Prima paginăActualitateRoman

Măicuţă cu blesteme la gură și punga plină

Dimensiune text

O măicuţă cerşeşte de ani de zile în Piața Mare din Roman. Ea susține că strânge fonduri pentru o mânăstire ortodoxă pe stil vechi din localitatea Grinţieş. Călugărița i-a blestemat pe reprezentanţii Poliţiei Locale şi ai presei care au luat-o la întrebări.

Vineri, Poliţia Locală a municipiului Roman a identificat o măicuţă aflată fără autorizaţie într-o campanie de strângere de fonduri. Ea a fost condusă la biroul Poliţiei Locale şi a fost legitimată. Măicuţa a refuzat să semneze procesul verbal întocmit şi a început să arunce cu blesteme. „Toate păcatele din lume să se abată asupra voastră, că aţi făcut rău”, striga măicuţa Aneta în sediul Poliţiei Locale. Pentru că nu a avut autorizaţie de strângere de fonduri, ea a primit o amendă de 300 de lei din partea Poliţiei Locale. Cu toate că la Primăria municipiului Roman nu s-a înregistrat nicio solicitare de autorizaţie pentru colectare de fonduri, măicuţa susţine că este autorizată „prin puterea Domnului”.calugarita1

De ani de zile, măicuţa Aneta poate fi văzută într-un colț al Pieței Mari, de pe strada Sucedava, lângă un chioşc de ziare, afişând un mesaj scris pentru trecători: „Vă rog să contribuiţi la lucrările de pictură şi de construcţie ale Mănăstirii Portăriţa”. Joi, de exemplu, în mai puținde jumătate de oră, a primit circa 12 lei de la 4-5 trecători, numai pe unii trecându-i pe tabelul de donații… Mănăstirea Portăriţa este o mănăstire ortodoxă pe stil vechi. Se află în comuna Grinţieş, din judeţul Neamţ, la o distanţă de 122 kilometri de Roman – lângă lacul Bicaz. Este o construcţie finalizată, dar măicuţa Aneta este mereu prezentă în piața din Roman, pentru a strânge bani pentru cheltuielile acestei mânăstiri, apelând la mila trecătorilor. Ea a afirmat că mănăstirea nu are nicio altă sursă de venit în afară de cea din stradă.

Deseori, trecătorii milostivi oferă bani fără ca aceştia să primească vreo chitanţă, deși mai multe persoane au apreciat că această colectare de fonduri ar trebui să se facă într-un mod trasparent. Este bine ca donatorii să ştie ce sume se strâng, în ce fel sunt cheltuite şi de către cine, mai ales în cazul unor donații care implică biserica.

Reprezentanţii Mănăstirii Portăriţa nu au putut oferi, până în acest moment, un punct de vedere oficial cu privire la activitatea măicuţei Aneta în municipiul Roman.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 7
 • Nick 8 ani

  Cind se „colecteaza” bani pentru oricare „cauza”, trebuie sa existe o contabilitate si un control al stringerii banilor. Si mai ales, cine colecteaza bani, trebuie sa poata sa arate „colectivitatii” cit a colectat, cum si in ce mod a folosit banii. Mai trebuie spus ca nu se poate acredita colectorul ca fiind cinstit doar pentru faptul ca colectorul „poarta haine bisericesti”… Se cunosc zeci de cazuri de preoti, calugari, maicute, etc … care au comis mari porcarii atit in fata legii cit si ale invocatului Dumnezeu …
  Deci TRANSPARENTA! Este o datorie si o obligatie fata de cei care dau banii cu buna credinta … fata de public. Se pare ca in acest caz, „maicuta blestemelor” si-a descoperit un “loc de munca” sigur si profitabil. Manastirea este obligata sa comunice romascanilor citi bani au primit in toti acesti ani de la maicuta si cum au fost folosite fondurile. Se poate ipotiza ca maicuta colecteza o suma frumusica ipe zi; daca ar “munci” doar 10 zile per luna (ca sa fim modesti) in cei citiva ani de cind „munceste” a strins suficiente fonduri perntru a picta Manastirea si pe acoperis … de Michelangelo in personam. Asteptam „Episodul 2”

  • ovidiu kavendis 4 ani

   acum la aceasta ora 04.02,2018 poti avea documentatia ……o frumoasa manastire se ridica in comuna grinties neamt sat bradu si nu a fost nevoie de contabilitate pt, cei ce au donat sau stras banii.. dar politia isi face datoria pt, prosti iar banditii care fura tara asta nu-i vede…

 • Ion 8 ani

  Trebuie amintiti aici si pe acei care zice-se ca strang ajutoare banesti pentru cine stie ce ” copil grav bolnav ” si suna pe la usile oamenilor, mizand pe buna credinta a unora ori pe naivitatea lor si strang sume consistente in acest mod. Acestia sunt inarmati cu diferite acte ” justificative ” xeroxate ce pot fi usor de falsificat pentru a induce in eroare. Numai ca , atentie, de cate ori le spui ca sa-ti lase numarul de cont ca sa depui banii in acest scop, o dau din colt in colt si pleaca nemultumiti ca nu te-au putut excroca.

 • Geanina 8 ani

  Doamne Iisuse Hristoase ce-am putut afla astazi, chiar nu cred,am ramas uimita.Nu era saptamana sa nu cumpar mancare calda de la autoservirea CAPRARU,chiar in fata ei cumparam sa vada ca este cumparata si nu este facuta de mine,plus cate o bacnota de 10 lei.Of Doamne, in cine sa mai ai incredere in ziua de azi,RUSINE maicuta pentru ce-ai facut, ai inselat o multime de Romascani.

 • Cicerone 8 ani

  Cum de ati facut voi rau bietei maicute, in loc sa contribuiti la bugetul ei personal?

 • even 8 ani

  Te face sa te simti bine cand iti scrie numele pe o foaie si te asigura ca te va pomenii in rugaciuni. Nici la biserica la cutia milei nu-ti da chitanta cand faci donatii.

 • Oleg Vasilyev 8 ani

  m-am certat cu matusa mea de 2 ori ca dadea in fiecare saptamina, bani foarte multi la femeia din fotografia (eu nu pot sa o numesc maicuta sau calugarita) – acum i-am arata si ziarul. Nicodata nu a primit chitanta – e adevarat ca nu a cerut. Matusa mea este naiva, si a dat si da bani la toti …la bisercica, la calugari … Ca ea cred ca sint si altii care cred ca in felul asta fac bine. Bine cui???