Măsuri suplimentare luate pentru bolnavi. Cum se va face triajul pacienților la Spitalul Roman

Măsuri suplimentare luate pentru bolnavi. Cum se va face triajul pacienților la Spitalul Roman

Dimensiune text

 

În contextul epidemiologic al pericolului infecțiilor cu noul coronavirus COVID-19, la Spitalul Municipal de Urgență Roman a fost instalat un cort de 25 de metri pătrați, dotat cu toate cele necesare pentru a se efectua trierea pacienților. Zilnic, între orele 08.00 și 20.00, orice pacient care ajunge la Spital cu mijloace proprii (cu mașina sau pe jos) va intra pentru primul diagnostic în acest cort, unde cadrele medicale vor stabili starea de sănătate și îl va redirecționa către CPU sau secția de specialitate.

Pentru pacienții care au trimitere către ambulatoriu, la intrarea în curtea Spitalului se face trierea de către un asistent epidemiologic și accesul este permis doar pacienților, nu și aparținătorilor. La fel se procedează și pentru pacienții care apelează la serviciile medicilor din Policlinică.

La intrarea în instituție, un asistent epidemiologic va evalua starea de sănătate a pacienților, iar aparținătorii nu vor avea acces în interior, pentru a se preveni infectarea sau răspândirea afecțiunilor. La acest moment, în CPU există două camere de izolare pentru persoanele care sunt suspecte și care rămân în izolare până la confirmarea contaminării, iar în cursul zilei de marți la nivelul Spitalului vor fi pregătite șase camere de izolare. Dacă vor fi pacienți confirmați a fi infectați cu noul coronavirus, aceștia vor fi transferați, cu izoleta, în marile centre pentru a primi îngrijirile necesare.

„Reamintesc faptul că la nivelul orașului, se efectuează pe tot parcursul acestei zile dezinfecția străzilor, trotuarelor, locurilor de joacă pentru copii, platformelor de deșeuri, mijloacelor de transport în comun, a spațiilor interioare ale Primăriei. Fac din nou un apel la cetățeni să fie responsabili în ceea ce privește modul în care tratează acest subiect în mediul online, pentru a evita intensificarea stării de teamă și vă recomand fiecăruia să încercați să stați cât mai mult acasă, să mențineți igiena corporală și să evitați contactul direct cu alte persoane”, a precizat primarul Lucian Micu.

Cum vor fi consultați pacienții din Spital

Pentru a gestiona cât mai eficient situația națională de criză, la nivelul Spitalului Municipal de Urgență Roman, echipa de management a cazurilor suspecte a hotărât, începand cu data de 17 martie 2020, urmatorul circuit în managerierea cazurilorː

 1. Accesul personalului în spital se va face prin ușa din spate, pe la subsolul spitalului. Personalul va merge la vestiare, se va schimba cu echipamentul adecvat, după care va urca direct în secție.
 2. Accesul pacienților se va face prin intrarea „Poarta II”, poarta de lângă biserica, apoi accesul în spital va fi pe intrarea din mijloc (zona Laborator analize).
  !!! Accesul persoanelor deplasabile, care se prezintă în Ambulatoriu, se face fără aparținători. Persoanele nedeplasabile/greu deplasabile au voie să fie însoțite de un singur aparținător.
 3. Triajul epidemiologic al pacienților în ambulatoriu va fi coordonat de un asistent SPIAAM, asistat de personalul de pază. Dacă o persoană prezintă simptomatologie respiratorie, este dirijată către cortul de triaj (amplasat în curtea spitalului).
 4. Cabinetele de ambulatoriu ortopedie-traumatologie adulți, chirurgie infantilă și ORL vor fi relocate la cabinetele 8 și 9.
  Cabinetul ambulatoriului de Pneumologie va fi relocat în Policlinică, la etajul II, camera 64.
  Cabinetul ambulatoriului de Oftalmologie va fi relocat în Policlinică și va funcționa în program alternativ cu Dr. Știrbu Felicia.
 5. Consultatiile în ambulatoriul integrat se vor face cu programare telefonica în prealabil, cu respectarea strictă a orelor de programare.
 6. Pentru pacienții fără programare în ambulatoriul integratː se intră în ordinea sosirii, după terminarea consultațiilor programate și în limita programului de lucru. Numerele de telefon care pot fi apelate în vederea programarilor sunt afisate pe site-ul SMUR și la intrarile în spital.
 7. Concediile medicale din ambulatoriu se eliberează de luni pana vineri, între orele 12.00 – 14.00.

În privința pacienților veniți cu ambulanța:
1. Pacientii cu simptomatologie, încadrabili în definiția de caz suspect (cu ancheta epidemiologică pozitivă) vor fi anuntați în prealabil și dirijați direct către spatiul de izolare.
2. Pacienții cu simptomatologie respiratorie, fără anchetă epidemiologica, vor fi dirijați către cortul de triere, amplasat în curtea spitalului.
3. Pacienții cu altă patologie de urgență, cu excepția celei respiratorii, sunt dirijați la CPU.

În privința triajului pacienților veniti prin mijloace proprii, TOATE persoanele care se prezintă prin mijloace proprii la Spitalul Municipal de Urgență Roman se triază la cortul de control.

 

 COMENTARII

WORDPRESS: 0