Mai bine sărac decît bolnav

Institutul pentru Prognoză Economică a dat publicității un studiu conform căruia peste 70% dintre români preferă să sufere decît să se trateze.

 

 

Conform studiului, în 2010, peste 73% dintre cei intervievați au recunoscut faptul că au renunțat să meargă la un medic datorită problemelor financiare. Potrivit studiului, femeile au renunțat mai ușor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74,9% dintre respondente declarînd că nu au consultat un medic specialist din motive financiare. De asemenea, 89,4% dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cînd au avut nevoie. La polul opus, cel mai greu sînt dispuse să renunțe la îngrijire medicală persoanele cu vîrsta între 35 și 49 de ani. Aproape trei sferturi dintre respondenți (70,2%) au declarat că nu au vizitat medicul atunci cînd au avut nevoie, din rațiuni economice.

„Într-adevăr, unii renunță la consultații. În loc să vină în fiecare lună la consultațiile acordate de către medicul de familie, ei vin la patru luni, pentru că nu-și pot permite. Renunță la medicamente, renunță la consultații, din cauza banilor. Cînd vin după patru luni, mai ales în mediul rural, starea lor e mult mai gravă. Sau se prezintă direct la spital, cu stare generală foarte gravă, ceea ce duce la creșterea cheltuielilor spitalului”, a apreciat medicul de familie Angela Bica, vicepreședintele Patronatului Medicilor de Familie Neamț.


COMENTARII

WORDPRESS: 0