Prima paginăSport

Luptătoarea campioană Anca Petrea s-a despărţit de Roman

Dimensiune text

Eleva antrenorului emerit Dumitru Artene este legitimată la CSM Sfântu Gheorghe. Acolo a plecat şi Mădălina Linguraru, fostă colegă la Clubul Atletic Roman.

Anca Petrea, multiplă campioană naţională la lupte, ocupantă a locului al cincilea la Campionatul European în 2011, la juniori, s-a transferat de la Cubul Atletic Roman la CSM Sfântu Gheorghe. Antrenorul emerit Dumitru Artene afirmă: „Noi ne pregătim, în continuare. Nu se reuşeşte, la noi, să se aprecieze valorile. A plecat Mădălina Linguraru, din Roman. Anca Petrea n-avea la ce să mai stea. Și-a făcut transferul la CSM Sfântu Gheorghe. Dacă la Roman nu s-a vrut performanţă la cel mai înalt nivel, de ce să nu plece? Să fie plătite, să fie şi ele mulţumite. Și-au rupt spinările şi s-au accidentat şi sunt printre cele mai bune din ţară în acest sport. Sunt senioare, Mădălina şi Anca. Trebuie să-şi facă şi ele un viitor. Anca renunţa. De ce să renunţe? Are şanse mari să lupte la Campionatul European de seniori. Nu vreau decât să fie apreciată munca aceea, grea, a lor. Eu sunt antrenor şi nu sunt supărat, de obicei, cum sunt acum. Mi se spune că am două sportive în lotul naţional. Este o mare bucurie pentru mine. Mi se promite că se va schimba ceva. Doar vorbe, atât. Este normal ca o sportivă de nivelul Ancăi Petrea să meargă acolo unde poate face performanţă. Aici, pierde timpul. Indemnizaţia este mică, trei sau patru sute de lei, iar masa nu este aşa cum trebuie. Acum, Anca are de muncit şi mai mult. A rămas în urmă cu pregătirea. A făcut antrenamente doar cu junioarele. În Roman, în afară de Mădălina, ea a adus cele mai bune rezultate, clubului şi oraşului, de zece ani încoace. Medalii în competiţii naţionale şi fruntea sus la mondiale şi europene. Și conducerea Direcţiei Sportive a judeţului a promis că va sprijini performanţa, pe aceste fete care sunt în lotul naţional. Nimic, vorbe goale. Mi-a zis Anca: «Îmi pare bine că mi-am luat transferul. Aici, mă scufundam cu totul. Bătaie de joc». Luptele cresc sportivi de valoare care sunt nevoiţi să plece din oraşul lor.”

Anca PetreaCine este Anca Petrea

Anca Petrea, multiplă campioană naţională la lupte, ocupantă a locului al cincilea la Campionatul European în 2011, la juniori, spunea în ianuarie 2012, că este pe cale de a pune capăt unei cariere sportive de şapte ani, deşi era în perioada de încheiat a junioratului şi abia trecuse trecut la seniori. Lipsa condiţiilor de trai, măcar apropiate de decenţă, au adus-o pe campioana romaşcană în pragul unei decizii forţate de factori externi, generată de lipsa de consideraţie faţă de munca sa şi de rezultatele muncii sale, adică peste 30 de medalii la campionatele naţionale, cele mai multe de aur, la grupele de vârstă prin care a trecut, de la copii şi pînă la seniori. Este componentă a lotului naţional de senioare.

Anca Petrea a împlinit 23 de ani în 20 ianuarie 2014. A început luptele la vârsta de 14 ani, la Clubul Atletic Roman, cu antrenorul Dumitru Artene. Măsura talentului şi a efortului depus la antrenamente s-a văzut imediat. Medaliile au început să curgă şi visul Ancăi părea din ce în ce mai frumos. O carieră ce se anunţa ca strălucită prindea contur şi grijile vieţii cotidiene erau trecute cu vederea, pentru că pe salteaua de concurs victoriile se înnodau, aducând cu ele şi satisfacţia imaterială, sufletească. O bucurie specifică perioadei copilăriei, în care pui la inimă lipsurile pentru o clipă şi, apoi, treci peste ele, cu entuziasm, unul alimentat şi de laudele celor mai mari. Și aşa, an după an, Anca a ţinut capul de afiş al întrecerilor naţionale, deşi a fost şi este legitimată la un club mic, dintr-un oraş mic, fără potenţă financiară. Încă junioară, a cucerit medalia de bronz şi la senioare. A fost a cincea în Europa şi a şaptea în lume, la junioare. Cele mai multe dintre rezultate au fost obţinute la categoria 59 de kilograme, dar a avut performanţe de invidiat şi la categorii superioare de greutate. Aşa cum este şi acum, la 63 kilograme.

