Măsurile recomandate de medici în perioada caniculei

HomeSanatate

Măsurile recomandate de medici în perioada caniculei

 

masuri caniculaAvând în vedere zilele caniculare care urmează, specialiştii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ au făcut mai multe recomandări populaţiei, pentru a se proteja împotriva efectelor temperaturilor ridicate, care pot genera probleme de sănătate atât persoanelor sănătoase, dar, mai ales, celor cu suferinţe cardiovasculare, neuropsihice, endocrine, metabolice, în general bolnavilor cronici şi copiilor.

Pentru atenuarea efectelor nefavorabile ale temperaturilor deosebit de ridicate asupra sănătăţii, se recomandă evitarea, pe cât posibil, a expunerii prelungite la soare între orele 11 -18 şi purtarea de pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

Pe parcursul zilei se vor face duşuri călduţe. Zilnic se vor consuma între 1,5 – 2 litri de lichide (apă, apă plată, ceai de plante, de fructe, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele caniculare se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 minute. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Se vor consuma fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii), deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă.

Nu se va consuma alcool (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Se vor evita băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sun diuretice şi favorizează deshidratarea. Se vor evita activităţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit).

Dacă în locuinţă există aer condiţionat se va regla aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Se va acorda o grijă deosebită persoanelor dependente (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi), oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu le solicită.

În timpul deplasărilor prin oraş, este util să intraţi în spaţii climatizate sau organizate cu puncte de prim ajutor (cum sunt farmaciile), în caz de caniculă.

 

Comentarii

WORDPRESS: 0