Mai puțini bani pentru manifestările de sfârșit de an la Roman, de peste 3 ori mai puțin față de 2022

HomeSocial

Mai puțini bani pentru manifestările de sfârșit de an la Roman, de peste 3 ori mai puțin față de 2022

Marți, 21 noiembrie, în cadrul unei ședințe extraordinare de îndată, Consiliul Local al municipiului Roman a decis alocarea sumei maxime de 80.000 de lei pentru manifestările organizate de primărie la finalul acestui an. Suma este de 3,75 ori mai mică față de cea de 300.000 de lei alocată pentru manifestările similare desfășurate anul trecut, având în vedere prevederile ordonanței 90 din 27 octombrie 2023 pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023, „ordonanța austerității”:

„În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, instituţiile şi autorităţile publice locale (…) nu pot finanţa din fonduri publice, cu excepţia celor provenite din donaţii şi sponsorizări, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiţii locale, festivităţi, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea. (…) Cheltuielile cu organizarea acestor evenimente nu pot depăşi media cheltuielilor lunare de aceeaşi natură realizate în perioada ianuarie – septembrie 2023. Eventualele cheltuieli de această natură care depăşesc plafonul stabilit anterior pot fi suportate din donaţii şi sponsorizări”.

Conform referatului de aprobare al hotărârii adoptate marți de Consiliul Local, s-a constatat că media cheltuielilor lunare realizate din bugetul local al municipiului Roman pentru evenimente comunitare desfășurate în perioada ianuarie – septembrie 2023 este de 40.000 lei. Astfel, a fost alocată doar suma maximă de 80.000 de lei – 40.000 lei pentru luna noiembrie 2023, respectiv 40.000 lei pentru luna decembrie 2023, -, pentru acoperirea unei părți din cheltuielile pentru organizarea evenimentelor Revelion 2024 și Caleașca lui Moș Crăciun, respectând astfel prevederile OUG nr. 90 din 27 octombrie 2023.

Față de planul inițial, care presupunea o alocare maximă de 500.000 de lei, Primăria nu va mai organiza la finalul anului manifestări precum Gala Excelentei în Educație sau Nunta de Aur, pentru care se intenționează reprogramarea în cursul anului viitor. Festivalul de Datini și Obiceiuri ,,Roman Metropolitan”, Târgul de Crăciun și Revelionul 2024 vor fi organizate în colaborare cu același partener al primăriei din anii anteriori, Viobeti Comimpex SRL, care va contribui financiar pentru acoperirea parțială a cheltuielilor.

Târgul de Crăciun va fi amenajat tot în Piața „Roman Vodă”, în zona statuii lui Roman Mușat, în perioada 4 – 27 decembrie 2023, unde vor fi amplasate căsuțe din lemn, corturi sau rulote pentru desfacerea şi consumul produselor alimentare şi nealimentare, băuturilor alcoolice și non-alcoolice. În parcarea de lângă Colegiul Național „Roman-Vodă” va fi amplasat un parc de distracții, care își va desfășura activitatea împreună cu 2-3 comercianți ce vor desface produse și băuturi de sezon.

„În urma calculelor făcute, avem o sumă relativ mică pe care o putem utiliza din bugetul nostru, conform reglementărilor. Vom face tot posibilul ca, în funcție de sumă – o sumă de 80.000 de lei pe care o putem aloca din partea primăriei -, să organizăm câteva evenimente care considerăm noi că trebuie să aibă loc în Roman. Iar pentru acest lucru vom apela și la parteneriatul cu organizatorul de evenimente și dorim ca acea contribuție pe care o va aduce să rotunjească necesarul de care noi avem nevoie. Pentru acest sfârșit de an, vom dori să menținem Caleașca lui Moș Crăciun, voi discuta cu colegii primari din Asociația Roman Metropolitan pentru a putea organiza festivalul de obiceiuri și datini, așa cum a fost și în anii anteriori, iar în seara de Revelion un spectacol și focul de artificii. Soliștii care pot participa și îi vor încânta pe romașcani sunt: Brândușa Covalciuc Ciobanu, Constantin Bahrin, Cristina Ene și Elena Mândrescu”, a precizat primarul Leonard Achiriloaei.

 

 

Comentarii

WORDPRESS: 0