Prima paginăActualitate

Manifestare ştiinţifică de anvergură la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Secuieni

Dimensiune text

La evenimentul cu tema „Știinţă, cunoaştere, creativitate” au participat cercetători, doctoranzi, cadre didactice universitare şi parteneri din sectorul de dezvoltare cu care Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni are relaţii de colaborare.

scda02Rezultatele activității de cercetare și valorificarea lor de către specialiştii în cercetare-dezvoltare agricolă au fost evidenţiate în cadrul unei manifestări ştiinţifice găzduite de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă (SCDA) Secuieni. Evenimentul a fost organizat în colaborare cu Academia Oamenilor de Știinţă din România (AOSR), filiala Piatra Neamţ. La această manifestare ştiinţifică, cu tema „Știinţă, cunoaştere, creativitate”, au participat cercetători, doctoranzi, cadre didactice universitare şi parteneri din sectorul de dezvoltare cu care SCDA are relaţii de colaborare. Programul manifestării a inclus 11 referate ştiinţifice şi o prezentare de carte al cărei autor este doctorul Virgil Răzeşu, membru titular al filialei Piatra Neamţ a AOSR.

„Este a patra sesiune ştiinţifică pe care colectivul unităţii noastre o organizează împreună cu filiala Piatra Neamţ a Academiei Române

. Între colectivul de cercetători şi specialişti ai unităţii noastre şi membrii AOSR, filiala Piatra Neamţ, există o colaborare veche, de peste 25 de ani. Mi-amintesc că la sesiunea de referate din primăvara anului 1988, găzduită de sala de şedinţe a sediului actual al Prefecturii Neamţ, colectivul de la Secuieni a prezentat atunci cinci lucrări ştiinţifice. A fost pentru prima oară când, în calitate de cercetător al acestei unităţi, am prezentat o lucrare ştiinţifică, deci acolo mi-am făcut, aşa cum se spune, botezul. Spre deosebire de ediţiile anterioare când, în cadrul acestor sesiuni, se prezentau lucrări ştiinţifice numai de către organizatori, la această ediţie sunt incluse şi patru lucrări ştiinţifice ale colegilor noştri de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă din Turda, care, împreună cu doamna doctor inginer Felicia Mureşan, secretarul ştiinţific al staţiunii, au participat la manifestarea de la Secuieni. Ne-am propus reunirea specialiştilor din cercetare, învăţământ şi dezvoltare, în vederea realizării schimbului de informaţii, idei, păreri şi opinii care vor constitui baze în elaborarea lucrărilor de cercetare pentru competiţiile viitoare, oferirea oportunităţii de a-şi prezenta rezultatele cercetătorii, în special cei tineri, şi de a dezvolta participări comune la programe şi proiecte”, a precizat, în debutul manifestării, doctor inginer Elena Trotuş, cercetător ştiinţific cu gradul I, directorul SCDA Secuieni.

La eveniment au participat profesor universitar doctor Gogu Gheorghiţă, cercetători de la SCDA Turda, profesoara Gabriela Samson, directorul Liceului Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” din localitatea Horia, şi alte cadre didactice ale unităţii de învăţământ.

Cercetarea nu este prioritatea

Profesor universitar doctor Gogu Gheorghiţă, preşedintele AOSR, filiala Piatra Neamţ, a făcut o scurtă radiografie a domeniului de cercetare din România. „În ultimii ani, am fost în fiecare an prezenţi la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, a cărei activitate o cunosc de peste patru decenii. Cel mai mare necaz al acestor vremuri este lipsa finanţării din cercetare. Consider că România nu va avea posibilitate să finanţeze prea curând cercetarea ştiinţifică, deşi aceasta ar trebui să fie o prioritate. Cercetarea, învăţământul şi sănătatea ar trebui să fie cei trei piloni de bază ai societăţii. Din păcate, lucrurile nu se întâmplă astfel. Sperăm să avem cândva un preşedinte şi un Guvern care să ofere posibilitatea celor din cercetare să lucreze la nivel mondial. Am fost şi vom fi alături de cei care lucrează în cercetare, de fiecare dată, cu posibilităţile pe care le avem. O dovadă a aprecierii pe care o acordăm este faptul că, în urmă cu doi ani, doamna director Elena Trotuş a devenit membră a AOSR, ca un semn de preţuire a contribuţiei sale la dezvoltarea acestei unităţi”, a precizat preşedintele AOSR, filiala Piatra Neamţ.

