz. În cele două meciuri pierdute, a întâlnit sportive mai bine pregătite care au învins-o, fără probleme, pe a noastră. Am văzut că s-a mulţumit cu medalia de bronz, deşi, anul trecut, la aceeaşi grupă de vârstă, dar la categoria 38 kilograme, a fost campioană naţională. Acum ar fi trebuit să fie tot campioană”.

Locul al treilea a fost obţinut şi de Adelin Artene

lupte 01Dumitru Artene nu mai este la fel de critic în ce-l priveşte pe fiul său, Adelin Ștefan Artene. Este normal să fii subiectiv, dar, pe de altă parte, nici nu îl laudă. Adelin Artene a luat medalie de bronz la aceeaşi finală de competiţie naţională, dar la lupte greco-romane, la categoria 58 kilograme. Sportivul din comuna Ion Creangă se pregăteşte la Clubul Sportiv Școlar Bacău, cu antrenorul emerit Ioan Butucaru, unul dintre cei mai buni tehnicieni din România. Adelin a obţinut patru victorii, toate la diferenţă mare de puncte. El a fost învins, prin avertisment, în semifinală, de cel care avea să devină campion naţional.

Ramona Caia n-a ajuns între primele zece

Ramona Caia a concurat la categoria 46 kilograme. „În mod normal, ea ar fi trebuit să concureze la 43 kilograme sau 40, minimum. Totuşi, ceva nu-i în regulă nici cu ea. Are un comportament dificil, parcă n-o mai înţeleg. În recalificări conducea cu 6-0 o sportivă mai slabă şi a pierdut prin tuş. Sunt foarte nemulţumit în privinţa ei. Prin delăsare, a pierdut. Erau şi multe sportive de valoare la 46 de kilograme. Două, şi cu ea trei, au venit de jos. Din meciul pierdut cu cea care a ieşit campioană nu i se poate imputa nimic. În recalificări avea şanse de a lupta pentru unul dintre locurile al treilea până la al cincilea. N-a intrat între primele zece”, a afirmat Dumitru Artene, cel care a spus şi despre Veronica Dorcu: „Nu a putut să concureze la această ediţie a naţionalelor. Era una dintre favoritele la medalie la categoria 49 kilograme. Este o sportivă cu reale calităţi, dar care, din păcate, începe să cedeze”.

Exemple de urmat: Mădălina Linguraru

În februarie 2015, romaşcana Mădălina Linguraru a reuşit încă un mare rezultat, aşa cum îi stă în obicei, de această dată la foarte puternicul turneu internaţional de lupte „Petko Sirakov – Ivan Iliev”, desfăşurat la Sofia, în Bulgaria. Mădălina, o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului, a cucerit medalia de aur la categoria 48 kilograme la concursul de calibru de la Sofia, un minicampionat „european” rezervat grupei de vârstă U23 (sub 23 de ani), la care au participat reprezentanţi din unsprezece ţări de pe continentul nostru, dar şi sportivi din Japonia, Algeria şi Maroc. De la acest tradiţional concurs n-au lipsit reprezentanţii marilor puteri în această disciplină sportivă, precum Rusia, Bulgaria sau Turcia, cel puţin.

Voinica din Roman, fostă elevă a antrenorului emerit Dumitru Artene la Clubul Atletic Roman, legitimată de mai bine de trei ani la CSM Sfântu Gheorghe, unde se pregăteşte cu antrenorul Matefi Arpad, nu s-a speriat nicio clipă de faima şcolilor de lupte din ţările amintite şi a învins într-o manieră categorică sportive cu mari pretenţii. În semifinale Mădălina s-a confruntat cu Milana Dadasheva, din Rusia. A obţinut victoria cu 9-4 şi calificarea în finală. În ultimul act al competiţiei a dat peste o altă rusoaică, Ekaterina Poleschuk. Mădălina a început lupta în forţă şi, în scurt timp, a reuşit un procedeu care i-a adus două puncte. Apoi, lupta s-a echilibrat şi fiecare dintre cele două a încercat, fără să rişte neapărat, să puncteze. Încrâncenarea a continuat până la finalul timpului regulamentar, dar Linguraru şi-a păstrat agoniseala şi a triumfat în aplauzele celor care au urmărit partida.

„Ce poate fi mai frumos pentru mine, ca fost antrenor, când văd că munca mea dă roade. Mi-au dat lacrimile de bucurie când i-am văzut fotografia de pe podiumul de premiere, ea în mijloc, pe treapta întâi, încadrată de două rusoaice. Este mare lucru să realizezi aşa ceva. Până acum, a fost operată de trei ori. Câţi ar putea să reziste la asemenea încercări?”, a spus antrenorul emerit Dumitru Artene.

Planurile de viitor converg către calificarea la Jocurile Olimpice din Brazilia, din 2016.

Medalii în competiţii interne, la toate grupele de vârstă, au venit în fiecare an. La europene şi mondiale de cadeţi şi juniori a avut clasări care impun respect: locul al cincilea pe continent, locul al şaptelea în lume.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0