HomeActualitateRural

Măsura 121 din noul PNDR va fi deschisă în luna mai

Fermierii vor avea la dispoziţie formulare tip şi „sesiuni continue” de depunere a proiectelor. Celor care integrează producţia li se acordă punctaje suplimentare.

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) şi Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit au decis că, începând din luna mai, se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor pe Măsura 121 „Investiţii în exploataţii agricole”. Noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) este mult simplificat faţă de programul anterior. Fermierii vor avea la dispoziţie formulare tip şi „sesiuni continue” de depunere a proiectelor, precum şi punctaje suplimentare pentru cei care integrează producţia. Totodată, PNDR va rezolva o problemă structurală pe care România o are în agricultură, şi anume creşterea exporturilor la produsele procesate şi nu a materiei prime, cum s-a întâmplat până acum.

Noul PNDR va introduce un sistem de achiziţii publice pentru întreprinzătorii privaţi. Totodată, fermierii mici şi mijlocii vor putea accesa PNDR, fiind, astfel, scutiţi de cheltuielile pentru consultanţă. O atenţie deosebită se va acorda sistemelor de irigaţii. Bugetul alocat acestor sisteme va creşte de două ori şi jumătate, atingând un cuantum de 370 de milioane de euro. Noul PNDR prevede sesiuni continue de depunere a proiectelor, pentru toate cele 14 măsuri cuprinsă în acesta, cu evaluări lunare sau trimestriale. Alocarea totală pentru perioada 2014 – 2020 este de 8,015 miliarde de euro pe aceste programe, distribuiţi pe trei direcţii: produse vegetale şi achiziţie de utilaje, zootehnie, prioritar fiind sectorul de reproducţie şi pe dezvoltarea fermelor de familie.

Comentarii

WORDPRESS: 0