Prima paginăNeamt

Mănăstire sancționată pentru praznicul periculos

Dimensiune text

Toxiinfecția alimentară de la hram a fost cauzată de cei care au împărțit mîncarea. Mănăstirea Tazlău va fi sancționată pentru că nu a pregătit praznicul în condiții igienice.

 

Joi, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Neamț a prezentat rezultatele probelor patologice prelevate de la persoanele care au împărțit mîncarea la hramul mănăstirii Tazlău. Duminica trecută, la această mănăstire, cu ocazia hramului, a fost organizat un praznic la care au participat peste 200 de persoane. Dintre acestea, 30 au ajuns la spital, fiind diagnosticate cu toxiinfecție alimentară. Probele microbiologice prelevate din alimente au arătat faptul că peștele afumat și marinat avea o cantitatea foarte mare de stafilococi. Probele prelevate de la persoanele care au manipulat mîncarea au dus la concluzia că acestea au fost sursa de infestare cu stafilococi a alimentelor.

Conform analizelor de laborator, sursele de contaminare a alimentelor au fost persoanele care au manipulat alimentele. Deocamdată, ele nu au fost identificate, însă cert e că erau purtătoare de stafilococi, care au contaminat peștele servit la masă. Întrucît alimentele au fost puse pe masă cu două ore înainte de a fi consumate, stafilococii au avut timp să se înmulțească și nimeni nu și-a dat seama că alimentele sînt contaminate, pentru că stafilococii nu modifică nici culoarea, nici gustul alimentelor. Oricum, rezultatele vor fi complete abia după cîteva zile, însă noi vom sancționa mănăstirea Tazlău, pentru că nu a asigurat condițiile minime de igienă„, a precizat medicul Daniela Marcoci, director adjunct al DSP Neamț.

Pentru ca astfel de situații să nu se mai repete, medicii spun că este elementar să se asigure un minim de condiții igienico-sanitare. „Astfel  de manifestări organizate de biserici nu sînt interzise de lege și ele sînt organizate de sute de ani, astfel că au devenit deja o tradiție. Ideal ar fi să se apeleze la o firmă specializată în organizarea unor astfel de evenimente. Dacă nu este posibil, atunci organizatorii trebuie să asigure condiții minime de igienă. Trebuie să aibă suficiente resurse de apă pentru ca cei care pregătesc mîncarea să se spele, trebuie să aibă suficiente frigidere în care să depoziteze alimentele, trebuie să aibă suficiente ustensile pentru prepararea mîncării„, a mai precizat medicul Daniela Marcoci.

Partajează articolul
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

COMENTARII

WORDPRESS: 0