Organismele modificate genetic, în atenţia cercetătorilor

Înâlnirea a dat prilejul cercetătorilor să aducă în atenţie teme de interes, cum ar fi organismele modificate genetic, sesiune ştiinţifică susţinută de profesorul universitar doctor Gogu Gheorghiţă. „Organismele modificate genetic au pătruns şi în ţara noastră şi, începând din anul 1996, în agricultura României s-a regăsit o serie de culturi modificate genetic la porumb, cele mai mari suprafeţe, de 160.000 de hectare, fiind ocupate cu soia, iar peste 80% din această suprafaţă era ocupată de soia modificată genetic. Odată cu intrarea în Uniunea Europeană, organismele modificate genetic au fost interzise a se cultiva în ţara noastră. La presiunea fermierilor, guvernele vor accepta luarea în cultură şi a organismelor modificate genetic. Sunt suficiente controverse, aşa cum a reieşit din prezentarea domnului profesor, vizavi de aceste organisme modificate genetic, dar, până în momentul de faţă, cercetările nu au demonstrat efectele nocive ale utilizării lor”, a concluzionat Elena Trotuş, directorul SCDA Secuieni.

scda03Patru decenii de cercetare în domeniul cânepii monoice

De peste 40 de ani, SCDA Secuieni realizează cercetări în domeniul ameliorării cânepii monoice. Cel care s-a ocupat îndeaproape de soiurile de cânepă monoică este doctor inginer Constantin Găucă, de la SCDA Secuieni, şi care şi-a început expunerea cu istoricul cultivării cânepii în ţara anostră. Cercetătorul a susţinut în faţa asistenţei comunicarea „Variabilitatea genetică a cânepii – sursă de progres în ameliorarea cânepii monoice”, realizată împreună cu doctor inginer Diana Lorena Popa, doctorand inginer Alexandra Leonte şi doctorand Simona Florina Pochişcanu.

„După 1973, s-a pus problema ameliorării cânepii monoice la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni. Am studiat caracteristici pe care cânepa le are și care pot fi modificate, ameliorate în aşa fel încât să contribuie la valorificarea superioară a acestei plante. Am pornit cu un soi franţuzesc. Prin hibridare am scos primele soiuri de cânepă monoică. Cultivarea acestor soiuri a avut drept efect dublarea producţiei de sămânţă şi obţinerea de culturi succesive”, a spus doctor inginer Constantin Găucă.

Schimb de experienţă între cercetătorii de la SCDA Secuieni şi SCDA Turda

Cercetătorii de la SCDA Secuieni au fost prezenţi, pe 6 martie, la sesiunea internă de referate organizată de Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Turda, din judeţul Cluj, cu care SCDA Secuieni are relaţii de colaborare. Întâlnirea de marţi, 25 martie, a oferit prilejul cercetătorilor de la SCDA din Turda să prezinte, la rândul lor, rezultatele cercetărilor întreprinse. Comunicările acestora au arătat preocupările cercetătorilor de la SCDA din Turda în crearea unor soiuri timpurii de soia, comportarea noilor hibrizi de porumb creaţi la SCDA din Turda şi eficienţa tratamentelor biologice în combaterea „sfredelitorului” porumbului în condiţiile din Transilvania. Comunicările prezentate de cercetătorii de la Secuieni au fost: „Posibilităţi privind mărirea coeficientului de înmulţire a seminţelor de ovăz, în condiţiile pedoclimatice de la SCDA Secuieni” (doctorand Traian Pomohaci), „Evaluarea principalelor componente ale producţiei şi a unor trăsături morfologice în colecţia de orzoaică de primăvară la SCDA Turda”, „Specii de interes agrosilvic cu potenţial din zona văii montane a râului Bistriţa”, „Cercetări privind evoluţia speciei «Amathes C-nigrum» L. în condiţiile din Centrul Moldovei” (autori: doctor inginer Elena Trotuş, doctor biolog Alexandra Andreea Buburuz, doctorand inginer Margareta Nae, doctorand inginer Simona Florina Pochişcanu), „Creşterea potenţialului productiv şi calitativ al furajelor din pajiştile temporare prin îmbunătăţirea nutriţiei minerale cu azot a plantelor” (doctorand inginer Margareta Nae) şi „Influenţa fenofazei de recoltare asupra producţiei de herba uscată şi a conţinutului în acizi triterpenici la specia «Ocimum basilicum» (busuioc) în condiţiile de la SCDA Secuieni” (doctor inginer Adina Druţu, doctor biochimist Mariana Constantinovici).

scda04Lansarea de carte a doctorului Virgil Răzeşu

Invitat la eveniment, doctorul Virgil Răzeşu, membru al AOSR, filiala Piatra Neamţ, şi-a lansat cartea intitulată „35”. „Este o carte de istorie a medicinei de la poalele Muntelui Ceahlău, începând de la primele documente existente şi până în zilele noastre. Această istorie ocupă aproximativ o treime din carte. În anul 1948, 12 medici de la Iaşi, asistenţi universitari, care au sesizat că nu vor avea viitor acolo, au venit la Piatra Neamţ. În acele vremuri exista o clădire nefolosită, construită de către regele Carol II-lea, numită Spitalul Costinescu. Au creat un centru medical cunoscut în toată ţara. Celelalte două părţi ale cărţii sunt destinate cronicii a 35 de reuniuni ale chirurgilor din Moldova. Am avut şansa să fiu printre organizatorii celor 35 de întâlniri, care acoperă o perioadă de aproape 50 de ani, cu un mare impact la nivel naţional”, a spus doctorul Virgil Răzeşu.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 0