HomeActualitateRoman

Lupul paznic la oi: pădurar judecat pentru tăiere ilegală de arbori

Pentru că ar fi încercat să fure din pădurea pe care era plătit să o păzească, un pădurar este judecat în două cauze. Acesta are o condamnare, într-un alt caz, însă hotărârea a fost atacată cu apel. 

Un pădurar care lucra în cadrul Ocolului Silvic Roman a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, pentru mai multe infracţiuni săvârşite în timpul serviciului. Conform anchetatorilor, faptele s-ar fi petrecut în urmă cu trei ani. Pe 30 iulie 2012, reprezentanţi ai Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AVPS) Roman au observat în pădurea de la Gâdinţi cioate ale unor arbori recent tăiaţi. Ei au alertat autorităţile, dar primele verificări s-au făcut abia seara, în prezenţa celor de la Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Suceava, a poliţiştilor şi a comisarilor Gărzii de Mediu. În timpul verificărilor în teren, reprezentanţii celor trei instituţii au dat peste o cioată pe jumătate scoasă din pământ, în apropierea căreia era o maşină. Oamenii legii au căutat în zonă, pentru a-l găsi pe şofer, însă acesta s-a ascuns şi nu a putut fi depistat. După căutările fără succes, reprezentanţii celor trei instituţii şi-au continuat drumul prin pădure, pentru a număra cioatele ce proveneau din tăieri ilegale de arbori. La aproximativ jumătate de oră, echipa s-a întors pe acelaşi traseu, dar în locul în care au dat, iniţial, de buturuga aproape scoasă din pământ, nu au mai găsit nici cioata, nici maşina, nici uneltele cu care se lucrase. În plus, locul din care a fost smulsă buturuga a fost acoperit cu vegetaţie uscată, pentru a nu fi uşor de văzut.

A doua zi, pe lumină, s-a făcut o nouă inspecţie în pădure şi au fost numărate 18 cioate de plop, valoarea creată prin tăierea ilegală a celor 18 arbori fiind calculată la 6.000 de lei. Au urmat verificările la cantonul de la Ion Creangă, acolo unde avea biroul Marian Ciobanu. Anchetatorii susţin că pădurarul a întocmit trei procese-verbale de contravenţie false, prin care a încercat să justifice tăierea a cinci arbori, dând amenzi unor săteni. După audieri, anchetatorii au stabilit că acele documente nu corespundeau realităţii, iar la finalul cercetărilor au decis să-l trimită în judecată pe pădurar, pentru fals intelectual şi neglijenţă în serviciu.

Pentru pădurar, acest dosar nu reprezintă singura problemă penală. Într-o altă cauză, Marian Ciobanu este judecat pentru tăiere ilegală de arbori şi sustragere de material lemnos. Trimiterea în judecată s-a făcut după ce la cantonul său a fost efectuat, în perioada aprilie – iunie 2013, un control. Au fost verificate toate documentele şi s-au descoperit alte cinci procese-verbale false, în care se dorea justificarea a 30 de cioate. Anchetatorii au mers la oamenii care au fost „sancţionaţi”, iar aceştia au depus mărturie că l-au văzut pe pădurar sau chiar l-au ajutat să care lemnul tăiat ilegal.

Într-un alt dosar, în care pădurarul este acuzat tot de infracţiuni la regimul silvic, judecătorii de la instanţa de fond l-au condamnat la doi ani de închisoare cu executare „ca urmare a revocării suspendării condiţionate”. Faţă de această soluţie a Judecătoriei Roman s-a făcut apel, iar acum cauza se judecă la Curtea de Apel Bacău.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Neamţ au explicat că pădurarul nu mai lucrează, acum, în cadrul instituţiei, dar că situaţia sa se va lămuri abia după ce va exista o hotărâre definitivă a instanţei. „Ciobanu Marian, maistru silvic în cadrul Ocolului Silvic Roman, la acest moment are suspendat contractul de muncă, urmare a trimiterii în judecată pentru săvârşirea de infracţiuni incompatibile cu funcţia deţinută: furt de arbori, fals intelectual şi uz de fals. În dosarele menţionate de dumneavoastră, Direcţia Silvică Neamţ are calitatea de parte vătămată, obiectul acestora fiind infracţiuni la regimul silvic şi falsul intelectual. Funcţie de soluţiile definitive care se vor adopta de instanţele de judecată în dosarele menţionate, Direcţia Silvică Neamţ, în calitate de angajator, va proceda fie la reactivarea contractului de muncă al numitului Ciobanu Marian, în situaţia în care se va constata că acesta nu se face vinovat de săvârşirea faptelor cercetate, sau se va proceda la încetarea contractului de muncă, în situaţia în care persoana va fi condamnată”, se arată într-un comunicat al Direcţiei Silvice Neamţ remis Ziarului de Roman.