HomeEducatie

Major în clasa I

La 18 ani, Alexandru Popovici a mers prima dată la școală, prin programul „A doua șansă”. El va absolvi în acest an cursurile echivalente cu cele ale școlilor de arte și meserii.

 

Alexandru nu a avut o viață fericită. Nici măcar una normală. La 18 ani, cînd cei mai mulți tineri de vîrsta lui încheie de obicei socotelile cu școala, Alexandru Popovici începea clasa I. A lăsat deoparte răutățile celor din jur, care nu înțelegeau de ce-i trebuie școală și s-a înscris la cursurile organizate prin programul „A doua șansă”. A fost șansa lui la o altfel de viașă. Abandonat de părinți, Alexandru Popovici a crescut în curtea unor oameni străini, ajutîndu-i la treburile din gospodărie, pentru adăpost și mîncare. Nu s-a pus niciodată problema să meargă la școală, iar viitorul pe care și-l putea imagina nu era mai departe de ziua de mîine. Avea aproape 16 ani cînd a realizat că nimeni nu va deschide vreodată ușa unui tînăr care nu știe să scrie, să citească.

„M-am dus la părintele Mihăiță Popovici, știam că ajutase pe mulți alții în situația mea, și i-am spus ce îmi doresc. Dînsul m-a prezentat unei doamne învățătoare pensionare, doamna Zaharia, care m-a învățat să scriu și să citesc. Asta nu m-a mulțumit, pentru că, oficial, eu nu fusesem la școală. M-am înscris apoi la cursurile de la „A doua șansă”. Cu ajutorul doamnei Zaharia am promovat examenele pentru clasele I-IV într-un singur an. Nu avea rost să mai pierd timpul”, povestește Alexandru. Astăzi are 22 de ani și peste cîteva zile va începe ultimul an de cursuri. La final, studiile lui vor echivala cu cele ale absolvenților școlilor de arte și meserii, iar certificatul obținut îi dă posibilitatea de a-și continua studiile la liceu.

 

„De la școală nu vreau doar o hîrtie”

 

Este imposibil ca profesorii care au predat la „A doua șansă” să nu-și amintească de Alexandru. „Un singur elev ca Alexandru dacă ai la aceste cursuri și merită să te zbuciumi și să treci peste toate dificultățile organizatorice. Nu cred că a lipsit vreodată nici de la cursuri, nici de la orele de practică. A fost singurul care, pe gerul de iarna trecută, venea la atelier pentru că voia să învețe”, a spus profesoara Ana Luca, director adjunct al Liceului cu Program Sportiv, coordonatorul cursurilor „A doua șansă”.

„Nu m-am dus la școală pentru o hîrtie, m-am dus pentru că vreau să învăț cît mai mult. N-o să mă angajeze nimeni doar pentru ce scrie în dosar, trebuie să știu eu să fac ceva”, spune Alexandru Popovici. Pînă să înceapă iar școala,  Alexandru a muncit în construcții. Pe 1 octombrie,  pentru el și pentru alți aproape 50 de tineri care au pierdut „trenul școlii” va suna din nou clopoțelul. Cursurile sînt organizate pe nivele de studii, învățămînt primar și și învățămînt secundar. Se pot înscrie persoanele care depășesc cu cel puțin patru ani vîrsta corespunzătoare nivelului de studiu pe care îl urmează. Există în fiecare an două sesiuni de înscriere, în luna februarie și în luna octombrie.

Comentarii

WORDPRESS: 0