Campioana naţională de tineret a României la lupte s-a impus la turneul internaţional „Petko Sirakov – Ivan Iliev” şi îşi continuă cursa pentru calificarea la Jocurile Olimpice din 2016.
Romaşcana Mădălina Linguraru a reuşit încă un mare rezultat, aşa cum îi stă în obicei, de această dată la foarte puternicul turneu internaţional de lupte „Petko Sirakov – Ivan Iliev”, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute la Sofia, în Bulgaria. Mădălina, o luptătoare în adevăratul sens al cuvântului, a cucerit medalia de aur la categoria 48 kilograme, la concursul de calibru de la Sofia, un minicampionat „european” rezervat grupei de vârstă U 23 (sub 23 de ani), la care au participat reprezentanţi din 11 ţări de pe continentul nostru, dar şi sportivi din Japonia, Algeria şi Maroc. Bineînţeles, de la acest tradiţional concurs n-au lipsit reprezentanţii marilor puteri în această disciplină sportivă, precum Rusia, Bulgaria sau Turcia, cel puţin.
Sportiva din Roman, fostă elevă a antrenorului emerit Dumitru Artene la Clubul Atletic Roman, legitimată de mai bine de trei ani la CSM Sfântu Gheorghe, unde se pregăteşte cu antrenorul Matefi Arpad, nu s-a speriat nicio clipă de faima şcolilor de lupte din ţările amintite şi a învins într-o manieră categorică sportive cu mari pretenţii. A avut „îndrăzneala” să impună respect şi să învingă două reprezentante ale Rusiei, dovedind, încă o dată, că are sânge de mare campioană. Printre altele, în primul meci a trecut detaşat, la puncte, de reprezentanta Norvegiei, făcându-şi încălzirea pentru următoarele confruntări în care ştia ce o aşteaptă. A trecut şi peste problemele pe care le are la genunchi, peste durere şi peste toate necazurile care au lovit-o, atât pe plan sportiv, cât şi în plan familial. Anul trecut şi-a înmormântat tatăl. Loviturile au călit-o şi Mădălina a continuat lupta cu o ambiţie şi o putere foarte rar întâlnite.
La concursul din Bulgaria, în semifinale, Mădălina s-a confruntat cu Milana Dadasheva, din Rusia. Romaşcana şi-a pus adversara la punct printr-o serie de procedee spectaculoase şi eficiente, făcute ca la carte. A obţinut victoria cu 9-4 şi calificarea în finală. În ultimul act al competiţiei a dat peste o altă rusoaică, Ekaterina Poleschuk, mult mai experimentată şi mai cunoscătoare a şiretlicurilor din lupte. Mădălina a început lupta în forţă şi, în scurt timp, a reuşit un procedeu care i-a adus două puncte. Apoi lupta s-a echilibrat şi fiecare dintre cele două a încercat, fără să rişte neapărat, să puncteze. Încrâncenarea a continuat până la finalul timpului regulamentar, dar Linguraru şi-a păstrat agoniseala şi a triumfat în aplauzele celor care au urmărit partida.
Iată cât de bine arată clasamentul concursului la categoria 48 kilograme, în partea superioară: 1. Mădălina Linguraru, 2. Ekaterina Poleschuk, 3. Emilia Budeanu (Republica Moldova), 3. Milana Dadasheva, 5. Emilia Vuc (România).
„Ce poate fi mai frumos pentru mine, ca fost antrenor, când văd că munca mea dă roade? Mi-au dat lacrimile de bucurie când i-am văzut fotografia de pe podiumul de premiere, ea în mijloc, pe treapta întâi, încadrată de două rusoaice. Este mare lucru să realizezi aşa ceva. Ținem legătura constant. Din câte am discutat ultima oară, am aflat că are probleme şi la celălalt genunchi. Până acum a fost operată de trei ori. Câţi ar putea să reziste la asemenea încercări? Abia aştept să ne reîntâlnim. Până atunci, nu pot decât să o felicit din tot sufletul”, a spus antrenorul emerit Dumitru Artene.
Planurile de viitor ale Mădălinei Linguraru, campioană naţională la tineret în 2014, ocupanta locului al cincilea la europenele de tineret, sunt mari, pe măsura valorii sale. În acest an îşi doreşte, printre altele, titlul naţional la seniori, clasare cât mai bună la europene şi medalie la Campionatul Mondial Universitar. În 2015, concursurile amintite, dar şi ale turnee internaţionale, converg către marele obiectiv al Mădălinei: calificarea la Jocurile Olimpice din Brazilia, din 2016.
Pe scurt, cariera Mădălinei a cunoscut o ascensiune rapidă. Născută în Roman pe 26 noiembrie 1992, Mădălina ar fi vrut, iniţial, să practice gimnastica, dar nu s-a putut şi, astfel, în 2005, a ales luptele libere, după ce încercase şi la judo. Opţiunea s-a dovedit a fi una fericită, întrucât, după doar doi ani, a apărut prima medalie, pe echipe, la cadete, fiind şi selecţionată în lotul naţional. Apoi, medaliile au început să vină, una după alta, în competiţiile interne, iar la europene şi mondiale de cadeţi şi juniori a avut clasări care impun respect: locul al cincilea pe continent, locul al şaptelea în lume.
Comentarii