Casa de producție Hi Film va realiza un film cu scenariul adaptat după romanul „Inimi cicatrizate” al lui Max Blecher. Casa în care scriitorul s-a stins din viață la Roman a fost demolată în această vară.
Opera scriitorului Max Blecher, creată în cea mai mare parte la Roman, într-o casă pusă la pământ cu câteva luni în urmă, constituie subiect de film. „Inimi cicatrizate” este un proiect cinematografic ce tratează tema condiției umane, un lungmetraj de epocă, semnat de regizorul Radu Jude, câștigător al trofeului „Inima orașului Sarajevo” cu scurtmetrajul „O umbră de nor”. Romanul „Inimi cicatrizate” a fost dramatizat de regizorul de teatru Radu Afrim și jucat în scenografia Alinei Herescu. „Inimi cicatrizate” va fi o adaptare liberă a textelor literare autobiografice ale scriitorului și în special a romanului omonim, conform comunicatului oficial al casei de producție Hi Film. Proiectul va fi prezentat la următorul concurs organizat de CNC. „Sper că acest film va oferi descrierea amănunțită a unei experiențe umane limită la care să ne raportăm cu duioșie, cu teamă, și cu respect”, a declarat Radu Jude referitor la proiect. Regizorul continuă, cu acest nou proiect, să exploreze „relația omului cu corpul, cu finitudinea și cu degradarea corporală”, temă abordată și în scurtmetrajul „O umbră de nor”. Scenariul filmului este finalizat, în prezent casa de producție Hi Film ocupându-se de finanțarea proiectului, producători din Franța și Germania exprimându-și deja interesul față de acest film bazat pe viața și opera unuia dintre cei mai mari scriitori români, Max Blecher, numit de Eugen Ionescu un „Kafka român” și considerat de critica literară un remarcabil reprezentant al „literaturii autenticității”.
Medalion literar Max Blecher la Colegiul Național ”Roman Vodă”
Max Blecher ar putea fi scriitorul care va face obiectul „Medalionului literar” prezentat în fiecare an cu prilejul manifestărilor care vor fi organizate la Zilele Colegiului Național „Roman Vodă”, la sfârșitul lunii septembrie. „Max Blecher a mai reprezentat subiectul central al activității noastre literare în 2009. Am prezentat referate și comunicări, atât ale elevilor, cât și ale profesorilor despre viața și opera scriitorului. Evenimentele din această vară, legate de demolarea casei în care a lucrat scriitorul, au creat contextul necesar pentru a relua subiectul”, a spus profesoara de limba română Gabriela Romano.
Max Blecher s-a născut pe 8 septembrie 1909, la Botoșani, și a decedat pe 31 mai 1938, la Roman, la vârsta de 28 de ani. Printre operele sale se numără: „Corp transparent” (1934), „Întâmplări în irealitatea imediată” (1936) și „Inimi cicatrizate” (1937). Casa în care acesta și-a petrecut ultima parte a vieții și în care a lucrat a fost demolată de actualii proprietari în iulie 2013. „Era foarte veche și grav afectată de trecerea anilor, iar valorificarea prin reabilitare ar fi fost foarte costisitoare. În plus, proprietarii nu doreau să o înstrăineze, își făcuseră cu mult timp în urmă planuri pentru o nouă construcție. Este dreptul lor și a trebuit respectat, chiar dacă astfel dispare o clădire cu valoare spirituală și emoțională, ce ar fi adus un statut cultural aparte Romanului. Sunt situații care exced sferei de competență a administrației locale sau chiar și a noastră, ca specialiști”, declara atunci șefa Serviciului de urbanism din cadrul Primăriei Roman, arhitect Ana Maria Alexe.
Comentarii