Home

Mărțișorul la oină feminin apare la Bicaz Chei

Fetele sunt cele care se vor întrece la oină, în acest an, în prima ediție din toate timpurile a sportului național, la Cupa Mărțișorului.

 

 

Prima ediție a Cupei Unirii la oină, pentru începători, rezervată băieților, a făcut prozeliți în județul Neamț, inițiatorul acțiunii fiind profesorul Mihai Blaj, de la Școala Generală din Gherăești. Fetele, mai atente decât băieții, vor să demonstreze că pot stăpâni la fel de bine regulile acestui sport. În sfârșit, chiar dacă este un început, ele chiar pot să arate de ce sunt în stare. În luna ianuarie, la Bicaz Chei, era programată o întrecere în sală, la oină, între fete, sub denumirea Cupa Unirii. N-a mai avut loc, întrucât vremea n-a permis deplasarea echipelor. Așa a apărut prima ediție a Cupei Mărțișorului, strict feminin, la oină, care va avea loc în 2 și 3 martie, tot la Bicaz Chei.

„Este pentru prima oară când se organizează pentru fete, la sală, concurs de oină la începători – primul concurs adevărat, la care vor fi date medalii. În România n-a mai fost până acum nicio competiție, nici afară, nici în sală, de acest gen. Ne bucură că va fi o participare mare. Impulsul a venit de la concursul rezervat băieților, Cupa Unirii, care a avut loc la Tîrgu Neamț, în ianuarie. Au zis că nu vor fi neapărat câștigători cei din Gherăești. Cei care au văzut că se poate, că oina este un sport la îndemâna tuturor, care poate duce la performanță, sunt atrași, convinși că sportul național este unul care se potrivește cu înclinațiile și talentul copiilor din zona Moldovei și nu numai. Fetele de la Gherăești, Ion Creangă, Pildești sunt, în mare parte, și jucătoare de handbal. Sunt aruncătoare, sunt învățate cu mingea de handbal, cel puțin. Știu să arunce. Le este deja ușor și cu mingea de oină. Au învățat să lovească mingea și cu bastonul. Au prins și regulile de joc, din mers. A fost un prim pas pe care l-au făcut cu nădejde și pe care care l-au priceput. La Adunarea Generală a Federației Române de Oină, care va avea loc în martie, voi susține includerea oinei feminine în competiții olficiale. Avem ca propunere susținerea de concursuri și în aer liber și cred că, de la anul, acestea vor fi prinse în calendarul Federației de Oină, acolo unde am găsit susținere în punerea în practică a acestei inițiative. Am văzut preocupare, în acest sens, în mai multe zone ale țării, precum Vâlcea sau Călărași. Ne vom da seama, pe parcurs, cât de mulți copii vor fi atrași. Semnele pe care le primesc din diferite colțuri ale țării sunt de bine, astfel că nu pot fi altfel decât optimist. Sunt mereu întrebat: «Când mai sunt concursuri?». Este întrebarea care mă bucură cel mai mult”, afirmă Ioan Chifan, antrenor al echipelor de juniori și seniori de la Biruința Gherăești.

 

Nu există favorită la Cupa Mărțișorului

 

La competiția care va avea loc la Bicaz Chei s-au înscris deja șase echipe de fete, din Gherăești, Pildești, Săbăoani, Ion Creangă, Tîrgu Neamț și Bicaz Chei.

În noiembrie 2012, echipa feminină de oină a Clubului Sportiv Biruința Gherăești, pregătită de profesorul Sebastian Blaj, a susținut un meci demonstrativ în comuna Bicaz Chei, în compania formației locale, la care au participat peste 100 de copii din școlile gimnaziale Bicaz Chei, Bicazul Ardelean, Hangu, Gherăești, Tașca și Bicaz. La inițiativa și invitația profesoarei Elena Voaideș se va defășura acestă primă edițeia Cupei Mărțișorului.

„Sunt convins că sportul național poate fi practicat foarte bine de fete. Se face și dreptate, pe de altă parte. Au mai fost fete care au jucat în echipe ale băieților și care își ascundeau părul sub căciuliță pentru a nu fi depistate. A sosit momentul în care ele pot fi la egalitate cu băieții, într-o competiție organizată special pentru ele. Ne vom gândi și la concursuri, într-un viitor mai puțin îndepărtat, sper eu, între fete și băieți. Am văzut până acum destui băieți depășiți de fete. Am văzut fete care aruncă foarte bine mingea de oină, carte lovesc mai bine cu bastonul, mai bine decât băieții. Acum o săptămână sau chiar două spuneam că echipa din Gherăești, feminină, este deasupra celorlalte participante la Cupa Mărțișorului. Între timp, am văzut și fetele din Pildești, din Ion Creangă sau din Săbăoani. Am ajuns la concluzia că nu se poate estima care echipă va fi câștigătoare. Nu mai există echipă favorită. Pot să câștige și fetele din Tîrgu Neamț, dar și cele de la Bicaz. Am văzut condiție fizică la toate echipele. Atuul fetelor de la Gherăești ar fi că au văzut și învățat din mai multe jocuri ale băieților, de-a lungul timpului. Știu cum trebuie să se apere și cum trebuie să plece, cunosc regulamentul. Ne putem aștepta la orice. Concurența este cea care crează marile valori. Avem de gând să organizăm la Gherăești, imediat după ce iese iarba, o competiție în aer liber la care să participe cât mai multe echipe din toată țara. Sunt sigur că acest lucru se va întâmpla. Vrem să vedem și să practicăm oina, să promovăm sportul național și sănătatea!”, spune Ioan Chifan.

[sam_ad id=”111″ codes=”true”]

Comentarii

WORDPRESS: 0