HomeNeamt

Lupta cu nămeții, examen pentru primari

Comuna Văleni este izolată după ninsoarea de la începutul săptămânii. Cei 22 de dascăli sinistrați în școala din satul Bălușești au ajuns acasă. Comuna Săbăoani nu a avut drumuri blocate.

 

 

După prăpădul provocat de ninsori și viscol, autoritățile locale din satele Romanului au trecut la deszăpezirea drumurilor. Cu utilaje proprii sau închiriate, edilii comunelor au coordonat îndeaproape întreaga acțiune de deszăpezire. Cei mai norocoși au primit o primit o mână de ajutor de la județ pentru a ieși din impas. Ceilalți trag nădejde că utilajele puternice vor ajunge și la ei și se roagă la Dumnezeu pentru ca localnicii să nu fie nevoiți să cheme Salvarea.

 

12 localnici au petrecut noaptea la Primăria Valea Ursului

 

Drumul Ion Creangă – Valea Ursului a fost redat circulației joi, în jurul orelor 15.00. „Între Stejaru și Valea Ursului se circulă pe un singur fir. Cele mai afectate au fost satele Chilii, Bucium și Muncel. 12 oameni din aceste sate, care s-au întors miercuri de la Roman, au fost cazați la primărie. Plasele de la lanțurile utilajelor cu care acționam s-au rupt și s-au pierdut prin zăpadă. A fost foarte greu să intervenim miercuri noapte. Din cauza viscolului, nu se vedea la cinci metri în față. La acest moment, au fost deszăpezite drumurile principale din comună, până la intrarea în fiecare sat„, spune Viorel Smeria, primarul comunei Valea Ursului.

Dacă în comuna Valea Ursului satele abia sunt scoase din infernul alb, în comuna Dulcești intervenția unei freze trimise de Consiliul Județean Neamț a făcut adevărate minuni. „Toate satele sunt desfundate. S-a acționat cu trei utilaje proprii și o freză trimisă de Consiliul Județean. A fost necesară intervenția unor utilaje puternice, deoarece, în satul Corhana, stratul de zăpadă a atins trei metri. Vineri, elevii se vor întoarce în școli„, a spus Mihai Michiu, primarul comunei Dulcești.

 

Comuna Văleni rămâne izolată

 

Drumul județean DJ 157 A Dulcești – Talpa, care străbate comuna Văleni, este închis. „Suntem în continuare izolați. Școlile din comună vor rămâne închise. Sectorul de drum Moreni – Văleni – David – Talpa este închis de duminică. Acționăm cu utilajele în interiorul comunei, dar pe drumul județean numai o freză poate străpunge stratul gros de zăpadă. Se face permanență în școli, pentru a păstra căldura în clase„, a precizat Ionel Stoleru, primarul comunei Văleni.

În schimb, în comuna Bahna, autobuzele au circulat normal, iar dascălii și elevii s-au prezentat la cursuri. Profesorii au mers pe jos până în satul Izvoare, deoarece drumul județean DJ 159 A Rahova – Filipești este închis. „Se circulă bine prin comună. Școala a avut în vizită o echipă de la Inspectoratul Școlar Județean sosită într-o inspecție„, a spus Liviu Ploșniță, primarul comunei Bahna.

 

Oameni scoși prin tunel de utilajele autorităților județene

 

Cei 22 dascăli care au rămas peste noapte în școala din satul Bălușești au ajuns acasă. Autoritățile locale au făcut, pe o porțiune de cinci kilometri, o cale de acces de doi metri, pentru a trimite dascălii acasă. „Crearea acestei căi de acces a fost o situație de forță majoră, realizată cu sprijinul autorităților județene, care au trimis în zonă o Wolă și un autogreder. În această noapte, vom acționa pentru desfundarea drumului dintre Icușești și Bălușești, până în satele Tabăra și Mesteacăn. În satul Bătrânești se va acționa cu o freză. Întreaga comunitate ține să mulțumească prefectului, președintelui și vicepreședintelui Consiliului Județean, pentru că au acționat cu promptitudine„, a spus Leonard Oprea, primarul comunei Icușești.

Școala Bălușești continuă să rămână închisă. În schimb, deschiderea drumului Ion Creangă – Recea – Icușești va însemna reluarea cursurilor la școala din satul Icușești.

 

Satele Poiana Humei și Gorun, izolate

 

Drumul județean DJ 159, care trece prin comuna Oniceni, a fost redat circulației. În interiorul comunei Oniceni, drumul comunal DC 75 a fost desfundat parțial, cele mai afectate sate fiind Poiana Humei și Gorun. „Am întârziat deszăpezirea din cauza utilajului care s-a stricat. Vineri, cursurile la școlile din comună vor fi suspendate„, a precizat Ioan Duminică, primarul comunei Oniceni.

Dacă, în comuna Oniceni, îndepărtarea efectelor ninsorii și ale viscolului este încă în derulare, în comuna Gherăești, desfundarea arterelor de circulație a fost finalizată. „Am acționat cu două utilaje. Împreună cu viceprimarul, am împărțit acțiunea de deszăpezire pe străzi și am reușit să desfundăm comuna. Vineri, cursurile la școlile din comună vor fi reluate„, a spus Carol Bereșoaie, primarul comunei Gherăești.

În comuna Tămășeni se acționează cu șase utilaje de deszăpezire. Intervenția pe drumul județean a fost prioritară, din cauză că un transformator electric din satul Adjudeni s-a ars. „Toate drumurile din comuna Tămășeni au fost desfundate. Satul Adjudeni a fost reconectat la curent electric. Astăzi, cursurile în școli vor fi redeschise„, a spus Ironim Andrici, primarul comunei Tămășeni.

 

Deszăpezire non-stop în comuna Săbăoani

 

Viscolul de miercuri a pus pe jar autoritățile locale din comuna Săbăoani. Pe tot parcursul zilei și în timpul nopții, cinci utilaje de deszăpezire au acționat non-stop pe raza comunei, pentru a menține drumurile funcționale. „Cele două utilaje ale primăriei și trei utilaje de firma Darcons au acționat pe toate străzile din comună, astfel că nu am avut probleme cu înzăpezirea drumurilor. Pe parcursul nopții de miercuri spre joi, am ținut în permanență un drum deschis către Roman, pentru cazurile de urgență. Singura problemă a fost că, de miercuri, satul a rămas fără curent și, cum foarte mulți locuitori au montate centrale termice, au rămas în frig„, a precizat Valeria Dascălu, primarul comunei Săbăoani.

Comentarii

WORDPRESS: 0