Anca PetreaSituaţia nu s-a schimbat faţă de anul trecut

„În condiţiile de acum, nu mai pot continua. Sunt aproape hotărâtă să renunţ la cariera sportivă şi să-mi caut alt drum. Mai amân luarea unei decizii până la sfârşitul lunii ianuarie, să aud ce spune şi directorul clubului şi dacă se va schimba ceva. Nu m-am prezentat la lotul naţional tocmai pentru că sunt în pragul unei decizii foarte importante, într-o situaţie în care nu credeam că o să ajung. Intenţia mea de acum este să renunţ, chiar dacă am în spate şapte ani de muncă dedicaţi realizării unui vis care, din câte văd, rămâne în stadiul de dorinţă. Au fost şapte ani în care am tras din greu pentru a ajunge unde sunt acum. Numai cineva care a făcut acelaşi lucru poate înţelege ce înseamnă pentru mine această renunţare. Indemnizaţiile de la club sunt mici. La lot ni se asigură masă şi cazare. Abia am terminat cu junioratul. La seniori e şi mai multă muncă, dar nu de asta mă feresc. Vreau să fiu şi răsplătită. La sfîrşitul anului trecut am fost chemaţi la Direcţia pentru Sport de la Piatra Neamţ, la gala celor mai buni sportivi din judeţ. Și eu am luat o plachetă. Ni s-a spus că sunt fonduri pentru premiere. În ziua festivităţii, n-a mai fost la fel. Ni s-a explicat că nu veniseră încă banii pentru Roman şi ni s-a cerut să mai aşteptăm o zi, că-i vom primi. N-am văzut nici un leu. Și-au bătut joc de noi. Ce am să fac? Sunt atâtea de făcut. Am să-mi termin studiile şi am să găsesc eu o cale, dacă aici nu se poate”, a spus acum doi ani Anca Petrea, cea care va pleca la două turnee de pregătire în Bulgaria şi Suedia, alături de Mădălina Linguraru, în următoarele trei săptămâni.

Sărăcia, în unele cazuri ajunsă la limite greu de închipuit într-o ţară bogată precum România, nu le-a împiedicat pe fetele de la secţiile de lupte din Roman să obţină rezultate mari şi foarte mari, mult peste posibilităţile financiare şi condiţiile de pregătire. Voinţa acestor fete a fost, însă, mai puternică decît vicisitudinile vieţii, decât greutăţile cu care s-au confruntat zi de zi. Au venit, însă, marile momente ale titlurilor cucerite care au mai îndulcit amarul, fără a-l putea elimina.

„Am ajuns în al 31-lea an de lupte la Roman şi ne alinăm cu bucuria că secţiile de la Clubul Atletic şi Liceul cu Program Sportiv Roman au obţinut rezultate remarcabile”, afirma, cu modestia-i cunoscută, antrenorul Dumitru Artene. Reprezentantele Romanului au obţinut pentru România cele mai bune rezultate la campionate mondiale şi europene de lupte, la junioare. Mădălina Linguraru şi Anca Petrea sunt, deja, cele de la care se aşteaptă mult. Trebuie să fie şi răsplătite!

Ele aduc faimă Romanului

Rezultate pe care nu le au nici cluburile mari: echipa de junioare a Clubului Atletic – campioană naţională în 2011, echipa de cadete a CA Roman – campioană naţională în 2012 şi 2013, Mădălina Linguraru – locul 7 la mondiale (juniori), locul 5 la europene, multiplă campioană naţională (individual în sală, lupte pe nisip, cu echipa), câştigătoare a Cupei României, Anca Petrea – locul 7 la mondiale (juniori), locul 5 la europene, multiplă campioană naţională la cadeţi, juniori, seniori.

„Acum continuăm pregătirea. Mergem spre mai bine cu grupele de copii, cadeţi şi juniori. În februarie şi în martie ne vom lupta în competiţiile oficiale. Cu lotul de acum, dăm înainte. Avem etape de campionat naţional în februarie şi martie, la cadete şi junioare, dar şi turneu final în ultima săptămână din martie”, a mai precizat Dumitru Artene.

Partajează articolul

COMENTARII

WORDPRESS: 1
  • alina moisei 8 ani

    Anca nu te da batuta! pacat ca din cauza problemelor financiare adevaratele valori trebuie sa ia decizzi dureroase si sa schimbe traiectoria vietii. ma bucur sa aud ca si Anca a reusit sa se transfere si ii doresc tot binele si forza necesara sa infrunte dificultatile si sa ajunga cat mai sus!stiu si inteleg foarte bine prin ce trece Anca! FRUNTEA SUS ANCA NU RENUNTA LA IDEALURILE TALE!