HomeSocialEducatie

Lucrul pe roboţi, alternativă de practică la „Miron Costin”

robotei1Câţiva elevi pasionaţi de tehnică de la Colegiul Tehnic „Miron Costin” realizează în cadrul cercului de electromecanică machete şi roboţi cu care participă, apoi, la concursuri.

La prima vedere, ar părea că cei doi tineri se joacă cu piese lego. Sunt ditamai elevi de clasa a XI-a şi migăleala lor atentă la ceva ce seamănă cu un căţel de jucărie pare oarecum nelalocul ei. Doar că piesele nu sunt ale unui lego obişnuit, iar ceea ce fac ei într-un cabinet de specialitate al Colegiului Tehnic „Miron Costin” este un joc cât se poate de serios. Căţeluşul lor este, de fapt, un robot care va fi prezentat la următoarea ediţie a Simpozionului „Infotehnica” şi cu care cei doi băieţi speră să obţină şi un premiu. Bogdan Moldovanu şi Cosmin Nechita sunt doar doi dintre elevii care frecventează cercul de electromecanică ce funcţionează de trei ani în cadrul Colegiului Tehnic „Miron Costin”. „Nu avem foarte mulţi elevi în cerc, sunt aproximativ 15 elevi, din clase diferite de pe specializările tehnice, dar toţi sunt elevi pasionaţi. Toţi cei care vin aici vin de plăcere şi tocmai din acest motiv reuşesc să facă lucruri deosebite”, a spus profesoara Gabriela Niţă.

robotei2„Am iniţiat acest cerc tocmai din dorinţa de a-i atrage pe elevi spre domeniul tehnic, de a-i face să vadă că, dincolo de activitatea de la clasă, ceea ce învaţă îi poate ajuta să facă lucruri deosebite. Cei mai mulţi dintre elevii noştri sunt navetişti, la clasa la care sunt dirigintă nu am nici măcar un elev din oraş, au problemele lor legate de navetă, de situaţia socială. Trebuie să găsim metode prin care să le trezim interesul pentru şcoală, pentru pregătire”, a spus profesoara Ina Dăscăliţa.

Cercul de electromecanică s-a dovedit „momeala” perfectă. Unii dintre cei care s-au înscris în cerc, atraşi de posibilitatea de a-şi manifesta abilităţile, au participat, apoi, la olimpiadele şi concursurile tehnice şi s-au întors cu premii.

Baza materială din buzunarul profesorilor

robotei3Piesele cu care „se joacă” liceenii nu sunt nici pe departe nişte jocuri obişnuite. Fiecare piesă lego are circuite electrice, iar odată montat corect, roboţelul poate îndeplini câteva comenzi transmise prin intermediul unui calculator. Setul a fost cumpărat de profesoară, cu bani din propriul buzunar, 500 de euro. „Din aceleaşi piese se pot construi, pe rând, trei roboţi. Este foarte pasionant şi, în acelaşi timp, o foarte bună lecţie pentru elevi. Ceea ce fac ei la cerc este o aplicaţie la disciplinele pe care le studiază la specializarea mecatronică. Nici un angajator din oraş nu le permite elevilor să facă practică pe aparatele şi utilajele lor, pentru că sunt scumpe şi nu îşi asumă riscul ca elevii să le defecteze învăţând să lucreze cu ele. Elevii, cel mult, le privesc. Dacă am fi într-un centru universitar, am fi primiţi în laboratoarele facultăţilor, dar la noi cercul acesta este singura alternativă pentru elevi de a lucra efectiv, de a căpăta o minimă experienţă”, a spus profesoara Ina Dăscăliţa.

Cercul este coordonat de trei profesori care predau discipline tehnice din domenii diferite, Ina Dăscăliţa, Adriana Antoniu şi Gabriela Niţă. Printre realizările de până acum ale elevilor se numără căţelul robot care latră la comandă, obiecte decorative şi funcţionale, în acelaşi timp, realizate din deşeuri electrice, diverse circuite funcţionale şi modele de pompe hidraulice.

Comentarii

WORDPRESS: 0