HomeRural

Măturile de la Gherăești și Botești au ieșit la drum european

maturi 1206Locuitorii satelor Gherăeștii Noi, Botești și Nisiporești sunt vestiți în cultivarea sorgului și producerea măturilor. Expunerea lor pe E85 este o eficientă metodă de comercializare.

 

 

Gherăeștii Noi (comuna Gherăești), Botești și Nisiporești (comuna Botești) sunt singurele sate din zona rurală a Romanului în care se mai păstrează un vechi meșteșug: confecționarea măturilor.
„Oamenii au știut să profite de pământul pe care îl dețin. S-au hrănit cu ceea ce au cultivat pe el și au știut să scoată bani din ceea ce au produs. Confecționarea măturilor este o îndeletnicire veche în satele Botești și Nisiporești. Sunt de apreciat localnicii că au știut să mențină acest meșteșug și că tinerii au avut dorință să învețe. Este o muncă cinstită, din care nu se câștigă foarte mulți bani, dar nici nu se moare de foame”, a spus Georgeta Blaj, primarul comunei Botești.

Încercările oamenilor de a face ceva bani din acest meșteșug a transformat o îndeletnicire transmisă din generație în generație într-o adevărată industrie, care a făcut cunoscute aceste sate în întreaga Moldovă.
„Localnicii au materie primă încă de anul trecut și lucrează fără întrerupere, pentru că există cereri”, spune primarul comunei Botești.

Forma de prezentare a măturilor de-a lungul drumului european E85 face mai mult decât orice fluturaș sau banner publicitar. Măturile sunt așezate în fața gospodăriilor într-o formă aproape identică, de cruce, semn că oamenii locului își pun lucrul mâinilor lor în grija lui Dumnezeu. Paradoxal, marfa este expusă fără teamă, pentru că oamenii, prinși și cu alte treburi gospodărești, sunt o raritate chiar și în curțile lor.
„Unii dintre ei vând în piețe, alții numai din fața porții, iar clienții care opresc mașina au de unde alege, pentru că oferta este mare, de la mături și măturoaie la coșuri de toate mărimile”, a mai spus primarul Blaj.

[sam id=”3″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0