Prima paginăRural

Mandat nou, probleme vechi la Stănița

Dimensiune text

Deși lucrările de alimentare cu apă de la Todireni și Stănița sînt pregătite pentru recepție, oamenii resimt lipsa apei din sol. Primarul comunei Stănița cere inspectorului general școlar un microbuz pentru copiii din satul Vlădnicele.

 

Administrația publică de la Stănița caută soluții pentru acoperirea găurilor din bugetul local făcute cu desfășurarea alegerilor locale și cheltuielile privind contribuția financiară la proiectele europene la care Consiliul Local este cofinanțator. „Am cheltuit cu alegerile locale 60.000 lei. Avem o factură la iluminatul public de 18.000 lei, sumă pe care nu știm de unde o vom plăti. Trebuie să plătim și 2.000.000 lei, contravaloarea TVA pentru proiectul de alimentare cu apă. Este o sumă imensă pentru care, cred, va trebui să contractăm un credit. În aceste condiții, vom mai putea plăti salariile angajaților doar o lună sau două. Singura soluție pentru a nu închide primăria este să luăm bani de la investiții pentru a onora salariile angajaților„, a declarat Laurențiu Bebi Todireanu, (foto) primarul comunei Stănița.

Investiția vizată a fi amînată ar fi dispensarul comunal care, în acest an, urma să intre într-un program complex de reabilitare. Cu banii care au fost alocați pentru această lucrare se vor plăti, spune primarul, salariile angajaților din administrație. Asta ar însemna o amînare a lucrărilor de reparații la un obiectiv de importanță pentru comună care, din cauza amînărilor repetate – de regulă, pentru aceleași motive -, stă să cadă.

 

Populația satelor comunei este afectată de lipsa apei

 

În perioadele de secetă, sătenii cer ajutorul pompierilor pentru a avea apă

În perioadele de secetă, sătenii cer ajutorul pompierilor pentru a avea apă

Dincolo de problemele financiare pe care le acuză primarul Todireanu, situația are și o latură pozitivă. În acest an, la două dintre lucrările de alimentare cu apă se va face recepția. „Este vorba despre alimentarea cu apă din satele Todireni și Stănița. În satul Stănița, de exemplu, proiectul a prevăzut înființarea rețelei de apă doar pentru străzile principale. După recepția acestor lucrări, vom încerca să întocmim proiectul pentru extinderea rețelei și pe ulițele satului Stănița. Cît privește proiectul realizat prin măsura 322, de alimentare cu apă și canalizare, în satele Veja și Poienile Oancei, acesta este realizat în proporție de 80%. O extindere a rețelei va fi făcută și în satele Chicerea și Ghidion. Practic, vrem ca toate satele să fie racordate la rețeaua de alimentare cu apă pentru ca seceta să nu mai creeze probleme oamenilor, așa cum se întîmplă de cîțiva ani„, spune primarul.

Pînă ce locuitorii se vor racorda la rețeaua stradală mai este mult timp. „În acest moment, avem probleme cu lipsa apei. Oamenii vin și îmi cer apă. Din cele trei puțuri de mare adîncime construite în comună printr-un proiect guvernamental, numai unul are apă„, precizează  edilul comunei Stănița. Deși, la nivelul comunei, administrația nu are o evidență clară a fîntînilor secate și cu nivel scăzut de apă, rezolvarea problemei apei din sol rămîne pe plan local. Administrația va monta pompe la rețelele de apă deja montate pentru a potoli setea oamenilor. Însă planul autorităților locale va trebui să mai aștepte. „Am avut o pompă care a ars. Am dat comandă pentru achiziționarea unor pompe și, în momentul în care le vom avea, vom putea rezolva noi înșine lipsa apei, fără a mai cere ajutorul Inspectoratului pentru Situații de Urgență„, a precizat primarul comunei Stănița.

 

Mandat nou, probleme vechi: lipsa unui microbuz școlar

 

Problema transportului preșcolarilor și elevilor din  satul Vlădnicele la școala Veja este una veche pentru administrația publică locală. Iarna geroasă și lungă din acest an a creat serioase disfuncționalități în actul educativ la nivelul comunei Stănița. Deși conducerea Inspectoratului școlar Județean (ISJ) Neamț a fost la curent cu situația copiilor din satul Vlădnicele, ba, chiar, și-a trimis un reprezentant pentru a evalua situația în teren, Ministerul Educației nu a inclus școala coordonatoare pe liste la cele două runde de distribuire a microbuzelor școlare desfășurate în acest an. Unitatea de învățămînt coordonatoare din comună – școala Stănița – are la dispoziție un singur microbuz care străbate satele Chicerea, Ghidion, Poienile Oancei, Todireni și Stănița pentru a aduce copiii la școală, însumînd zilnic 14 curse.

Afectați de lipsa microbuzului sînt cei 16 copii din învățămîntul preșcolar și școlar din satul Vlădnicele, care merg opt kilometri, pe ger sau prin arșița verii, de cîteva generații, pe jos sau cu căruța, la școala din satul vecin Veja. „Sperăm ca noul inspector general să continue demersurile pentru obținerea unui microbuz pentru elevii din comuna Stănița și deblocarea unui post de șofer. Nu știu ce aș mai putea face pentru acești copii, dacă nici în anul școlar care începe peste cîteva luni nu vom primi un microbuz școlar„, a spus Laurențiu Bebi Todireanu, primarul comunei.

Locuitorii din satul Vlădnicele au avut școală pînă în anul 1986, dar reducerea numărului de școlari a determinat autoritățile județene de atunci să o închidă, iar autoritățile locale, cîțiva ani mai tîrziu, să o dărîme. Pentru a-și continua studiile, școlarii din satul Vlădnicele au fost direcționați spre satul Veja. Din cauza distanței mari pînă la școală, copiii au stat la rudele din Veja, au venit cu căruțele și, de cele mai multe ori, pe jos.COMENTARII

WORDPRESS: 0