HomeEducatie

Masteratul profesorilor ar putea fi cu bani

Tinerii care doresc să devină profesori ar putea fi plătiți de stat pentru a face acest lucru, conform unui proiect ce ar urma să intre în vigoare din toamnă.

 

 

Cei care vor să devină profesori trebuie să urmeze masteratul didactic. Fără acesta nu pot preda. Masteranzii ar putea primi, timp de doi ani, 700 lei, masterul didactic fiind singurul ce are „masteranzi salariați”. Totodată, tinerii finanțați astfel vor fi obligați să lucreze în învățămînt.

Odată cu shimbarea apărută la admiterea la facultate, s-au făcut și schimbări privind modul de organizare a programelor de masterat. Astfel, fostele cursuri de pregătire a personalului didactic au devenit masterate didactice. Potrivit noilor măsuri, nu oricine va mai putea ajunge la catedră. Cei care absolvă acest masterat trebuie să urmeze un an de practică, fiind coordonați de un profesor, urmînd, apoi, să poată preda.

Potrivit ministrului Educației, Cătălin Baba, cei care vor opta pentru acest masterat vor fi considerați angajați ai sistemului și vor primi o bursă egală cu un salariu de debutant, în jur de 700 – 800 lei. După cei doi ani de pregătire teoretică și practică, ei vor susține un examen, iar cei care nu trec examenul nu vor putea profesa. Una dintre explicațiile acestei soluții de a atrage tinerii spre învățămînt este faptul că sistemul dorește să investească în oamenii care vor lucra în cadrul său. Proiectul ar urma să intre în vigoare din octombrie 2012, odată cu începerea noului an universitar. Prevederile se vor aplica doar masteranzilor aflați la toamnă în primul an.

Comentarii

WORDPRESS: 0