Home

Luptătoarele din Roman sunt, din nou, pe podium naţional

Antrenorul emerit Dumitru Artene aduce medalii în serie pentru Roman. Medaliatele sunt: Ancuţa Condurat, Magdalena Caia, Elena Țocu şi Marina Stratulat.

Școala romaşcană de lupte, formată şi pregătită mai mult pe munca şi banii antrenorului emerit Dumitru Artene, nu cedează. Clubul Atletic Roman s-a clasat pe locul secund la Campionatul Naţional Individual de Lupte, juniori I, de la Tulcea, 26-27 aprilie. Patru dintre cele şase sportive calificate în faza finală a naţionalelor şi legitimate la clubul romaşcan au urcat pe podium. N-a fost nicio medalie de aur, dar toate celelalte patru, una de argint şi trei de bronz, au valoare de aur. Aceasta este realitatea. Când lupţi cu grupări potente financiar şi mai şi reuşeşti să obţii medalii, înseamnă că ai valoare. O valoare care nu este apreciată şi recompensată. Echipa de lupte de la Clubul Atletic Roman s-a clasat pe locul al doilea în România, la un campionat în care se adună cei mai buni sportivi din ţară.

lupte02Patru medalii romaşcane la naţionalele de juniori I

Ancuţa Condurat este vicecampioană naţională, a doua în ţară la categoria 44 de kilograme şi la grupa de vârstă juniori I (18-20 de ani), deşi n-a împlinit 18 ani. Antrenorul Dumitru Artene este bucuros şi ne dumireşte: „Este o fată ambiţioasă şi deşteaptă. Îşi doreşte mult şi compensează lipsa calităţilor necesare acestui sport prin voinţă. A învins, în primul tur, o sportivă din Motru de la care lua bătaie, frecvent. Acum, la cea mai importantă competiţie, ea a învins. A avut şi de slăbit şapte kilograme pentru a intra în categorie. În turul decisiv pentru intrarea în finală a învins reprezentanta Clujului. În finală a dat peste o adversară mai bună, de la CSM Craiova şi multiplă campioană naţională. A pierdut prin tuş”.

Magdalena Caia a luat medalie de bronz, tot la categoria 44 kilograme. „Merita mai mult”, a spus Dumitru Artene. Magdalena a întâlnit-o în primul tur pe Cristiana Zoltan (CSM Oneşti), vicecampioană mondială în 2013 la categoria 38 kilogame. „A fost foarte greu. Magda a fost condusă până în ultimele secunde, atunci când toată lumea, mai puţin ea şi eu, spunea că este gata. I-a reuşit un procedeu, ca la carte, astfel că a învins prin tuş. În meciul următor a avut-o ca adversară pe cea din Motru, pe care o învinsese Condurat. Și de această dată a fost condusă aproape tot meciul, dar finalul i-a aparţinut. S-a văzut cine are condiţie fizică mai bună. A învins în ultimele secunde. În turul următor s-a întâlnit cu Condurat şi a pierdut. A luptat foarte bine, ulterior, şi a prins medalia de bronz”, a mai spus antrenorul Artene. Magdalena Caia este medaliată cu bronz în acest an şi la grupa inferioară de vârstă, juniori 2.

Elena Țocu a prins doar ultima treaptă a podiumului la categoria 63 kilograme, rezultat pe care l-a avut şi la naţionalele din 2013. În cazul Elenei, fostă componentă a lotului naţional de cadete, situaţia nu este dintre cele mai bune, după cum spune antrenorul Artene: „Este una dintre sportivele cu cele mai bune aptitudini pentru lupte. În ultima perioadă n-a mai avut curaj şi chiar vrea să renunţe. Este de înţeles şi situaţia mai grea, care nu i-a permis să se pregătească. Nici nu a fost ajutată, deşi este dorită de mai multe cluburi din ţară. Medaliatele noastre au o îndemnizaţie lunară de 150-200 lei”.

Marina Stratulat a obţinut medalia de bronz, la fel ca şi Elena Țocu, la categoria 63 kilograme. A câştigat două partide şi, apoi, a pierdut-o pe următoarea, dar a reuşit să se impună în partida decisivă pentru locul al treilea.

Clubul Atletic Roman a mai fost reprezentat la naţionalele juniorilor I de Ionela Condurat şi Monica Teacă, cea de a doua fiind ocupantă a locului al 5-lea.

„Noi sperăm, în continuare, să fim sprijiniţi”

Antrenorul Dumitru Artene spune că este dezavantajat de noul sistem de punctaj, care a privat lotul romaşcan de ocuparea locului I. Clubul Atletic Roman s-a clasat, la punctaj, pe locul al doilea în ţară la finalele junioarelor I. „Dacă ar fi rămas în vigoare punctajul de anul trecut sau din ceilalţi ani anteriori, Clubul Atletic Roman ar fi fost pe locul I în competiţia intercluburi. Până anul trecut, locului I i se acordau 10 puncte, iar următoarelor două clasate câte 9, respectiv 8 puncte. Noi am luat trei medalii de bonz şi una de argint acum. Punctajul s-a schimbat. Locul I a primit 3 puncte şi următoarele cu câte unul şi două mai puţin. Au fost avantajate cluburile care au avut medalii de aur şi care au, cu preponderenţă, sportivi aduşi din alte părţi. La naţionalele de la Tulcea, la fiecare categorie de greutate au fost calificate câte 12 sportive după cele două turnee preliminare. Unele dintre cele calificate n-au mai concurat la turneul final, pentru că n-au reuşit să treacă proba cântarului. Noi sperăm, în continuare, să fim sprijiniţi pentru a face un lucru bun. Aşteptăm, având şi promisiuni de la federaţia de lupte şi de la club, cele două seturi de saltele. Trebuie, neapărat, să mai spun că meritul pentru medaliile obţinute la această ediţie a naţionaleor aparţine şi colegelor mele antrenoare Cătălina Pătraşcu şi Mihaela Obreja, care au contribuit la pregătirea sportivelor care au participat la naţionalele de juniori I şi II. Au, fiecare, câte o grupă de copii în pregătire şi nu pot decât să mă bucur”, a încheiat Dumitru Artene.

Următoarea competiţie majoră la lupte este finala campionatului naţional de seniori din perioada 30 mai – 2 iunie.

Comentarii

WORDPRESS: 0