Măsuri în Biserica Catolică pe fondul coronavirusului: mai multe slujbe, transmisii radio-TV sau pe internet

HomeReligie

Măsuri în Biserica Catolică pe fondul coronavirusului: mai multe slujbe, transmisii radio-TV sau pe internet

 

În contextul reprezentat de pericolul coronavirusului COVID-19, urmare a măsurilor dispuse de autorități referitoare la limitarea numărului persoanelor care pot participa la adunările publice, episcopii catolici din România (Conferinţa Episcopilor Catolici din România – CER) au transmis o scrisoare de încurajare şi de clarificare credincioşilor, călugărilor, călugăriţelor şi preoţilor, informează Episcopia Romano-Catolică de Iași, care citează mesajul transmis de IPS Aurel Percă, arhiepiscop mitropolit de Bucureşti, preşedintele Comisiei pentru Lucrătorii Sanitari din Conferinţa Episcopilor din România, și scrisoarea CER referitoare la noile măsuri de prevenire a răspândirii Coronavirusului.

„Măsurile recomandate vizează atât persoanele individuale, cât şi comunităţile în care avem contact cu alţi oameni, în bisericile parohiale şi orice alt loc de cult, precum şi toate structurile aflate sub organizarea şi coordonarea noastră – şcoli, case de copii, case de bătrâni, centre de zi, centre pastorale, centre culturale”, arată în mesajul său IPS Aurel Percă.

Astfel, în biserici şi lăcaşuri de cult, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, li se recomandă credincioşilor să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată. Se recomandă ca persoanele vârstnice şi cele vulnerabile din punct de vedere medical (diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc.), dar şi cei care prezintă simptome de răceală să evite prezenţa în biserici şi capele la momentele de rugăciune comunitară. Această categorie de credincioşi mai expusă la infecţii, în limita posibilităţilor de transmisie, pot participa la celebrările liturgice prin intermediul canalelor media catolice (Radio Maria ş.a.).

Soluții alternative pentru desfășurarea slujbelor

Episcopii catolici precizează că, respectând deciziile autorităţilor, privitoare la numărul maxim de participanţi la evenimente desfăşurate în spaţii închise, recomandă parohiilor să caute să se organizeze pentru a facilita participarea în mod eşalonat a credincioşilor la sfintele Liturghii şi la alte reuniuni ocazionate de activităţi parohiale, iar acolo unde este necesar, preoţii să suplimenteze numărul de Liturghii şi/sau să caute alte soluţii (de exemplu, în aer liber).

Pentru a veni în întâmpinarea celor care nu pot participa la sfânta Liturghie în biserici şi capele, s-au făcut demersuri pe lângă Televiziunea Publică pentru transmisia în direct a sfintei Liturghii duminicale, din catedrala „Sfântul Iosif” din Bucureşti. Sfânta Liturghie în rit romano-catolic va putea fi urmărită atât la televizor, cât şi pe canalul de YouTube al Televiziunii Publice (https://www.youtube.com/user/TVRcanaluloficial/) şi pe portalul TVR+ (https://www.tvrplus.ro/). Programul acestor transmisii, ca şi cel în alte limbi materne sau în alte rituri, va fi comunicat ulterior prin mijloacele de comunicare socială ale diecezelor şi eparhiilor.

„Insistăm ca toate persoanele care s-au întors în ţară din zonele afectate de COVID-19 să colaboreze cu autorităţile şi să respecte indicaţiile pe care le primesc în ce priveşte regimul de carantină sau autoizolare. De asemenea, îi rugăm pe toţi – laici, persoane consacrate, preoţi – să respecte măsurile de prevenţie recomandate sau impuse de autorităţi şi să se informeze numai din surse oficiale, în ce priveşte epidemia cu Coronavirus”, a mai transmis IPS Aurel Percă.

Cele două mesaje transmise în urma Conferinţei Episcopilor din România pot fi accesate integral pe site-ul Episcopiei Romano-Catolice de Iași, la următoarele adrese:

– Comunicat al Conferinţei Episcopilor din România referitor la măsurile de prevenţie sanitară împotriva noului coronavirus: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=202002115 ;

– CER: Scrisoare referitoare la noile măsuri de prevenire a răspândirii Coronavirusului: http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=202003049 .

 

 

Foto: Angelus Communicationis, Centrul de comunicații sociale al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București

 

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0